Kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa nyt nostaa hintoja

Maailmalla vallitsevan tilanteen takia monet kustannukset ovat nousseet merkittävästi ja sen takia kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa nyt nostaa hintoja Suomessa.

Hintojen nostaminen on nyt ajankohtaista monessa kahvilassa ja ravintolassa.

Kahdessa vuodessa tilanne on muuttunut täysin

Kaksi vuotta sitten kirjoitin blogiini artikkelin ”Kannattaako kahviloiden ja ravintoloiden nostaa hintoja nyt?”. Tekstissä nimenomaan kannustin ravitsemusliikkeitä pitämään silloiset hintansa ja välttämään hinnankorotuksia. Kaksi vuotta sitten elimme Korona-pandemian aikaa ja hintojen nousu ei ollut millään tapaa perusteltua. Ravitsemusliikkeet avasivat kesällä 2020 pikkuhiljaa oviaan sulkujen jälkeen ja halusivat saada asiakkaat palaamaan. Tämän jälkeen on vielä nähty paljon erilaisia määräyksiä ja sulkuja, joista iso osa on kohdistunut juuri ravintola-ja tapahtuma-alalle.

Ravintoloiden ja kahviloiden käyttämien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet osittain paljonkin.

Hintojen nousu johtuu Korona-pandemiasta ja Ukrainan sodasta

Hintojen äkillinen nousu johtuu Korona-pandemiasta ja Ukrainan sodasta. Kirjoitin tämän vuoden helmikuussa blogiini artikkelin ”Ukrainan sodan vaikutukset Suomen ravintola-alalle”. Elämme tällä hetkellä hyvin epävarmoja aikoja ja tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa. Pahimmat skenaariot arvioivat joistain elintarvikkeista tulevan jopa pulaa markkinoilla.

Hinnasto menee uusiksi monessa kahvilassa ja ravintolassa piakkoin.

Hinnat ovat nousseet rajusti viime aikoina ja lisää hintojen korotuksia on luvassa

Viime aikoina on nähty rajuja hintojen nousuja. Esimerkiksi helmikuusta 2020 helmikuuhun 2021 on sähkön hinta noussut noin 30 %. Ravintoloissa käytettävien elintarvikkeiden arvioidaan nousevan tämän vuoden 2022 aikana noin 10 %. MaRa Ry:n jäsenkyselyn mukaan ”Venäjän sota kurittaa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alaa – kustannuskurimus voi johtaa ulkomaisten elintarvikeraaka-aineiden käytön kasvuun”.

Hintojen nostaminen kahviloissa ja ravintoloissa ei ole helppoa.

Hintojen nostaminen kahviloissa ja ravintoloissa on vaikeaa, mutta välttämätöntä

Tuntuu ikävältä kannustaa kahviloita ja ravintoloita nostamaan hintojaan. Hintojen nousu ei ole useinkaan kivaa asiakkaiden ja henkilökunnan mielestä. Muistan aikoinani, kun nostin Koskelan sairaalan kahvilassani Cafe Koskelossa kahvikupin hintaa 0,20 euroa. Tuosta kahdenkymmenen sentin hinnan korotuksesta jotkut asiakkaat pahoittivat mielensä ja valitusta aiheesta kuului jonkun aikaa. Pienikin hintojen nostaminen on vaikeaa, mutta tässä tilanteessa se on perusteltua ja välttämätöntä. Hintojen nostamisella voi olla myös kohtalokkaat seuraukset, jos niitä nostaa kerralla paljon. Jotkut asiakkaat voivat pahimmassa tapauksessa äänestää jaloillaan ja olla tulematta enää kahvilaan tai ravintolaan tästä syystä.

Rahapuu tuokoon onnea kahviloille ja ravintoloille näinä haastavina aikoina.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat jo nostaneet hintoja

Ensimmäiset kahvilat ja ravintolat ovat jo nostaneet hintoja. Kävin eräässä ravintolassa brunssilla 13.3.22 ja 10.4.22. Molempina sunnuntaiaamuina brunssin tarjottavat olivat identtiset eli samanlaiset buffan herkut olivat esillä. Maaliskuussa brunssi maksoi ravintolassa 25,00 euroa henkilöltä ja huhtikuussa 28,00 euroa henkilöltä. Prosentuaalisesti brunssin hinta nousi siis 12 %. Asiakkaana hinnan nousu tietenkin harmitti, mutta ei se jatkossakaan estä minua käymästä herkullisella brunssilla, päinvastoin. Mietin parhaillaan syödäkö tulevan äitienpäivän lounas ravintolassa vai kotona.

Hintoja nostetaan parhaillaan monessa ravitsemusliikkeessä.

Raaka-aineostot hallintaan ja ruokahävikki minimiin

Kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa kiinnittää nyt huomiota raaka-aineostoihin ja minimoida ruokahävikki. Kun kate saadaan mahdollisimman hyväksi, on ravitsemusliikkeellä paremmat edellytykset kannattavaan liiketoimintaan näinä poikkeusaikoina.  

Raaka-aineostot hallintaan ja ruokahävikki minimiin.

Toimin Biovaaka Oy:n tuotteiden ja palveluiden uutena jälleenmyyjänä. Kauttani on mahdollista saada erilaisia ruokahävikin mittaamisen ja seurannan mahdollistavia tuotteita kahviloille, ravintoloille ja ammattikeittiöille. Ottakaa ihmeessä yhteyttä, niin sovitaan vaikka videopalaveri, jossa esittelen innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin minimoimiseksi.

Tsemppiä kaikille kahviloille ja ravintoloille, jotka nostatte nyt keväällä hintoja!

Malifood Oy on Biovaaka Oy:n tuotteiden ja palveluiden uusi jälleenmyyjä

Malifood Oy ja Biovaaka Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen: Malifood Oy on Biovaaka Oy:n tuotteiden ja palveluiden uusi jälleenmyyjä. Nyt jos koskaan kahviloiden ja ravintoloiden on syytä keskittyä ruokahävikin pienentämiseen.

Minulla on ilo kertoa, että Malifood Oy ja Biovaaka Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen.

Uusimmassa Aromi-lehdessä julkaistussa artikkelissa on haastatteluni

Uusimmassa Aromi-lehdessä 2/2022 on toimittaja Maria Markuksen kirjoittama upea juttu ”8 tapaa parantaa pienen ravintolan tai kahvilan kannattavuutta”, jossa minua haastatellaan. Artikkeli julkaistiin ”Mestarin käskyt”-palstalla. Siinä kerron kahdeksan tapaa, jotka kannattaa pienten ravintoloiden ja kahviloiden ottaa käyttöön kannattavuuden parantamiseen. Viidenneksi keinoksi sanon: ”Laita hävikki kuriin”. Tässä blogikirjoituksessa kerron kohta yhden käytännön esimerkin miten se tehdään.

Ruoan hinta kallistuu Ukrainan sodan takia Suomessa

Helmikuussa kirjoitin Ukrainan sodan vaikutuksista Suomen ravintola-alalle. Kirjoituksessa nostin yhdeksi tärkeäksi kohdaksi elintarvikkeiden hintojen nousun. Tämä ilmiö on jo nähtävissä, kun elintarvikkeiden hinnat nousevat koko ajan. Koska ruoka tulee entisestään kallistumaan, kannattaa  kahviloiden ja ravintoloiden tehdä kaikkensa, että ne pystyvät vähentämään hävikkiä ja pitämään katteet kohdillaan.

Ruoan hinta tulee kallistumaan Suomessa.

Biovaaka Oy tarjoaa ruokahävikin mittaamiseen ja seurantaan ratkaisuja

Biovaaka Oy:n toimialana on ruokahävikin mittaamisen ja seurannan mahdollistavien tuotteiden, palveluiden ja tietojärjestelmien kehittäminen ja myynti ravintoloille ja ammattikeittiöille. 

Biovaaka Oy etsi jälleenmyyjää, joka tavoittaisi pieniä kahviloita ja ravintoloita. He löysivät minut Googlesta ja asiakkuusjohtaja Mattias Green otti minuun yhteyden. Siitä alkoivat meidän mielenkiintoiset keskustelut ja neuvottelut. Tutustuin Biovaaka Oy:n tuotteisiin ja vaikutuin suuresti. Niinpä solmimme nyt maaliskuussa 2022 yhteistyösopimuksen ja toimin Biovaaka Oy:n uutena jälleenmyyjänä nykyisen työni ohessa.

Olen aina uskonut yhteistyöhön. Vuonna 2018 minua pyydettiin koutsit.fi-verkostoon ja siellä toimin kahvila-ja ravintola-alan asiantuntijana. Koutsit Group Oy:n Markus Apulin kanssa teemme yhdessä myös ”Tupla-konsultointia” isoille kahvila-ja ravintola-alan yrityksille.

Miten ruokahävikki laitetaan kuriin kahviloissa ja ravintoloissa?

Ensimmäinen toimi ruokahävikin pienentämiseen kahviloissa ja ravintoloissa on ongelman toteaminen. Pitää tietää kuinka paljon hävikkiä tulee, se tulee kirjata ja sen määrää on hyvä seurata. Näihin tarkoituksiin sopii hyvin Biovaaka Oy:n ratkaisut kuten Biovaaka Flow-palvelu. Palvelun käyttö on helppoa ja seuranta selkeää. Tämän jälkeen on mahdollisuus alkaa pienentämään hävikin määrää ja kiinnittää huomiota katteisiin, ostoihin ja varastoon. Halutessa myös asiakkaat voidaan ottaa mukaan hävikin pienentämistalkoisiin esimerkiksi tekemällä kahvilan ja ravintolan ruokahävikki näkyväksi.

Kahvilan ja ravintolan pitää tietää kuinka paljon hävikkiä tulee, se tulee kirjata ja sen määrää on hyvä seurata.

Ottakaa ravintolat ja kahvilat minuun yhteyttä ruokahävikin pienentämiseksi

Tulen lähiaikoina olemaan eri ravintoloihin ja kahviloihin yhteydessä. Kartotan ravitsemusliikkeiden ruokahävikin seurantaa ja tarjoan Biovaaka Oy:n innovatiivisia ratkaisuja tarpeen mukaan. Minuun saa myös olla yhteydessä. Olen todella innoissani tästä tulevasta yhteistyöstä, joka sopii myös hyvin yritykseni Malifood Oy:n arvoihin

Otan yhteyttä jo lähiaikoina eri kahviloihin ja ravintoloihin.

Koulutus-ja konsultointityö tulee jatkossakin olemaan Malifood Oy:n pääliiketoiminta. Olen päässyt tekemään alkuvuoden aikana mielenkiintoisia konsultointikeikkoja. Keväällä kalenterissani on jo varattuna useita koulutuspäiviä ympäri Etelä-Suomen. Olen todella kiitollinen ihanasta työstäni ja mahtavaa, että nyt saan myös myydä toimivia ratkaisuja ruokahävikin pienentämiseksi. Ja mikä parasta, suurin osa korona-rajoituksista on vihdoin poistunut ravintola-alalla Suomessa ja kevätaurinko paistaa.

Ihanaa kevättä!

Ukrainan sodan vaikutukset Suomen ravintola-alalle

Tällä viikolla on tapahtunut jotain todella hirveää, Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja aloittanut sodan Euroopassa. Ukrainan sodan vaikutukset ulottuvat myös Suomen ravintola-alalle.

Venäjä on hyökännyt 24.2.22 Ukrainaan ja aloittanut sodan.

Ukrainan sota pelottaa ja raivostuttaa Suomessa ja maailmalla

Ukrainan sota herättää valtavasti tunteita niin Suomessa kuin maailmalla. Ihmiset eivät kertakaikkiaan hyväksy Venäjän tekoa, se on niin väärin. Sota on kuin paha painajainen. Meillä suomalaisilla on kaikki sympatiat ukrainalaisia kohtaan ja tietenkin taka-alalla myös pelko siitä, voisiko näin käydä meillekin.

Viikonlopun aikana on järjestetty ympäri Suomea ja maailmaa mielenosoituksia rauhan puolesta Venäjän hyökkäystä vastaan. Helsingissä eilisen lauantain 26.2.22 mielenilmaisuun osallistui arviolta noin 10 000 ihmistä. Suomalaiset ovat surullisia ja järkyttyneitä.

Meillä suomalaisilla on kaikki sympatiat ukrainalaisia kohtaan.

Suomen ravintola-ala on kärsinyt viimeiset kaksi vuotta

Suomen kahvila-ja ravintola-ala, monen muun alan tavoin, on kärsinyt pahasti viimeiset kaksi vuotta Koronapandemian takia. Koronamääräykset ja-rajoitukset ovat tuoneet suorastaan dramaattisia seurauksia ravintola-alalle. Monet kahvilat ja ravintolat, jotka ovat selvinneet koronakurjimuksesta hengissä, kamppailevat nyt ja lähitulevaisuudessa kannattavuuden kanssa.

Jotkut ravintola-alan yritykset kärsivät myös työvoimapulasta. Alalta on lähtenyt paljon huippuammattilaisia kokonaan muihin hommiin. Työntekijät voivat osin jo valita minkälaisiin kahvila-ja ravintola-alan paikkoihin haluavat töihin.

Suomen ravintola-ala on kärsinyt kovasti viimeiset pari vuotta.

Ukrainan sodan vaikutukset Suomen ravintola-alalle

Läntiset maat asettavat pakotteita sodan vuoksi Venäjälle. Uskotaan, että Venäjä vastaa vastapakotteilla. Näillä olisi varmasti suoria seurauksia myös Suomen ravintola-alalle mm. kohonneina kustannuksina. Listaan kolme ehkä merkittävintä vaikutusta, mitä tällä hetkellä spekuloidaan.

Ukrainan sodalla on ja mahdollisilla Venäjän pakotteilla on vaikutusta Suomen ravintola-alalle.

Öljyn hinnan nousu

Suomessa ollaan kuluvan talven aikana kärsitty korkeista energia-ja polttoainemaksuista. Uskotaan, että öljyn hinta tulee nousemaan pakotteiden seurauksena vielä entisestään. Onhan Venäjällä suuret öljyvarannot. Ravintola-alan logistiikkakulut ja mahdollisesti myös energiakulut tulisivat nousemaan.

Todennäköisesti energia-ja elintarvikekustannukset nousevat pian Suomessa.

Elintarvikkeiden hinnan nousu

Ukraina ja Venäjä ovat suuria ruoantuottajamaita mm. vehnän, ohran ja auringonkukkaöljyn suhteen. Sota itsessään jo ravistelee maailman elintarvikkeiden hintoja, voi vaikeuttaa viljelyä ja logistiikkaa. On arvioitu, että Suomessa elintarvikkeiden hinnat nousevat entisestään ja joistain elintarvikkeista voi jopa tulla pulaa. Tämä tekee hallaa ravintola-alan katteille, kannattavuudelle ja saatavuudelle.

Ukrainasta on perinteisesti tullut kesäkaudella Suomeen marjanpoimijoita marjatiloille. Nyt on tämäkin toiminta vaarassa ja moni marjanviljelijä pelkää, että sato jää tulevana kesänä osin poimimatta. Näin ollen kotimaisten marjojen ja marjatuotteiden hinnat voivat kohota.

Kotimaisten marjojen hinnat saattavat kohota tulevana kesänä.

Inflaation kiihtyminen

Uskotaan, että inflaatio tulee kiihtymään monessa maassa, myös Suomessa. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että keskuspankit nostavat korkotasoa ja rahan lainaamisesta tulisi entistä kalliimpaa. Kahvilan ja ravintolan perustaminen on usein kallista, kun investointeja pitää tehdä paljon. Monella ravintola-alan yrityksellä on pankkilainaa ja korkojen noustessa monen maksukyky heikkenisi entisestään ja kustannukset nousisivat.

Kahvilaa ja ravintolaa perustettaessa tehdään yleensä isoja investointeja.

Ukrainan sodan vaikutukset Suomessa osin kohtalokkaat ravintola-alalla

Joillekin ravintola-alan toimijoille Ukrainan sodan vaikutukset voivat olla osin kohtalokkaat. Kannustan siksi kaikkia nyt syömään mahdollisuuksien mukaan mieluummin ravintolassa kuin kotona. Näin tuemme omalta osalta osittain vaikeuksissa olevaa Suomen ravintola-alaa. Päättäjiltä soisi myös järkeviä päätöksiä tämän erikoisen ajan aikana. Emmehän enää halua lisää ravintola-alan konkursseja.

Suosittelen kaikkia syömään mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon ravintoloissa ja kahviloissa.

Ravintola-alan epäreilut koronarajoitukset raivostuttavat

Suomessa on edelleen ravintola-alalla erittäin tiukat ja monen mielestä todella epäreilut ja kohtuuttomat koronarajoitukset, jotka raivostuttavat niin asiakkaita, työntekijöitä kuin yrittäjiä. 

Ravintola-alan epäreilut koronarajoitukset raivostuttavat Suomessa.

Koronamääräysten tuomat dramaattiset seuraukset kahvila-ja ravintola-alalle

Viime blogiartikkelissa kerroin koronamääräysten tuomista dramaattisista seurauksista kahvila-ja ravintola-alalle. Lähes päivittäin kuulen työni kautta lisää surullisia tarinoita ja kohtaloita, kun ravintola-alan yritykset eivät saa harjoittaa elinkeinoaan normaalisti. Tämä tekee yhteiskunnalle todella pahaa niin lyhyessä kuin pitkässä aikajuoksussa.

Wihuri Metro-tukun asiakaslehti Keittiö & Sali 1/2022.

Monet kahvila-ja ravintola-alan yritykset kamppailevat huonon kannattavuuden kanssa

Korona-aika on kestänyt jo kaksi vuotta. Ne kahvila-ja ravintola-alan yritykset, jotka ovat vielä hengissä, ovat kärsineet enemmän tai vähemmän. Moni kamppailee huonon kannattavuuden kanssa. Autan jatkuvasti asiakkaitani saavuttamaan paremman kannattavuuden tason. Uusimmassa Wihuri Metro-tukun asiakaslehdessä Keittiö & Sali 1/2022 on toimittaja Leena Filpuksen kirjoittama upea juttu ”Kannattavaa laatua joka kupilla ”. Minulla oli ilo olla artikkelin asiantuntijahaastateltavana.

Leena Filpuksen kirjoittama artikkeli ”Kannattavaa laatua joka kupilla” pitää sisällään asiantuntijahaastatteluni.

Ei rajoituksia! Ei koronapasseja! 

Ravintola-ala ei tarvitse enää rajoituksia eikä koronapasseja. Korona-tai rokotuspasseista ei valitettavasti ole yhtään mitään hyötyä, kun rokotetut terveetkin ihmiset voivat levittää tautia. Rokottamattomien tulee saada liikkua yhtä vapaasti kuin kaikkien muidenkin yhteiskunnassamme, syödä ja juoda vapaina ravitsemusliikkeissä. Miksi ihmeessä edes tällaista suunnitellaan enää? 

Ravintola-ala ei tarvitse enää rajoituksia eikä koronapasseja.

Uusia ravintola-alan yrittäjäyhdistyksiä syntyy

Moni järjestäytynyt kahvila-ja ravintola-alan yrittäjä on pettynyt nykyisiin yrittäjäjärjestöihin ja alan liittoon. Tuntuu, etteivät ne aja enää yrittäjien toivomia asioita. Tämä on todella surullista, sillä ennen järjestöt ovat pitäneet yrittäjien puolia, mutta nyt tuntuu, kuin ne mielistelisivät vain päättäjien tahtoa unohtaen täysin jäseniensä hädän. Niinpä moni ravintolayrittäjä on jättänyt tai tulee piakkoin jättämään erohakemuksen yrittäjäyhdistykseensä, jossa ovat saattaneet olla pitkäänkin jäseninä.

Uusia ravintola-alan yrittäjäyhdistyksiä syntyy nyt tässä ajassa.

Uudet tuulet puhaltavat. Suomeen on perustettu -ja varmasti on myös perusteilla- uusia yrittäjäyhdistyksiä myös ravintola-alalle. Tämä on tässä tilanteessa monelle ravintola-alan yrittäjälle toivo paremmasta tulevaisuudesta. Ihmiset haluavat pelastautua, liittyä yhteen ja monella on tarve vaikuttaa asioihin. Jos vanhoissa toimintatavoissa kädet ovat sidotut, ei auta kuin purkaa kahleet ja ryhtyä uuteen. Tuleeko tämä suuntaus hajottamaan vai yhdistämään entisestään ravintola-alaa jää nähtäväksi.

Moni ravintola-alan yrittäjä toivoo parempien aikojen alkavan.

Hiljaiset mielenilmaisut ovat alkaneet

Kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät ovat alkaneet pitää hiljaisia mielenilmauksia. Itsekin osallistuin Malifood Oy:n SoMe-kanavilla hiljaiseen #nytriittää kynttilä-mielenilmaisuun 21.1.2022 ravintola-alan yrittäjien puolesta alan kohtuuttomia määräyksiä ja sulkuja vastaan. Olisi hienoa, jos media toisi enemmän esille ravintola-alan epätoivoa niin saataisiin alan ahdinko oikeasti kaikkien tietoisuuteen. 

Hiljainen mielenilmaus #nytriittää pidettiin 21.1.2022 ravintola-alan yrittäjien puolesta alan kohtuuttomia rajoituksia vastaan.

Suuria mielenosoituksia on suunnitteilla

Monilla ravintola-alan yrittäjällä alkaa mitta olemaan niin täysi, että he haluavat radikaalia toimintaa. Olen aiemmin kertonut, kuinka ravintola-alan on vallinnut negatiivisuus. Tämä suuri viha etsii ulospääsyä ja tapaa kanavoitua. Parhaillaan on Suomeen suunnitteilla suuria mielenosoituksia ja jotkut jopa haaveilevat kunnollisesta vallankumouksesta. Hiljattain pidetyt aluevaalit kertovat omalta osaltaan karulla tavalla, ettei ihmisiä paljoa kiinnosta äänestää tässä ajassa. Joidenkin mielestä nykyinen systeemi on tullut tiensä päähän ja on aika alkaa rakentaa uutta demokratiaa, jossa myös pienyrittäjillä on tärkeä asema.

Omasta kokemuksestani tiedän, miltä tuntuu kantaa pettymystä ja vihaa suurempaa kohtaan. Kahvila-ravintolayrittäjyyteni loppui aikoinaan surullisesti siihen, kun Helsingin kaupunki yllättäen irtisanoi viimeisen kahvila-ravintolani vuokrasopimuksen. Tiedän myös miten negatiivisista tunteista pääsee yli.

Omakohtaisesti tiedän miltä katkeruus ja viha tuntuvat ja miten niistä pääsee yli.

Voimia kaikille ravintola-alan yrittäjille

Haluan toivottaa tsemppiä kaikille ravintola-alan ja muidenkin alojen yrittäjille, jotka kokevat nyt ahdinkoa. Varmasti me kaikki haikailemme aikoja ennen koronavirusta ja sydämestäni toivon, että rauhanomaisin elkein kaikki huonot päätökset perutaan mahdollisimman pian. Muistuttelen myös, että tarjoan henkilökohtaista voimavara-valmennusta. Ota ihmeessä yhteyttä, jos kaipaat tässä vaikeassa ajassa apuani.

Haluatko kahvila-ja ravintola-alan yrittäjä voida paremmin?

Koronamääräysten tuomat dramaattiset seuraukset ravintola-alalle

Kaikki me olemme jo omin silmin nähneet viimeisen parin vuoden aikana koronamääräysten tuomat dramaattiset seuraukset kahvila-ja ravintola-alalle. Määräykset, suositukset, rajoitukset, sulut, kiellot, koronapassi ja moni muu asia on hankaloittanut ravitsemusliikkeiden toimintaa.

Koronamääräykset ovat hankaloittaneet monen ravitsemusliikkeen toimintaa.

Seuraan aitiopaikalta kahvila-ja ravintolayrittäjien korona-ahdinkoa

Maaliskuussa 2020 kirjoitin artikkelin aiheesta ”Koronaviruksen ja talouden romahduksen tuomat positiiviset vaikutukset kahvila-ja ravintola-alalle”. Paljon on tapahtunut sen jälkeen. Näin vuoden 2021 päättyessä yritykset ottavat myynneistä vuosiraportit ja miettivät miten on mennyt. Osalle kahviloista ja ravintoloista vuosi 2021 on ollut ihan ok, koska kesä pelasti paljon ja ne ovat mahdollisesti saaneet kivasti tukia. Mutta kaikilla ei valitettavasti tilanne ole tämä. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ja kouluttajana olen koko tämän pandemian aikana kohdannut todella surullisiakin tapauksia.

Työni puolesta näen miten koronamääräykset ovat vaikeuttaneet usean asiakkaani työtä ja elämää.

Ravintola-alan on vallannut negatiivisuus

Media ja päättäjät syyttävät koronaviruksen leviämisestä isolla sormella ravintola-alaa. Alaa, joka on laaja ja tiukasti kontrolloitu jo ennestäänkin. Moni asiakkaani on kertonut, että kun mediassa vasta aletaan puhua uusista rajoitteista tai virusmuunnoksista, niin sen sileän tien iso osa asiakkaista jo kaikkoaa kahviloista tai ravintoloista. Lehdistä saa yhtenään lukea artikkeleita, missä kerrotaan ravitsemusliikkeistä, joissa asiakkaat ovat saattaneet altistua koronalle.

Negatiivista asennetta ja jopa suoraa vihapuhetta saa kuulla ihan päin näköäkin, kun tyytymättömät asiakkaat purkaavat pahaa oloaan kahvila-ja ravintola-alan henkilöstölle ja yrittäjille. Moni tuomitsee kokonaan ravitsemusliikkeiden toiminnan korona-aikana. Osa asiakkaista on suorastaan raivona rajoituksista ja määräyksistä, etenkin koronapassi on saanut monen tunteet kuohumaan. Huono ilmapiiri tarttuu herkästi ja näköjään kielteinen ajattelu kuuluu tähän aikaan. Ravintoloiden tähtiluokitukset netissä putoavat, kun vihaiset ihmiset jättävät julkisia huonoja arvosteluita ihan tahallaan.

Negatiivisuus on vallannut viime aikoina ravintola-alan.

Sairauspoissaolot, lomautukset ja työttömyys ovat tätä päivää kahvila-ja ravintola-alalla

Kahvila-ja ravintola-alalla henkilöstökustannukset ovat nousseet merkittävästi tämän pandemian aikana joillain toimipaikoilla. Työntekijät jäävät pois töistä pientenkin flunssaoireiden ilmaannuttua ja altistuneet ovat tietenkin heille määrätyn ajan kokonaan poissa. 

Uusia päätöksiä, toimia ja rajoituksia laitetaan täytäntöön todella lyhyillä varoitusajoilla ja ravintoloiden ja kahviloiden on sopeuduttava muutoksiin nopeasti. Sääli, että lakisääteisesti työvuorolistat on usein tehty jo hyvissä ajoin ja nopeat muutokset koituvat usein yrityksen tappioksi.

Ravintola-alalle hakeutuu usein töihin ahkeria ja reippaita työntekijöitä, jotka todellakin haluavat tehdä mielellään kovasti töitä. Niinpä moni alan ammattilainen on lomautuslapun tai irtisanomistodistuksen käteen saatuaan lähtenyt kokonaan jollekin toiselle alalla, missä työtä on vielä tarjolla. Tämä taas väistämättä on johtanut siihen, että esim. Helsingissä voi joutua hyvälle kokille maksamaan jo todella kovaa palkkaa, koska tulijoita avoinna oleviin tilapäisiin työtehtäviin ei välttämättä ole.

Ravintola-alan työntekijöitä ja yrittäjiä ei saa jättää kylmään avantoon ilman apua.

Taloudellista ahdinkoa, maksuvaikeuksia, lainoja, velkasaneerauksia ja konkursseja

Moni kahvila ja ravintola on käyttänyt aikoja sitten puskurit ja monella kassavirta on hiljaista tai jopa kokonaan tyrehtynyt. Mietitään kuumeisesti miten saada kahvila tai ravintola enää kannattavaksi. Yhteiskunnan maksamat tuet eivät kaikkia pelasta ja kaikki niistä eivät edes pääse nauttimaan. Toisinaan päätökset tehdään juurikin niin, etteivät kahvilat ja ravintolat edes ole rajoituksista huolimatta oikeutettuja tukiin. Moni roikkuu löysässä hirressä tahtomattaan.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat tällä hetkellä syvässä taloudellisessa ahdingossa. Yrittäjät ovat ottaneet valtavasti lisälainaa, jolla ovat rahoittaneet vaikeaa aikaa. Monilla on maksuvaikeuksia ja maksuhäiriömerkintöjä. Yhdet ihanat asiakkaani joutuivat tekemään koronan takia konkurssin. Se on minusta niin väärin. Heillä oli ihan mieletön konsepti ja upea ravintola. Kassa vain yksinkertaisesta loppui koronamäärysten seurauksena ja tyhjästä on vähän paha nyhjäistä.

Samaan aikaan isot toimijat tarjoutuvat ostamaan isolla kädellä konkurssipesiä, että pääsevät laajentamaan toimintaansa. Viime päivinä SoMessa on tästä aiheesta erään toimijan kohdalta noussut oikein kunnon paskamyrsky. Aikoinaan minulle opetettiin Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa (nyk. Haaga-Helia AMK), että nopeat syövät hitaat, eivät suuret pieniä. Tässä tilanteessa asia taitaakin olla niin, että isot nimenomaan syövät pienet. Suuntaus on surullinen ja toteutuessaan se tulee tekemään kahvila-ja ravintola-alan kulttuurillemme hallaa.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat tällä hetkellä syvässä taloudellisessa ahdingossa.

Stressiä, masennusta, terveysongelmia ja henkilökohtaisia tragedioita

Monet kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät kokevat paineita ja stressiä vallitsevasta tilanteesta. Joillakin pienillä ravitsemisalan yrittäjillä ei enää ole voimia pitää omia puoliaan. Synkkä aika on tuonut monille ylipainoa ja terveysongelmia. Valitettavasti henkilökohtaisilta tragedioiltakaan ei ole vältytty. Eräs asiakkaani luovutti ja teki itsemurhan. Rauha hänen muistolleen ja voimia omaisille. Tämä on niin surullista.

Jotkut kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät elävät todella synkkää aikaa.

Onnellista uutta vuotta 2022!

Synkkyydestä huolimatta rakastan yli kaiken työtäni ja teen sitä antaumuksella myös näinä vaikeina aikoina. Kohtelen aina asiakkaitani ymmärtävästi, positiivisesti ja kunnioittaen. Mottoni on ”Tule asiakkaana, lähde ystävänä”. Olen kiitollinen kaikista töistäni ja mielelläni autan kahvila-ja ravintola-alan yrittäjiä tai yrittäjiksi haluavia. Toivotan kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2022! Olisi mahtavaa, jos tämä pandemia päättyisi ja vihdoin viimein olisi aika luopua kaikista koronamääräyksistä.

Onnellista uutta vuotta 2022!

Isänpäivälounas kotona vai ravintolassa?

Moni on suunnitellut etukäteen nauttiiko isänpäivälounaan kotona vai ravintolassa. Tänään sunnuntaina 14.11.2021 vietetään isänpäivää ja siihen kuuluu monilla perinteisesti runsas aamiainen, brunssi tai isänpäivälounas.

Isänpäivään kuuluu monesti herkullinen aamiainen, brunssi tai lounas.

Miten isänpäivälounasta on syöty lapsuudessa?

Monet vaalimamme perinteet syntyvät jo omasta lapsuudestamme. Tavat, mitkä olemme pienenä omaksuneet omissa perheissämme, siirrämme usein omille lapsillemme. Lapsuudessani ja nuoruudessani isänpäivänä veimme aina rakkaalle edesmenneelle isälleni aamiaisen sänkyyn itsetehtyjen korttien ja lahjojen kera. Isäni oli ravintola-alan ammattilainen ja lehtori, niinpä hän aina halusi, että isänpäivälounaaseen panostetaan. Toisinaan nautimme lounasta perheen kesken kotona ja toisinaan taas herkuttelimme jossain hienossa ravintolassa.

Minulla on ihanat muistot lapsuuden isänpäivistä ja isästäni.

Isänpäivälounas kotona 

Mieheni yleensä haluaa, että nautimme isänpäivälounaan kotona. Hänen mielestään olen niin hyvä kokki, että hän nauttii kaikkein mieluiten minun valmistamaa herkkuruokaa kotosalla. Tämä tietenkin imartelee minua ja mielellään valmistan perheelleni isänpäivälounaan omassa keittiössäni.

Isänpäivänä herkutellaan.

Korkealuokkaiset raaka-aineet kotikeittiössä

Usein valmistan ruokamme korkealuokkaisista raaka-aineista. Suosin luomutuotteita ja villinä kasvanutta ruokaa. Meillä syödään mielellään riistaa. Juhlapäivän kunniaksi voisin vaikka valmistaa kyyhkyn fileestä helposti gourmetruokaa.

Pidän siitä, että tiedän usein tarkasti kotikeittiöni raaka-aineiden alkuperän. Eilen valmistamani kanttarellikastikkeen kanttarellit olen itse poiminut viime syksynä lähimetsästämme. Jos ravintolassa tilaisin vastaavan annoksen, en valitettavasti useinkaan saisi tietää tarkasti, mistä sienet on kerätty ja milloin. Minä vietän paljon aikaani metsässä mm. villivihanneksia, marjoja ja sieniä keräten. Samalla suosittelen kahvila-ravintolayrittäjiä menemään nyt metsään. Suppilovahveroita voi löytää vielä hyvin.

Kyyhkynfile-resepti
Kyyhkyn fileestä teen helposti gourmet-ruokaa.

Kiireettömyys ja oma aikataulu

Jos meinaa isänpäivänä mennä lounaalle vähääkään suositumpaan ravintolaan, tulee hyvissä ajoin tehdä pöytävaraus. Kotona ei tarvitse nauttia lounasta kello kaulassa vaan lounas katetaan pöytään, sitten kun se on valmis ja on nälkä. Kotona voi myös ruokailla pitkään ja halutessa pitää vaikka reiluja taukoja alku-, pää- ja jälkiruoan kattausten väleissä. Kodin ruokapöydästä on lyhyt matka sohvalle tai sänkyyn ruokalevolle.

Oma rauha ja rentous

Kotona on ihana ruokailla omassa rauhassa. Voi puhua intiimejä asioita ilman, että kukaan kuulee perheen salaisuuksia. Kotona voi ruokailla rennosti, ei ole pakko pukea hienoja vaatteita päälle, jos ei halua. Minun lapsuudessani tosin olimme aina kauniisti vaatetettu myös isänpäivänä kotilounailla.

Isänpäivälounas kotona vai ravintolassa?

Isänpäivälounas ravintolassa

Työni puolesta syön paljon ravintoloissa ja herkuttelen kahviloissa. Mielestäni on tärkeää, että myös poikani saa ravintolaelämyksiä. Lokakuussa kerroin meidän Vanhan Porvoon Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksista ja kesällä kirjoitin Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonnasta.

Kummitusten Yö Porvoossa 2021.

Helppous

Ravintolaan on ihanaa mennä isänpäivälounaalle, kun itse ei tarvitse laittaa tikkuakaan ristiin. Valmiiseen pöytään on mukava istahtaa. Ruokakin maistuu yleensä hyvältä, kun joku muu on sen tehnyt. Isänpäivälounaan nauttiminen ravintolassa on helppoa, eikä likaisista tiskeistäkään tarvitse välittää.

Sopiva juhla-aterian määrä

Isänpäivälounaan buffet voi olla ravintolassa hyvin runsas. Jos teen kotona ihania raakakakkuja, syömme niitä usein monta päivää. Ravintolassa isänpäiväherkut syödään siinä hetkessä ja näinhän se kuuluukin. Ravintolassa on siis sopiva juhla-aterian määrä oikeassa ajankohdassa.

Ravintola-elämys

Ravintolassa nautittu isänpäivälounas on paljon muutakin kuin hyvää ruokaa ja juomaa. Se on ennenkaikkea kokonaisvaltainen ravintola-elämys. Saa nauttia myös hyvästä palvelusta, kauniista miljööstä ja muiden asiakkaiden energioista.

Vuosikymmeniä sitten olen viettänyt joitain isänpäiviä töitä tehden. Muistan hyvin, kun juhlapäivinä oli usein ravitsemusliikkeissä todella kiire. Salityöntekijänä en aina pystynyt palvelemaan asiakkaitani niin hyvin kuin olisin halunnut, koska työtä oli niin paljon. Siksi on tärkeää, että ravintolan miehitys on mitoitettu oikein ja kannattavuus on kohdillaan.

Isänpäivälounaan jälkiruokalautanen.

Isänpäivälounas ravintolasta kotiin

Yksi varteenotettava vaihtoehto on tilata isänpäivälounasherkut ravintolasta kotiin. Näin me teimme edellisenä äitienpäivänä. Valitettavasti meillä kävi huono tuuri. Kotiinkuljetetut herkut olivat todellinen pettymys. Hevillä en siis tätä vaihtoehtoa enää meidän perheelle hetkeen tarjoa, mutta lupaan antaa vielä joskus uuden mahdollisuuden. 

Haikon kartanon ravintola Porvoossa isänpäivänä 2021.

Miten minä nautin tänä vuonna 2021 isänpäivälounasta?

Aamumme alkoi ruhtinaallisella aamiaisella. Olimme paistaneet eilen koko päivän routapaistia (hirven lihasta) uunissa. Aamupalalla nautimme sitä leipomani herkullisen saaristolaisleivän päällä. 

Varasin parisen viikkoa sitten Porvoon Haikon Kartanon ravintolasta klo 15.00 kattauksesta perheellemme isänpäivälounaan. Tänä vaikeana Korona-aikana haluan tukea mahdollisimman paljon kahviloita ja ravintoloita. Saavuimme äsken isänpäivälounaalta kotiin. Meillä oli todella onnistunut ravintolaelämys Haikossa. Ruoka oli aivan superherkullista, palvelu todella hyvää ja miljöö yleellisen kaunis. Nautimme koko perhe suuresti upeasta isänpäivälounaasta.

Meillä oli upea isänpäivälounas 2021 Haikon kartanon ravintolassa.

Hyvää isänpäivää kaikille isille, olette päivänne ansainneet!

Tämä blogikirjoitus on omistettu rakkaalle edesmenneelle isälleni. Vietän nyt neljättä isänpäivää ilman omaa iskää. <3

Vanhan Porvoon Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksia

Porvoon Vanhassa kaupungissa vietettiin eilen perjantaina 29. lokakuuta 2021 klo 17.00-21.00 perinteistä Kummitusten Yötä. Kävin poikani kanssa kerryttämässä Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksia. Kesällä kävimme samalla kokoonpanolla tutustumassa Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan.

Porvoon Vanhassa kaupungissa vietettiin perjantaina 29. lokakuuta 2021 klo 17.00-21.00 perinteistä Kummitusten Yötä.

Mikä on Vanhan Porvoon Kummitusten yö?

Vanha Porvoo on ollut kauppapaikka 1200-luvulta lähtien. Alueen talot on rakennettu vuoden 1760 suuren palon jälkeen. Vanhasta Porvoosta löytyy yli 50 erilaista yritystä ja noin 700 asukasta.

Vanha Porvoo on ollut kauppapaikka 1200-luvulta lähtien.

Vanhan Porvoon Kummitusten yö on Halloween-henkinen koko perheen tapahtuma, jonka ajatuksena on elävöittää Porvoon Vanhaa kaupunkia Halloween juhlan iltana. Tapahtuman päätuottajina toimivat Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistys, Porvoon Museotori ry ja Porvoon kaupunki. Kummitusten Yössä Vanhan Porvoon pienet suloiset putiikit ovat shoppailua varten avoinna iltaan asti. Liikkeissä oli erikoistarjouksia. Alueen kahvilat ja ravintolat tarjosivat ihania herkkuja myöskin myöhäiseen iltaan saakka. 

Vanhan Porvoon pienet suloiset putiikit olivat shoppailua varten avoinna Kummitusten Yönä iltaan asti.

Hurjia hahmoja ja upeita valo-ja ääniesityksiä

Kummitusten yön upeita valo-ja äänikohteita sai ihastella ympäri Vanhaa Porvoota. Vanhoja rakennuksia oli valaistu upeilla valoilla ja hurjat äänitehosteet vahvistivat pelottavaa tunnelmaa. 

Vanhoja rakennuksia oli valaistu upeilla valoilla.

Ohjelmassa oli myös Kummituskilpailu, jossa parhaiten pukeutunut naamiaisasu palkittiin. Tapahtuman yhtenä osallistujana oli Porvoon Teatteri ja heidän upeat näyttelijät olivat laittaneet ylleensä hurjimmista hurjimpia asukokonaisuuksia ja rakentaneet uskottavan karmaisevat roolihahmot. He kiertelivät koko illan kaduilla ihastuttamassa ja pelottelemassa.

Porvoon Teatterin upea näyttelijä.

Raatihuoneen torilla oli Kekrijuhla

Tapahtuman pääpaikkana toimi Raatihuoneen tori. Porvoon Museo oli avoinna koko illan ja sieltä löytyi kummitustunnelmaa koko perheelle. Jono museoon oli pitkä, joten tällä kertaa jätimme sen suosiolla väliin. Raatihuoneen torilta löytyi teltta, jossa Porvoon Steinerkoulu eli Porvoon Fredrika-koulu loihti makeita ja suolaisia kekriherkkuja. Illan päätti valoshow, jonka esitti Showryhmä Belenos. Tarjolla oli siis maksutonta ja maksullista tapahtumaa.

Porvoon Fredrika-koulu loihti makeita ja suolaisia kekriherkkuja.

Sää suosi tapahtumaa ja paikalle saapui paljon osallistujia

Eilen oli vuodenaikaan nähden hyvä ilma, ilta oli lämmin ja sadeton. Sää suosi tapahtumaa. Tulimme kello kuuden jälkeen pelipaikoille ja jätimme auton keskustaan vähän kauemmas ihmismassoista. Väkeä oli paikalla paljon ja se loi hienon fiiliksen. Pitkän Korona-ajan jälkeen tällaiset tilaisuudet tuntuvat todella tärkeiltä.

Sää suosi Vanhan Porvoon Kummitusten Yön tapahtumaa.

Pettymykseksi jotkut Vanhan Porvoon ravitsemusliikkeistä olivat suljettuina

Olimme poikani kanssa nälkäisiä ja pohdimme mihin ihanaan paikkaan suuntaisimme syömään. Pettymys oli suuri, koska jotkut Vanhan Porvoon kahviloista ja ravintoloista olivat kokonaan suljettuina. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ihmettelin tätä kovasti. Mikä järki on pitää yhden talvikauden parhaimmista myyntiajankohdista ravitsemuspaikka kiinni? Silloin kannattaa myydä ja rahastaa, kun asiakkaita on tulossa ovista ja ikkunoista.

Jotkut Vanhan Porvoon kahviloista ja ravintoloista olivat kokonaan suljettuina.

Pöytävarauksen tekeminen etukäteen olisi kannattanut

Koska ihmisiä oli valtavasti liikenteessä, minuun iski huoli pääsemmekö minnekään syömään. Näin yhden ravintolan edessä lapun ”Vain pöytävarauksella sisään”. Siinä vaiheessa olin jo hyvin epätoivoinen ja koetin tehdä netissä kolmeen eri ravintolaan hätäpäissäni pöytävarausta. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska kyseiset ravintolat olivat jo siltä illalta täynnä ja sulkeneet koko illan pöytävarausmahdollisuuden kotisivuillaan.

Ihmisiä oli valtavasti liikkeellä Kummitusten Yössä.

Ravintola Zum Beispieliin sisään lyhyellä jonottamisella

Kävelimme noin klo 18.45 aikoihin ravintola Zum Beispielin ohi ja huomasin, että siellä oli vain lyhyt jono. Kyselin vapaata pöytää ja ilokseni kuulin, että ennen meitä oli paikan päällä jonossa vain yksi seurue. Eivät tietenkään voineet luvata meille pöytää, mutta uskoivat, että hetken odottelun jälkeen saattaisi hyvinkin ruokailu onnistua. Koska meitä oli vain kaksi ja kahden hengen pöytä on yleensä helppo järjestää, päätimme poikani kanssa odotella tovin. Loppupeleissä odotimme vain vartin verran ja meille järjestyi ikkunanäkymällä mahtava pöytä. 

Pääsimme Ravintola Zum Beispieliin sisään lyhyellä jonottamisella.

Ravintola oli ihan täynnä, mutta palvelu todella ystävällistä ja kiireetöntä. Mielestämme juomat ja ruoat tulivat olosuhteisiin nähden nopeasti ja ne olivat varsin herkullisia. Olimme todella tyytyväisiä ravintolaelämykseemme ja täysillä vatsoilla jatkoimme iltaa.

Minä Malina Pursiainen Ravintola Zum Beispielissä Vanhan Porvoon Kummitusten Yönä 2021.

Herkuttelua Cafe Funnyssa juuri ennen sulkemisaikaa

Päätimme nauttia jälkiruuat Cafe Fannyssa Raatihuoneen torilla. Käymme mielellään Cafe Funnyssa myös koiranpentumme kanssa, jonka saa tuoda kahvilaan. Jouduimme taas jonottelemaan tovin, ennen kuin pääsimme sisään. Teimme tilauksemme vasta klo 20.45 eli varttia ennen kahvilan sulkemisaikaa. Vitriinistä oli jo myyty suurin osa Kummitusten Yön herkuista. Onneksi meille molemmille löytyi vielä mieluista syötävää ja saimme suut makeiksi.

Runebergintorttu maistuu myös Halloweenina.

Kaiken kaikkiaan Kummitusten Yö 2021 oli oikein onnistunut tapahtumat ja meille jäi vierailemistamme liikkeistä, kohteista ja ravitsemusliikkeistä pelkästään positiiviset muistot. Näimme myös paljon tuttuja. Ensi vuonna tosin teen ravintolan pöytävarauksen jo hyvissä ajoin etukäteen.

Vanhan Porvoon Kummitusten Yö 2021 oli onnistunut tapahtuma.

Viisi syytä miksi kahvila-ravintolayrittäjän kannattaa nyt mennä metsään

Metsään menemisellä tarkoitan tässä yhteydessä ihan oikeaa fyysistä menoa luontoon enkä sanontaa, jossa ”mennään metsään” eli asiat menevät pieleen. Valitettavasti monella kahvila-ja ravintola-alan liiketoimet ovat olosuhteiden pakosta menneet viime aikoina pahasti metsään Korona-pandemian takia. Onneksi tilanne näyttäisi pikkuhiljaa parantuvan ja toivottavasti pian normalisoituvan. Olen kirjoittanut aiemmin Koronanviruksen ja talouden romahduksen positiivisista vaikutuksista kahvila-ja ravintola-alalle.

Kaunis kivi metsässä.

1. Metsä rauhoittaa niin mieltä kuin kehoa

Ollessani aiemmin kahvila-ravintolayrittäjä minulla oli usein kiirettä, paineita ja stressiä. Työtä oli melkein aina niin paljon. Yrittäjyys ja työnteko kuormittivat minua kovasti, vaikka henkilökuntaa minulla olikin aina töissä. Parhaiten rauhoituin aina luonnossa. Metsä on siis oiva pakopaikka. Siellä voi maadoittua ja nollata mieltä. Metsässä on helpompi elää hetkessä ja unohtaa mieltä kuormittavat asiat, siellä voi helposti päästää irti. Metsässä olon jälkeen tulee usein hyvä ja kevyempi mieli.

Metsässä rauhoittuu helposti.

2. Uudet ideat syntyvät helposti metsässä

Saan usein parhaimmat ideat, kun lähden yksin tai koiranpentuni kanssa kävelemään metsään. Elokuun 2021 blogikirjoituksessani kirjoitin aiheesta saako koiran viedä kahvila-ravintolaan. Metsään mennessä ei tietenkään tätä pohdintaa tarvitse lainkaan tehdä. 

Kävelen paljon koiranpentuni kanssa metsässä.

Metsäkävelyllä mieleni jotenkin kirkastuu ja alkaa pulppuamaan ideoita ja ratkaisuja. Kun ei ole luonnon lisäksi muita ärsykkeitä, virikkeitä tai häiriötekijöitä, voi rauhassa ajatella ja antaa ajatusten virrata vapaasti. Tällöin myös keksii helposti uutta. Jos sinun on esimerkiksi yrittäjänä ratkottava joku kinkkinen ongelma, suosittelen lämpimästi metsäretkeä. 

Kanttarelleja metsässä.

Teen yrittäjille henkilökohtaista voimavaravalmennusta. Yleensä tapaamme palvelun merkeissä toimistollani Espoon Lintuvaarassa. Halutessa voin tehdä voimavaravalmennusta myös luonnossa metsän keskellä. 

Malifood Oy:n toimisto Espoon Lintuvaarassa.

3. Syksyinen metsä on täynnä luonnonantimia

Mielestäni syksy on parhainta aikaa metsään menolle. Rakastan sienestämistä, marjastamista ja villivihannesten keräämistä. Syksyisin metsä antaa satoaan ja sitä on ihanaa säilöä talven varalle. Metsässä samoilu voi siis päätyä esimerkiksi huikean kanttarellipaikan löytymiseen. Mikäs sen mukavampaa kuin kuljettaa samalla puhdasta villiä ruokaa kotiinviemisiksi.

Herkkutatteja korissani.

Parhaista syksyn resepteistäni olen koonnut Malinan Syksyn reseptit e-oppaan. Sieltä löytyy aivan taivaallisen herkullisia ruokaohjeita yksinkertaisista ja hyvistä raaka-aineista. 

4. Metsä ruokkii luovuutta ja sieltä voi löytää hienoja luonnonkoristeita

Syksyinen metsä ja ruska ovat kauniita. Koska metsässä ideat syntyvät helposti, laittaa se toisinaan luovuudenkin valloilleen. Metsästä löytää näin syksyisin maahan pudonneita upeita lehtiä, käpyjä ja risuja, joita voi viedä vaikka omaan kahvilaan tai ravintolaan ja tehdä niistä upeita koristeita. Ennen luonnonmateriaalien keräämistä, on hyvä lukaista vielä jokamiehen oikeudet läpi. Esimerkiksi sammalta ja jäkälää ei saa ilman maanomistan lupaa kerätä metsästä.

Kauniit puolukat kylpevät auringossa.

Metsässä voi ottaa kauniita kuvia ja niitä voi käyttää yrityksen markkinoinnissa esimerkiksi kahvila-ravintolan blogiartikkeleiden kuvituksena. Jos on oikein onnekas, voi onnistua nappaamaan jostain metsän eläimestä, linnusta tai upeasta hyönteisestä valokuvan.

Olin lähdössä metsäretkelle eräänä kauniina päivänä.

5. Metsässä kävely on hyvää liikuntaa

Jos yrittäjä tekee paljon myös suorittavaa kahvila-ja ravintola-alan työtä, saa hän usein työpäivän aikana paljon hyötyliikuntaa. Metsässä kävely on kuitenkin erilaista liikkumista kuin kovalla tasaisella keittiön tai salin lattialla kävely työkengillä. Maastossa ylämäkiä tarpoessa voi vähän hengästyä ja oksia ja kantoja väistellessä tulee jalkoja nosteltua luonnollisesti. Metsässä samoilu nostaa kuntoa kuin huomaamatta. Kannattaa laittaa sään mukaan jalkaan hyvät vaelluskengät, lenkkarit tai kumisaappaat.

Metsässä vesilätäkötkin voivat olla hyvin kauniita.

”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt.”

Saako koiran viedä kahvila-ravintolaan?

Meille tuli kesällä suloinen labradorinnoutajan pentu Coco, josta koulutan lapsijoogakoiran. Koiranomistajana mietin nykyään mihin kahviloihin ja ravintoloihin olen tervetullut koiranpentuni kanssa. Saanko viedä koiran kahvila-ravintolaan?

Cocolla ja minulla on jo vahva yhteys. Vien sitä mielelläni tutustumaan uusiin paikkoihin kuten kahviloihin.

Elintarvikeasetus muuttui vuonna 2012

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja lopetin yrittäjyyden sillä saralla joulukuussa 2009. Noihin aikoihin koiria eikä muitakaan lemmikkejä saanut viedä sisälle elintarvikehuoneistoihin lain puitteissa lukuunottamatta avustavia koiria kuten opaskoiria. Niinpä en aikoinani koskaan yrittäjänä joutunut miettimään ja linjaamaan olivatko koirat tervetulleita pitämiini kahviloihini. Koirien tuominen elintarvikehuoneistojen sisätiloihin oli yksinkertaisesti kiellettyä.

Nykyään lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella.

Vuonna 2012 elintarvikeasetus muuttui niin, että asiakastiloissa lemmikit eivät ole enää kiellettyjä. Se, onko koirien vieminen ravitsemusliikkeeseen sallittua, riippuu täysin omistajien linjauksesta. Kahviloiden ja ravintoloiden yrittäjillä on oikeus valita asiakkaansa ja määrätä itse lemmikkien salliminen asiakastiloissaan.

Porvoossa matkalla koiraystävälliseen kahvilaan.

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (297/2021) 21 ja 22 §:n nojalla:

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Avustavan koiran kuten opas-, kuulo-, avustaja-, tuki- ja hypokoiran saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lisäksi lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella. Toimija voi rajata sallitut lemmikkieläimet. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Labradorinnoutajat ovat tunnetusti taitavia avustavia koiria.

Henkilökunnan työturvallisuus on taattava

Jos kahvilaan tai ravintolaan ovat koirat tervetulleita, tulee tietenkin henkilökunnan olla asian kanssa sinut. Työnantajan on taattava työturvallisuus työpaikoillaan. Uskon, että monet eläinrakkaat haluavat töihin juuri tällaisiin kahvila-ravintoloihin, joissa lemmikit ovat sallittuja, ja siitä voi tulla paikoin työmarkkinoilla jopa etu. Tällä hetkellä HoReCa-ala kärsii valitettavasti paikoin pahasta työvoimapulasta. 

Porvoossa Cafe Funny on koiraystävällinen kahvila, jossa käyn useasti Cocon kanssa.

Miksi koiraa ei saa viedä kahvilaan tai ravintolaan?

Koirat ovat todella söpöjä ja monet koiranomistajat eivät oikein tahdo ymmärtää, miksi jotkut ravitsemusliikkeet eivät halua koiria sisätiloihinsa. Syitä voi olla useita.

Ravitsemusliikkeen liikeidea voi olla sellainen, ettei sinne yksinkertaisesti lemmikit sovi. Myös tilat voivat olla lemmikeille hankalat tai liian ahtaat. Jotkut kahviloiden ja ravintoloiden omistajat pelkäävät koirien likaavan paikat tai karkottavan hajulla muut asiakkaat. Monet ihmiset pelkäävät koiria ja jotkut ovat niille kovasti allergisia. Valitettavasti aina kaikki koirat ja omistajat eivät myöskään käyttäydy sopivalla tavalla. Syitä on siis lukuisia.

Lemmikkieläimen suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Koirien huomioiminen koiraystävällisissä kahviloissa ja ravintoloissa

Ilokseni olen huomannut, että asuinkaupungissani Porvoossa on monta koiraystävällistä kahvilaa ja ravintolaa. Täältä löytyy listaus paikkakunnittain koiraystävällisistä kahviloista ja ravintoloista. Usein ravitsemusliikkeen ulkopuolella on kyltti tai lappu, joka kertoo koirien sisäänpääsyn sallivuudesta. Monessa kahvilassa koirille on tarjolla maksutta vettä koirien vesikipoista ja joissain jopa ilmaisia koirankeksejä. Tämä on mielestäni todella kaunis ja kiva ele. 

Ihanaa, kun kahvilassa on huomioitu koirat vesikulholla ja koirankekseillä.

Koira-ja kissakahviloiden perustaminen

Autan työkseni kahviloiden ja ravintoloiden perustamisessa. Minulla on ollut eräs ihana eläinrakas asiakas, joka avasi kissakahvilan. Yhdessä kävimme läpi liiketoimintasuunnitelman, autoin häntä rahoitus-, kannattavuus-, myynti- ja kassavirtalaskelmien teossa, starttirahan saamisessa ja yrityslainan hakemisessa. Mielelläni konsultoisin myös koirakahvilan perustamisessa ja jakaisin vinkkejä tämä Korona-aika huomioiden. Jos haaveenasi on oma lemmikkieläinkahvila tai joku ihan muu liikeidea, niin ota ihmeessä yhteyttä.

Jos haaveilet omasta kahvilasta tai ravintolasta, ota ihmeessä yhteyttä.

Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta

Linnanmäellä vierailu kuuluu monen kesäsuunnitelmiin. Samalla tulee mukavasti tutustuttua Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan. Linnanmäellä on tarjolla yli kaksikymmentä eri ruokapaikkaa eli siellä on varaa valita missä herkutella.

Tykkään käydä Linnanmäellä ainakin kerran kesässä.

Korona-rajoitukset säätelevät myös Linnanmäen toimintaa

Kävin viime sunnuntaina ala-asteikäisen poikani kanssa Linnanmäellä. Olimme hyvissä ajoin liikenteessä, koska emme halunneet ostaa ranneketta ja varata maksutonta sisäänpääsyä etukäteen. Astelimme porteista sisään noin klo 11.30 aikoihin eli Linnanmäki oli ehtinyt olla avoinna vain puolisen tuntia ennen saapumistamme. Vietimme Lintisillä aikaa lähes iltaseitsemään asti ja hiljaisinta oli ehdottomasti saapuessamme.

Puolenpäivän aikoihin viime sunnuntaina Linnanmäellä oli hyvin tilaa.

Jos haluaa varmistaa tänä kautena oman sisäänpääsyn, kannattaa ehdottomasti tulla aikaisin paikalle tai ostaa liput etukäteen. Muutoin voi jäädä kokonaan rannalle ruikuttamaan, koska tällä hetkellä Linnanmäki saa ottaa Koronan takia vain korkeintaan 50% huvipuiston maksimikapasiteetin kävijämäärästä sisään seitsemän hehtaarin alueelle.

Linnanmäen seitsemän hehtaarin alueelle mahtuu paljon ihmisiä.

Käsidesiä oli tarjolla melkein jokaisen laitteen yhteydessä ja muutenkin ylimääräisiä käsienpesupisteitä oli avattu. Monilla työntekijöillä oli maskit. Mielestäni Korona-ajan säädökset oli huomioitu hyvin. Tosin asiakkaat eivät aina piitanneet turvavälisuosituksista. Laitteisiin jonotettiin usein alle kahden metrin turvavälein.

Monilla työntekijöillä oli Linnanmäellä maskit.

Omat eväät vai kahvila-ja ravintolapalvelut?

Emme ole koskaan ottaneet Linnanmäelle omia eväitä mukaan, vaan ostaneet aina kahvila-ja ravintolatuotteet paikan päältä. Haluan lähteä liikenteeseen yleensä mahdollisimman pienillä varusteilla, joten kylmälaukun tai eväspussukan kantaminen ei ole mielestäni Lintsillä mielekästä. Minulla oli mukana vain käsilaukku, koska sinne mahtui kaikki tarvitsemamme. Mielestäni kahvila-ja ravintolapalvelut ovat myös osa päivän elämystä ja ne kuuluu kokonaisuuteen.

Omia eväitä voi syödä vaikka tällä ihanalla aluella.

Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta on monipuolistunut

Ilokseni havaitsin, että Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta on monipuolistunut ja mielestäni vaihtoehtoja on tarjolla mukavasti. Alue on laaja ja ravitsemusliikkeet on mielestäni hyvin saatavilla. Linnanmäki elää ajan hengessä, koska tarjolla oli trendikkäitä ja maailmallakin suosittuja ruoka-ja juoma-annoksia. Tarjonta on suunnattu ehdottomasti pääkohderyhmän eli lasten mukaan. 

Linnanmäellä on paljon eri vaihtoehtoja missä herkutella.

Hintataso on Linnanmäellä korkeahko

Kahvila-ja ravintolatuotteissa mielestäni yleishintataso on Linnanmäellä korkeahko. Toisaalta näin on yleensä aina, kun kyseessä on monopoli eli asiakkailla ei ole lähettyvillä muita palveluita eli tässä tapauksessa ravitsemusliikkeitä tai kauppoja saatavilla. Hintataso ei kuitenkaan ole mikään överikallis. Katteet ovat kohdillaan ja niin sen kuulukin olla. Kahvila-ja ravintolatoiminnan tulee olla kannattavaa. Linnanmäellä tulot menevät Lasten Päivän Säätiön hyväksi, joten senkin takia maksan ihan mielelläni siellä mitä pyydetään tukeakseni lastensuojelutyötä.

Linnanmäellä tulot menevät Lasten Päivän Säätiön hyväksi.

Linnanmäen Terassiravintola Keidas ja sen herkut

Olin etukäteen tutustunut Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan netissä ja ajattelin, että haluaisin mennä syömään siellä uudistettuun Ravintola Funky Kitcheniin. Paikan päällä mieleni kuitenkin muuttui. Oli ihana aurinkoinen ilma ja halusin ehdottomasti, että ruokailemme ulkona. Niinpä ruokapaikaksemme valikoitui suuri Terassiravintola Keidas. Keitaassa on anniskeluoikeudet, mutta minä nautin tällä kertaa vain kylmää limua 0,4l hintaan 3,50€.

Terassiravintola Keidas Linnanmäellä.

Terassiravintola Keitaassa oli itsepalvelu ja ruoat noudettiin tiskiltä niiden valmistuttua. Tuotteet tarjoiltiin kertakäyttöastioilta, joka valitettavasti laski nautinnon tasoa. Kuitenkin ymmärrän, ettei paikassa ole resursseja oikeisiin astioihin ja laajamittaista tiskausmahdollisuutta. Limut joimme pahvimukeista ja annokset söimme pahvilautasilta puisilla ruokailuvälineillä.

Linnanmäellä on ihana tunnelma.

Tilasin Vege-bowlin, joka oli vegaaninen, gluteeniton ja laktoositon. Annos maksoi 11,50€, mikä oli mielestäni varsin kohtuullinen hinta. Ensivaikutelmani annoksesta oli todella positiivinen. Se oli värikäs, kaunis ja hyvänmakuinen. Vegepyörykät näyttivät tehdastuotteilta, mutta punajuurihummukseen dipattuina olivat varsin maukkaat. Annos tuotti hiukan pettymystä, kun sen pohjalla oli aika tylsä amerikansalaatti-kurkku-tomaatti-pohja. Olisin mielelläni maksanut enemmänkin, jos annoksessa olisi ollut ”täyttä tavaraa” ihan lautasen pohjaan saakka. Toisaalta salaattipeti oli raikas ja kuumana päivänä ihan hyvää syötävää. 

Veg-bowl annokseni maksoi 11,50 euroa.

Poikani tilasi Kanakorin, joka sisälsi ranskalaisia, kanaa, salaattia, tomaattia, paprikamajoneesia ja kevätsipulia. Annos oli hänen mielestään hyvä ja riittävä. 

Kahvikuppikaruselli on kahvila-ja ravintola-alan konsultin eli minun mieleen.

Linnanmäellä ruokaillessa on syytä varoa varastelevia lokkeja

Linnanmäellä, ihan niinkuin valitettavasti monessa muussakin suositussa keskustan kohteessa, on syytä varoa ruokaillessa varastelevia lokkeja ja murusten perään olevia pikkulintuja. Ravintola Keitaassa oli asianmukaisesti viritetyt siimasuojat lokkien varalta ja emme kokeneet kertaakaan ruokaillessamme lokeista uhkaa. Toisin kuin joskus aikaisempina vuosina. Muistelen meidän erään kerran syöneen Ravintola Grillistä take away-makkaraperunoita ja harmiksemme lokit onnistuivat nappaamaan annoksesta röyhkeästi osansa.

Ravintola Grillissä oli jonoa.

Vegaanipehmyt oli loistava yllätys

Päätimme, että syömme jälkiruoat myöhemmin jossain muussa paikassa. Ei ole meinaan hyvä täydellä vatsalla riekkua laitteissa. Muutaman tunnin kuluttua päätimme ostaa pehmikset. Olin bongannut Lintsin esitteestä mainoksen vegaanisesta pehmytjäätelöstä ja halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Olen kuullut siitä etukäteen kehuja ja tätä tuotetta halusin maistaa. Vegaanipehmyä myytiin Kioski Strösselissä. 

Kioski Strösseli myy Vegaanipehmyä.

Tilasin ison vadelma-mansikka-suklaa-vegaanipehmyn ja se myytiin aidossa vohvelissa. Tötterö maksoi 5,00 euroa. Jäätelö oli todella herkullinen ja olin niin täpinöissäni siitä. Ihanaa, kun markkinoilla on näin herkullisia vegaanisia tuotteita. Poikani ei kuitenkaan innostunut vegaanijädestä vaan tilasi perinteisen vaniljasoftiksen. Se oli myös todella hyvää.

Iso vadelma-mansikka-suklaa-vegaanipehmyt oli todella herkullinen.

Herkkukaupoissa myynnissä lapsille suunnattuja sokerituotteita

Linnanmäellä on myös monia herkkukauppoja ja myymälöitä. Shop Caramellista poikani halusi ostaa tuliaiset kotiin. Yllätyksekseni huomasin, että myynnissä oli monia omasta lapsuudestani tuttuja ulkomaalaisia tuotteita. Luulin, ettei moisia ”sokeripommeja” enää tänä päivänä lapsille myytäisikään. Tietenkin poikani halusi juuri niitä maistaa. Ne olivat hänen makuunsa liian sokerisia ja osa tuotteista jäi kotona kokonaan syömättä. Oli minullakin aikoinani vaikka ja mitä erikoisiakin sokerimakeisia kahviloissani myynnissä. Tuotetarjontahan kannattaa rakentaa aina pääkohderyhmän mukaan. Tämä on oivallettu Lintsillä loistavasti.

Shop Caramellissa oli käsintehtyjä tikkareita.
Pelletikkari oli todella makea.