Kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa nyt nostaa hintoja

Maailmalla vallitsevan tilanteen takia monet kustannukset ovat nousseet merkittävästi ja sen takia kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa nyt nostaa hintoja Suomessa.

Hintojen nostaminen on nyt ajankohtaista monessa kahvilassa ja ravintolassa.

Kahdessa vuodessa tilanne on muuttunut täysin

Kaksi vuotta sitten kirjoitin blogiini artikkelin ”Kannattaako kahviloiden ja ravintoloiden nostaa hintoja nyt?”. Tekstissä nimenomaan kannustin ravitsemusliikkeitä pitämään silloiset hintansa ja välttämään hinnankorotuksia. Kaksi vuotta sitten elimme Korona-pandemian aikaa ja hintojen nousu ei ollut millään tapaa perusteltua. Ravitsemusliikkeet avasivat kesällä 2020 pikkuhiljaa oviaan sulkujen jälkeen ja halusivat saada asiakkaat palaamaan. Tämän jälkeen on vielä nähty paljon erilaisia määräyksiä ja sulkuja, joista iso osa on kohdistunut juuri ravintola-ja tapahtuma-alalle.

Ravintoloiden ja kahviloiden käyttämien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet osittain paljonkin.

Hintojen nousu johtuu Korona-pandemiasta ja Ukrainan sodasta

Hintojen äkillinen nousu johtuu Korona-pandemiasta ja Ukrainan sodasta. Kirjoitin tämän vuoden helmikuussa blogiini artikkelin ”Ukrainan sodan vaikutukset Suomen ravintola-alalle”. Elämme tällä hetkellä hyvin epävarmoja aikoja ja tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa. Pahimmat skenaariot arvioivat joistain elintarvikkeista tulevan jopa pulaa markkinoilla.

Hinnasto menee uusiksi monessa kahvilassa ja ravintolassa piakkoin.

Hinnat ovat nousseet rajusti viime aikoina ja lisää hintojen korotuksia on luvassa

Viime aikoina on nähty rajuja hintojen nousuja. Esimerkiksi helmikuusta 2020 helmikuuhun 2021 on sähkön hinta noussut noin 30 %. Ravintoloissa käytettävien elintarvikkeiden arvioidaan nousevan tämän vuoden 2022 aikana noin 10 %. MaRa Ry:n jäsenkyselyn mukaan ”Venäjän sota kurittaa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alaa – kustannuskurimus voi johtaa ulkomaisten elintarvikeraaka-aineiden käytön kasvuun”.

Hintojen nostaminen kahviloissa ja ravintoloissa ei ole helppoa.

Hintojen nostaminen kahviloissa ja ravintoloissa on vaikeaa, mutta välttämätöntä

Tuntuu ikävältä kannustaa kahviloita ja ravintoloita nostamaan hintojaan. Hintojen nousu ei ole useinkaan kivaa asiakkaiden ja henkilökunnan mielestä. Muistan aikoinani, kun nostin Koskelan sairaalan kahvilassani Cafe Koskelossa kahvikupin hintaa 0,20 euroa. Tuosta kahdenkymmenen sentin hinnan korotuksesta jotkut asiakkaat pahoittivat mielensä ja valitusta aiheesta kuului jonkun aikaa. Pienikin hintojen nostaminen on vaikeaa, mutta tässä tilanteessa se on perusteltua ja välttämätöntä. Hintojen nostamisella voi olla myös kohtalokkaat seuraukset, jos niitä nostaa kerralla paljon. Jotkut asiakkaat voivat pahimmassa tapauksessa äänestää jaloillaan ja olla tulematta enää kahvilaan tai ravintolaan tästä syystä.

Rahapuu tuokoon onnea kahviloille ja ravintoloille näinä haastavina aikoina.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat jo nostaneet hintoja

Ensimmäiset kahvilat ja ravintolat ovat jo nostaneet hintoja. Kävin eräässä ravintolassa brunssilla 13.3.22 ja 10.4.22. Molempina sunnuntaiaamuina brunssin tarjottavat olivat identtiset eli samanlaiset buffan herkut olivat esillä. Maaliskuussa brunssi maksoi ravintolassa 25,00 euroa henkilöltä ja huhtikuussa 28,00 euroa henkilöltä. Prosentuaalisesti brunssin hinta nousi siis 12 %. Asiakkaana hinnan nousu tietenkin harmitti, mutta ei se jatkossakaan estä minua käymästä herkullisella brunssilla, päinvastoin. Mietin parhaillaan syödäkö tulevan äitienpäivän lounas ravintolassa vai kotona.

Hintoja nostetaan parhaillaan monessa ravitsemusliikkeessä.

Raaka-aineostot hallintaan ja ruokahävikki minimiin

Kahviloiden ja ravintoloiden kannattaa kiinnittää nyt huomiota raaka-aineostoihin ja minimoida ruokahävikki. Kun kate saadaan mahdollisimman hyväksi, on ravitsemusliikkeellä paremmat edellytykset kannattavaan liiketoimintaan näinä poikkeusaikoina.  

Raaka-aineostot hallintaan ja ruokahävikki minimiin.

Toimin Biovaaka Oy:n tuotteiden ja palveluiden uutena jälleenmyyjänä. Kauttani on mahdollista saada erilaisia ruokahävikin mittaamisen ja seurannan mahdollistavia tuotteita kahviloille, ravintoloille ja ammattikeittiöille. Ottakaa ihmeessä yhteyttä, niin sovitaan vaikka videopalaveri, jossa esittelen innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin minimoimiseksi.

Tsemppiä kaikille kahviloille ja ravintoloille, jotka nostatte nyt keväällä hintoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *