Olin viime vuoden loppupuolella kaksi viikkoa Intiassa ja nyt kerron omakohtaiset vinkit miten välttää vatsatauti Intiassa. Neuvot pätevät tietenkin ihan kaikkeen matkailuun niin kotimaassa kuin muualla ulkomaillakin.
Urbaani legenda: kaikki saavat vatsataudin Intiassa
Lähes kaikki ihmiset, jotka ovat matkanneet Intiassa, varoittivat minua etukäteen vatsataudin saamisen riskistä. Yhdellä jos toisella oli karmivia matkakertomuksia ikävästä ripulista, voimakkaista vatsakivuista tai oksentelusta Intian matkoillaan. Kuulin tarinoita niin paljon, että aloin jo uskomaan tähän urbaaniin legendaan ja valmistautumaan siihen etukäteen henkisesti.
Ennen Intian matkaa tehtävät etukäteisvalmistelut mahdollisen vatsataudin välttämiseksi
Olin Intiassa joogamatkalla ja kirjoitin MaliYogan blogiin matkavalmisteluistani ennen matkaa. Aloin syömään ennen reissun alkua hyvissä ajoin maitohappobakteereja ja huolehdin kaikkien tarvittavien rokotteiden voimassaolosta. Olen matkannut paljon Aasiassa esim. vuonna 2017 tein makumatkan Malesiaan. Näin ollen olen ottanut vapaaehtoisina rokotteina Hepatiitti A:n (HAV) ja Hepatiitti B:n. Hepatiitti A on aiemmin tunnettu nimellä keltatauti. Se on viruksen aiheuttama tarttuva akuutti maksatulehdus. Hepatiitti B on myös viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen (kroonisen) taudinkuvan. Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta.
Puhdasta sattvista ravintoa kannattaa syödä Intiassa
Intia on joogan keskus. Joogafilosofian mukaan ravinto jaetaan kolmeen ryhmään raaka-aineiden vaikutusten mukaan. Ryhmät ovat sattvinen, rajasinen ja tamasinen ravinto. Eri ryhmillä on eri vaikutukset kehoon ja sen toimintaan.
Sattvinen (sattva = hienosyinen) kasvisruokavalio on joogaoppien mukaan parasta keholle ja mielelle, sillä se tekee niistä hienosyisen. Ruoka-aineet ovat terveellisiä, luonnollisia, ne sulavat helposti ja tarjoavat hyvää energiaa. Joogaretriitillä noudatimme sattvista laktovegetaarista kasvisruokavaliota. Söimme mm. papuja, linssejä, herneitä, siemeniä, riisiä, kasviksia, ituja ja yrttejä. Maitotuotteina nautimme erilaisia jogurtteja ja tuorejuustoja, joita saatiin majapaikkamme kahdelta lehmältä. Intiassa ollessa kannattaa ehdottomasti syödä sattvista ravintoa.

Elintarvikkeiden kylmäketjut saattavat katketa jo varhaisessa vaiheessa Intiassa
Intiassa elintarvike- ja paloturvallisuuteen liittyvät asiat ravintoloissa ovat usein eri luokkaa kuin meillä Suomessa. Siellä elintarvikkeiden kylmäketjut saattavat katketa jo varhaisessa vaiheessa. Näin monesti, kun satamakaupungeissa raakaa kalaa myytiin keskellä katua ilman mitään viilennystä. Minulle ei olisi tullut mieleenkään nauttia Intiassa ravintolassa meren herkkuja, ellen olisi ollut satavarma kyseisen elintarvikkeen osalta kylmäketjun katkeamattomuudesta ja hyvästä elintarvikehygienista.
Intiassa kannattaa syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa paikallista kasvisruokaa
Olen antanut aiemmin vinkkejä hyvän hotellin valintaan. Hyvän ravintolan valintaan tulee tässä jo monelle tuttu vinkki. Ulkomailla kannattaa mielestäni syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa. Nämä eivät ole aina Intiassa ulospäin välttämättä kovin hohdokkaita. Usein sisutus on pelkistettyä ja ylimääräinen krumeluuri puuttuu. Mutta asiakkaita on ruuhka-aikaan paljon, joka takaa ruoan liikkuvuuden. Valitsemalla menusta paikallista kypsennettyä kasvisruokaa, välttää todennäköisesti toivottavasti vatsataudin. Kasvisruoassa viihtyy usein vähemmän haitallisia mikrobeja kuin kala-, kana-, kasvis- ja liharuoassa.
Käsien peseminen aina ennen ruokailua
Aiemman kahvilayrittäjähistoriani takia minulla on tarve pestä käsiäni usein. Etenkin ruokailuun ryhtyessä, on käsien peseminen tärkeää. Monessa intialaisessa ravintolassa oli ravintolan salissa asiakkaille oma käsienpesupiste. Tämä oli kätevää. Intiassa ruokaillaan usein sormin ja minäkin söin suurimman osan matkallani nauttimistani aterioista lattialla istuen ilman ruokailuvälineitä. Näin ollen käsihygienia on kaiken a ja o. Pitää myös muistaa syödä aina oikealla kädellä, koska vasen käsi on ”saastainen”. Vasemmalla kädellä meinaan hoidetaan wc:ssä tarpeiden teon jälkeinen peseytyminen vedellä, koska wc-paperia ei ole kaikkialla saatavilla.
Salmonellan voi saada vaikka lentokentän amerikkalaisesta pikaruokapaikasta
Näillä konsteilla onnistuin välttämään koko Intian matkani aikana vatsataudin. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, minulla ei edes kertaakaan mennyt vatsa löysälle. Valitettavasti kaikki eivät ole aina yhtä onnekkaita. Tiedän eräänkin henkilön, joka sai todennäköisesti kotimatkalla Mumbain lentokentän kuuluisan amerikkalaisen pikaruokaketjun hampurilaisesta salmonellan. Se on viheliäinen tuliainen, josta minullakin on valitettavasti omakohtaisia kokemuksia melkein kolmenkymmenen vuoden takaa.

Tässä oli paljon hyviä vinkkejä. Me olimme Nepalissa viime syksynä ja monet pätee myös sinne. Maitohappobakteerien syömiseen en kuitenkaan usko, mutta kypsennettyä kasvisruokaa kannattaa tosiaan noissa kummassakin maassa suosia.
Kiitos kommentista. Oi, Nepaliin minäkin haluaisin matkata vielä jonain päivänä. 🙂
Olen niin samaa mieltä siitä, että ”pakollinen” vatsatauti Intiassa on urbaani legenda. Itse olen käynyt Intiassa kuusi kertaa (viimeksi marraskuussa ayurveda-retriitissä Keralassa) ja reissannut vaikka minkälaisissa paikoissa ja olosuhteissa siellä, mutta jotenkin vaan en ole koskaan vatsatautia onnistunut hankkimaan. Toki paljon näistä kokemuksista kuullut, ja viimeksi Delhissä käydessä matkaseuralainen sai kai jonkinlaisen ruokamyrkytyksen – jollain ihmeen tuurilla minä en.
Itsekin syön Intiassa aina lähes pelkästään kypsennettyä kasvisruokaa, sekä tietysti tuoreita hedelmiä. Ihan vaan siitäkin syystä, että ne ovat siellä niin herkullisia! Käynti kalatorilla oli sen sijaan viime reissullakin kylmäävä kokemus. Kiitos ei.
Ja käsihygieniasta kannattaa huolehtia tottakai, mutta ei tätäkään mun mielestä Intiassa mitenkään överiksi tarvitse vetää. Peruspuhtaus on ihan ok. Tällä metodilla ainakin itse hyvin pärjännyt.
Oletko muuten käynyt ayurveda-paikoissa tuolla päin? Jos tykkäät joogasta, saattaisit pitää niistäkin. 💚
Kiitos kommentistasi ja pahoittelut, että vastaan vasta nyt. Ihan mahtavaa, että olet käynyt noin monta kertaa Intiassa ja vieläpä välttänyt vatsataudin. Minun kokemukseni ei siis ollut pelkkää puhdasta tuuria. Olen Suomessa käynyt ayurveda-konsultaatiossa ja pidin kovasti. Minun oli tarkoitus mennä Intian reissullani ayuerveda-klinikalle. Sinne muutama matkaseuralainen teki visiitin. Minulla yksinkertaisesti loppui aika, eli se kokemus jää sitten seuraavaan kertaan. 🙂
Huojentavaa kuulla tätäkin kautta, ettei se vatsatauti ole pakollinen osaa matkaohjelmaa. Aiemmin samaa kertoi hollantilaisnainen, joka oli ollut pari kk Intiassa. Hänkin sanoi, että kannattaa syödä vain kasvisruokaa, niin vatsa pysyy kunnossa. Kun vielä tosiaan pesee kädet usein ja juo pelkkää pullovettä, niin ei mene reissu pilalle ripulin takia 🙂