Mitä kahvila-ja ravintolayrittäjät toivovat uudelta vuodelta 2023?

Ajankohtainen kysymys pyörii mielessäni näin uuden vuoden aattona: ”Mitä kahvila-ja ravintolayrittäjät toivovat uudelta vuodelta 2023?” Tietenkin jokainen ravitsemisalan yrittäjä toivoo varmasti hyvinkin erilaisia asioita, mutta tein nyt viiden kohdan listauksen varmasti yleisimmistä toivelistalla olevista asioista.

Uuden vuoden aattona pohdin ”Mitä kahvila-ja ravintolayrittäjät toivovat uudelta vuodelta 2023?”.

1. Hinnat eivät enää jatkaisi nousuaan 

Moni kahvila-ja ravintolayrittäjä toivoo hartaasti, etteivät hinnat enää jatkaisi nousuaan vuoden 2023 aikana. Ukrainan sota on laittanut osaltaan alkuun monien asioiden hintojen hurjan nousukiidon. Myös vallitseva maailman tilanne on nostanut hintoja. Dramaattisesti on nähty paikoin joidenkin raaka-aineiden hintojen kasvua. Pörssisähkön hinta on välillä kivunnut huippulukemiin. Polttoaine ja logistiikkakulut ovat nousseet. Vuokrat, korot ja monet maksut ovat kallistuneet. 

Kaikki kahvila-ja ravintola-alan yritykset eivät ole nostaneet omia hintojaan niin paljon kuin olisi pitänyt. Suosittelin jo keväällä 2022 kahviloita ja ravintoloita nostamaan hintojaan. Tietenkin hintojen tarkastelua tulee tehdä jatkuvasti, jotta pysytään halutussa katteessa ja kulurakenteessa.

Toivottavasti hinnat eivät enää jatka nousemistaan.

2. Kuluttajien ostovoima säilyisi ja ihmiset käyttäisivät jatkossakin rahaa kahvila-ja ravintolapalveluihin

Koska hinnat ovat nousseet myös kuluttajille, on pelkona, että yleinen ostovoima heikkenee. Edellisistä lamoista ja taantumista on valitettavasti nähty, että kärsijöiden joukossa on usein ravitsemisala. Ihmiset tinkivät helposti ensimmäisenä kahvila-ja ravintolapalveluista. 

Jo pelkkä puhe taantumasta saa monet ihmiset säästämään ylimääräisistä asioista, vaikka suoranaista tarvetta ei kaikilla olisikaan. Koronapandemian aikana nähtiin, mikä voima medialla on ihmisten käyttäytymiseen. Nyt toivotaan, ettei turhaa pelkoa taloudellisesta uhasta lietsota etukäteen. Annetaan kuluttajien tehdä itsenäisesti päätökset ilman median painostusta.

Kunpa ihmiset käyttäisivät vuonna 2023 kahvila-ja ravintolapalveluita paljon.

3. YEL-lakiuudistus ei nostaisi kohtuuttomasti yrittäjäeläkevakuutusmaksuja

Monilla tuntemillani kahvila-ja ravintola-alan yrittäjillä on yrittäjäeläkevakuutuksen (YEL) vuosityötulo asetettu minimiin tai alhaiselle tasolle. Usealla syynä on se, ettei yksinkertaisesti yrityksellä ole varaa maksaa yhtään korkeampaa yrittäjäeläkevakuutusmaksua. Valtion käskystä tähän asiaan tullaan vuonna 2023 puuttumaan työeläkeyhtiöiden toimesta. 

Yhtenä tavoitteena on nostaa mahdollisimman monen yrittäjän YEL-maksuja. Koska monilla ravitsemisalan yrittäjillä on jo ennestään vaikeaa, on todellisena uhkana, että sivutoimiset ja pienet alan yritykset lopettavat kokonaan toimintansa, jos yrittäjäeläkevakuutusmaksut nousevat kohtuuttomasti. Varmasti moni yrittäjä joutuu tämän uudistuksen myötä muutoinkin koville. 

KunpaYEL-lakiuudistus ei nostaisi kohtuuttomasti yrittäjäeläkevakuutusmaksuja.

4. Osaavaa työvoimaa olisi saatavilla kohtuuhintaan

Ravintola-alalla on paikoin huutava työvoimapula. Moni alan yrittäjä toivoo sydämestään, että löytäisi osaavaa ammattitaitoista työvoimaa kohtuuhintaan. Jos toive ei toteudu, supistavat monet ravitsemusliikkeet aukioloaikojaan ja saattavat muuttaa jopa ruokalistojaan tämän seurauksena. 

Kahvila-ja ravintolayrittäjät toivovat, että osaavaa työvoimaa olisi saatavilla kohtuuhintaan.

5. Toiminta pysyisi kannattavana ja paikka pystyssä

Moni kahvila-ja ravintolayrittäjä rukoilee, että oma liiketoiminta pysyisi kannattavana ja oma paikka pystyssä. Oman kahvilan tai ravintolan eteen on tehty paljon työtä ja monesti se on aikoinaan ollut unelmien täyttymys. Moni yrittäjä repii vaikka selkänahastaan, että saisi pyörittää vielä omaa lempilastaan. Yhtenä ratkaisuna on tehdä mahdollisimman hyvä tulosbudjetti vuodelle 2023. Jos budjetointi on vielä tekemättä, voi miettiä Kespron asiakkaana vaikka osallistumista Kespron Budjetointipäivään

Moni ravitsemisalan yrittäjä toivoo, että liiketoiminta pysyisi kannattavana ja paikka pystyssä vielä vuonna 2023 ja sen jälkeen.

Toivottavasti edellä mainitut uhkakuvat eivät toteudu

Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina minä toivon, etteivät edellä mainitut uhkakuvat toteudu. Toivon, että Ukrainan sota loppuisi ja taloudellisesti eläisimme jälleen hyviä aikoja. Toivon, että kahvila-ja ravintola-ala kukoistasi Suomessa ja maailmalla. Toivon kaikille kahvila-ja ravintola-alan yrittäjille kaikkea hyvää ja paljon jaksamista. Onnellista uutta vuotta 2023 jokaiselle!

Onnellista uutta vuotta 2023!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *