Saako koiran viedä kahvila-ravintolaan?

Meille tuli kesällä suloinen labradorinnoutajan pentu Coco, josta koulutan lapsijoogakoiran. Koiranomistajana mietin nykyään mihin kahviloihin ja ravintoloihin olen tervetullut koiranpentuni kanssa. Saanko viedä koiran kahvila-ravintolaan?

Cocolla ja minulla on jo vahva yhteys. Vien sitä mielelläni tutustumaan uusiin paikkoihin kuten kahviloihin.

Elintarvikeasetus muuttui vuonna 2012

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja lopetin yrittäjyyden sillä saralla joulukuussa 2009. Noihin aikoihin koiria eikä muitakaan lemmikkejä saanut viedä sisälle elintarvikehuoneistoihin lain puitteissa lukuunottamatta avustavia koiria kuten opaskoiria. Niinpä en aikoinani koskaan yrittäjänä joutunut miettimään ja linjaamaan olivatko koirat tervetulleita pitämiini kahviloihini. Koirien tuominen elintarvikehuoneistojen sisätiloihin oli yksinkertaisesti kiellettyä.

Nykyään lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella.

Vuonna 2012 elintarvikeasetus muuttui niin, että asiakastiloissa lemmikit eivät ole enää kiellettyjä. Se, onko koirien vieminen ravitsemusliikkeeseen sallittua, riippuu täysin omistajien linjauksesta. Kahviloiden ja ravintoloiden yrittäjillä on oikeus valita asiakkaansa ja määrätä itse lemmikkien salliminen asiakastiloissaan.

Porvoossa matkalla koiraystävälliseen kahvilaan.

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (297/2021) 21 ja 22 §:n nojalla:

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Avustavan koiran kuten opas-, kuulo-, avustaja-, tuki- ja hypokoiran saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lisäksi lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella. Toimija voi rajata sallitut lemmikkieläimet. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Labradorinnoutajat ovat tunnetusti taitavia avustavia koiria.

Henkilökunnan työturvallisuus on taattava

Jos kahvilaan tai ravintolaan ovat koirat tervetulleita, tulee tietenkin henkilökunnan olla asian kanssa sinut. Työnantajan on taattava työturvallisuus työpaikoillaan. Uskon, että monet eläinrakkaat haluavat töihin juuri tällaisiin kahvila-ravintoloihin, joissa lemmikit ovat sallittuja, ja siitä voi tulla paikoin työmarkkinoilla jopa etu. Tällä hetkellä HoReCa-ala kärsii valitettavasti paikoin pahasta työvoimapulasta. 

Porvoossa Cafe Funny on koiraystävällinen kahvila, jossa käyn useasti Cocon kanssa.

Miksi koiraa ei saa viedä kahvilaan tai ravintolaan?

Koirat ovat todella söpöjä ja monet koiranomistajat eivät oikein tahdo ymmärtää, miksi jotkut ravitsemusliikkeet eivät halua koiria sisätiloihinsa. Syitä voi olla useita.

Ravitsemusliikkeen liikeidea voi olla sellainen, ettei sinne yksinkertaisesti lemmikit sovi. Myös tilat voivat olla lemmikeille hankalat tai liian ahtaat. Jotkut kahviloiden ja ravintoloiden omistajat pelkäävät koirien likaavan paikat tai karkottavan hajulla muut asiakkaat. Monet ihmiset pelkäävät koiria ja jotkut ovat niille kovasti allergisia. Valitettavasti aina kaikki koirat ja omistajat eivät myöskään käyttäydy sopivalla tavalla. Syitä on siis lukuisia.

Lemmikkieläimen suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Koirien huomioiminen koiraystävällisissä kahviloissa ja ravintoloissa

Ilokseni olen huomannut, että asuinkaupungissani Porvoossa on monta koiraystävällistä kahvilaa ja ravintolaa. Täältä löytyy listaus paikkakunnittain koiraystävällisistä kahviloista ja ravintoloista. Usein ravitsemusliikkeen ulkopuolella on kyltti tai lappu, joka kertoo koirien sisäänpääsyn sallivuudesta. Monessa kahvilassa koirille on tarjolla maksutta vettä koirien vesikipoista ja joissain jopa ilmaisia koirankeksejä. Tämä on mielestäni todella kaunis ja kiva ele. 

Ihanaa, kun kahvilassa on huomioitu koirat vesikulholla ja koirankekseillä.

Koira-ja kissakahviloiden perustaminen

Autan työkseni kahviloiden ja ravintoloiden perustamisessa. Minulla on ollut eräs ihana eläinrakas asiakas, joka avasi kissakahvilan. Yhdessä kävimme läpi liiketoimintasuunnitelman, autoin häntä rahoitus-, kannattavuus-, myynti- ja kassavirtalaskelmien teossa, starttirahan saamisessa ja yrityslainan hakemisessa. Mielelläni konsultoisin myös koirakahvilan perustamisessa ja jakaisin vinkkejä tämä Korona-aika huomioiden. Jos haaveenasi on oma lemmikkieläinkahvila tai joku ihan muu liikeidea, niin ota ihmeessä yhteyttä.

Jos haaveilet omasta kahvilasta tai ravintolasta, ota ihmeessä yhteyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *