Viisi vinkkiä kahvila-ravintolan perustamiseen korona-aikana

Olen tavannut nyt korona-aikana ilahduttavan paljon rohkeita kahvila-ja ravintolayrittäjiksi aikovia. Keräsin tähän viisi yleistä tärkeää asiaa, jotka kannattaa huomioida nyt ennen ravitsemusliikkeen avaamista.

Kesällä annoin viisi vinkkiä toimiville kahvila-ja ravintolayrittäjille poikkeuskesään 2020.

Ravintolan perustamiseen liittyy paljon asioita, joita tulee pohtia monelta kantilta.

1. Tarpeeksi suuri alku-käyttöpääoma

Nyt jos koskaan kannattaa tulevan kahvilan tai ravintolan perustajan varata liiketoimintasuunnitelman laskelmiin tarpeeksi suuri alkupääoma. Myös käyttöpääomaa on hyvä varata monelle kuukaudelle rahoituslaskelmaan. Alkupesämunan olisi hyvä olla suurempi kuin normaaliaikaan. Uusia asiakkaita voi olla haastavaa saada ja lisäksi tulee huomioida mahdolliset ja tulevat rajoitukset. Pahimmassa tapauksessa ravitsemusliikkeet joutuvat taas sulkemaan ovensa ja tähänkin uhkaan pitää varautua.

Lisälainan saaminen myöhemmin voi myös olla haastavaa, jos toimipaikalla ei ole näyttää kannattavan liiketoiminnan edellytyksiä. Turvallista olisi siis hakea heti alkuun tarpeeksi suuri laina ja vaikka sopia rahoituslaitoksen kanssa, että sitä kaikkea ei tarvitse heti nostaa, jos kahvila tai ravintola saavuttaakin suuren suosion jo heti alkumetreistä alkaen.

Monille alkaville kahvila-ja ravintola-alan yrittäjille tuottaa haasteita tehdä liiketoimintasuunnitelmaan hyvät laskelmat. Minä autan sparraamaan jo tehtyä liiketoimintasuunnitelmaa tai halutessa kirjoitan kokonaan uuden.

Liiketoimintasuunnitelmaan tulee yleensä liitteeksi ainakin rahoitus-, kannattavuus-ja myyntilaskelma.

2. Vuokrasopimukseen koronaehdot

Tulevan vuokranantajan kanssa on syytä neuvotella hyvä vuokrasopimus. Jos suinkin mahdollista, sinne voisi kirjata kohdan, että vuokranantaja ei peri vuokrakuluja tai perii vain pienen osan ajalta, jolloin ravitsemusliike ei saa toimia normaalisti koronapandemia takia. Reilut vuokranantajat toivottavasti suostuvat tällaiseen lisäehtoon.

On myös syytä miettiä vuokrasopimuksen päättymiseen liittyviä asioita. Kuinka pitkä vuokrasopimus on ja kuinka nopeasti siitä pääsee tarvittaessa eroon. Jos korona-tilanne vaikka tästä vielä valtavasti pitkittyy ja pahentuu, voi olla joissain tilanteissa uudenkin yrittäjän parempi lopettaa yrittäminen liikevaihdon romahdettua tai loputtua kuin kituutella pitkään maksaen suurta vuokraa suhteessa myyntiin.

Vuokrasopimus on usein yksi kaikista tärkeimmistä sopimuksista kahvila-ja ravintola-alalla. Se tulee laatia huolella.

3. Alkamisajankohdan miettiminen

Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, josta näkisi milloin koronapandemia päättyy. Niinpä jokaisen tulee itse puntaroida, mikä olisi paras ajankohta avata uusi kahvila tai ravintola. 

Henkilökohtaisesti uskon, että alkuvuonna 2021 menee valitettavasti moni matkailu-ja ravintola-alan yritys nurin ja konkurssiin. Silloin todennäköisesti hyviä toimitiloja ja käytettyjä ravintolalaitteita-ja kalusteita tulee markkinoille uudestaan myytäväksi.

Perinteisesti tammi-helmikuu on ravintola-alalla hiljaista aikaa ihmisten viettäessä tipatonta tammikuuta, laihduttaen ja rahaa säästäen. Ehkäpä pahin flunssakausi ja koronapiikkikin tullaan näkemään näinä vuoden kylmimpinä kuukausina. Näiden syiden johdosta itse lähtisin aikaisintaan keväällä 2021 perustamaan uutta kahvilaa tai ravintolaa. Mutta sitten taas toisaalta, jos hyvä paikka osuu hyvillä ehdoilla kohdille vaikka nyt, tarttuisin varmasti tarjoukseen. 🙂

Marraskuussa olen kouluttanut kahvilan ja ravintolan avaamiseen liittyvistä asioista.

4. Hyvä liikeidea ja ulosmyynnin mahdollistaminen

Uuden ravintolan tai kahvilan on syytä miettiä liikeidea toimivaksi. Olen auttanut montaa kahvila-ja ravintola-alan yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa koko konseptin luomisen tai kehittämisen kanssa. Näinä aikoina pärjäävät ennenkaikkea hyvät, persoonalliset ja vahvat ideat. Jos suinkin mahdollista, lisäisin nouto-ja ulosmyyntimahdollisuudet heti avaamisesta lähtien osaksi kahvilan tai ravintolan toimintaa.

On tärkeää keksiä hyvä liikeidea.

5. Rajoitusten noudattaminen ja muutoksen pohtiminen etukäteen 

Näinä aikoina järjestäisin turvavälit ja hygieniasäädökset heti kuntoon huomioiden ne muun muassa ravitsemusliikeen asiakaspaikkojen sijoittelussa. Miettisin myös miten alkoholin yömyyntikielto vaikuttaa ja voiko tehdä joitain varasuunnitelmia. 

Väistämättä tästä korona-ajasta jää myös joitain pysyviä käytäntöjä. Esimerkiksi etätyösuosituksen tuoma muutos tulee viemään varmasti tulevaisuudessakin osan työpaikkaruokailijoista. 

Toivotan kaikille uusille ja olemassa oleville kahvila-ja ravintola-alan yrittäjille oikein paljon tsemppiä, jaksamista ja kaikkea hyvää. Pyytäkää rohkeasti apua, jos sitä tarvitsette.

Ensi viikolla alkaa huikea Black Fridayn tarjoukseni alkaville ja jo toimiville kahvila-ja ravintola-alan yrittäjille. Seuraa Malifood Oy:n Facebook-sivua tai Instagram-tiliä, niin tarjous tavoittaa varmasti sinut.

Ensi viikolla kerron huikean Black Fridayn tarjoukseni. Stay tuned!