Metsään menemisellä tarkoitan tässä yhteydessä ihan oikeaa fyysistä menoa luontoon enkä sanontaa, jossa ”mennään metsään” eli asiat menevät pieleen. Valitettavasti monella kahvila-ja ravintola-alan liiketoimet ovat olosuhteiden pakosta menneet viime aikoina pahasti metsään Korona-pandemian takia. Onneksi tilanne näyttäisi pikkuhiljaa parantuvan ja toivottavasti pian normalisoituvan. Olen kirjoittanut aiemmin Koronanviruksen ja talouden romahduksen positiivisista vaikutuksista kahvila-ja ravintola-alalle.
1. Metsä rauhoittaa niin mieltä kuin kehoa
Ollessani aiemmin kahvila-ravintolayrittäjä minulla oli usein kiirettä, paineita ja stressiä. Työtä oli melkein aina niin paljon. Yrittäjyys ja työnteko kuormittivat minua kovasti, vaikka henkilökuntaa minulla olikin aina töissä. Parhaiten rauhoituin aina luonnossa. Metsä on siis oiva pakopaikka. Siellä voi maadoittua ja nollata mieltä. Metsässä on helpompi elää hetkessä ja unohtaa mieltä kuormittavat asiat, siellä voi helposti päästää irti. Metsässä olon jälkeen tulee usein hyvä ja kevyempi mieli.
2. Uudet ideat syntyvät helposti metsässä
Saan usein parhaimmat ideat, kun lähden yksin tai koiranpentuni kanssa kävelemään metsään. Elokuun 2021 blogikirjoituksessani kirjoitin aiheesta saako koiran viedä kahvila-ravintolaan. Metsään mennessä ei tietenkään tätä pohdintaa tarvitse lainkaan tehdä.
Metsäkävelyllä mieleni jotenkin kirkastuu ja alkaa pulppuamaan ideoita ja ratkaisuja. Kun ei ole luonnon lisäksi muita ärsykkeitä, virikkeitä tai häiriötekijöitä, voi rauhassa ajatella ja antaa ajatusten virrata vapaasti. Tällöin myös keksii helposti uutta. Jos sinun on esimerkiksi yrittäjänä ratkottava joku kinkkinen ongelma, suosittelen lämpimästi metsäretkeä.
Teen yrittäjille henkilökohtaista voimavaravalmennusta. Yleensä tapaamme palvelun merkeissä toimistollani Espoon Lintuvaarassa. Halutessa voin tehdä voimavaravalmennusta myös luonnossa metsän keskellä.
3. Syksyinen metsä on täynnä luonnonantimia
Mielestäni syksy on parhainta aikaa metsään menolle. Rakastan sienestämistä, marjastamista ja villivihannesten keräämistä. Syksyisin metsä antaa satoaan ja sitä on ihanaa säilöä talven varalle. Metsässä samoilu voi siis päätyä esimerkiksi huikean kanttarellipaikan löytymiseen. Mikäs sen mukavampaa kuin kuljettaa samalla puhdasta villiä ruokaa kotiinviemisiksi.
Parhaista syksyn resepteistäni olen koonnut Malinan Syksyn reseptit e-oppaan. Sieltä löytyy aivan taivaallisen herkullisia ruokaohjeita yksinkertaisista ja hyvistä raaka-aineista.
4. Metsä ruokkii luovuutta ja sieltä voi löytää hienoja luonnonkoristeita
Syksyinen metsä ja ruska ovat kauniita. Koska metsässä ideat syntyvät helposti, laittaa se toisinaan luovuudenkin valloilleen. Metsästä löytää näin syksyisin maahan pudonneita upeita lehtiä, käpyjä ja risuja, joita voi viedä vaikka omaan kahvilaan tai ravintolaan ja tehdä niistä upeita koristeita. Ennen luonnonmateriaalien keräämistä, on hyvä lukaista vielä jokamiehen oikeudet läpi. Esimerkiksi sammalta ja jäkälää ei saa ilman maanomistan lupaa kerätä metsästä.
Metsässä voi ottaa kauniita kuvia ja niitä voi käyttää yrityksen markkinoinnissa esimerkiksi kahvila-ravintolan blogiartikkeleiden kuvituksena. Jos on oikein onnekas, voi onnistua nappaamaan jostain metsän eläimestä, linnusta tai upeasta hyönteisestä valokuvan.
5. Metsässä kävely on hyvää liikuntaa
Jos yrittäjä tekee paljon myös suorittavaa kahvila-ja ravintola-alan työtä, saa hän usein työpäivän aikana paljon hyötyliikuntaa. Metsässä kävely on kuitenkin erilaista liikkumista kuin kovalla tasaisella keittiön tai salin lattialla kävely työkengillä. Maastossa ylämäkiä tarpoessa voi vähän hengästyä ja oksia ja kantoja väistellessä tulee jalkoja nosteltua luonnollisesti. Metsässä samoilu nostaa kuntoa kuin huomaamatta. Kannattaa laittaa sään mukaan jalkaan hyvät vaelluskengät, lenkkarit tai kumisaappaat.
”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt.”