Koronamääräysten tuomat dramaattiset seuraukset ravintola-alalle

Kaikki me olemme jo omin silmin nähneet viimeisen parin vuoden aikana koronamääräysten tuomat dramaattiset seuraukset kahvila-ja ravintola-alalle. Määräykset, suositukset, rajoitukset, sulut, kiellot, koronapassi ja moni muu asia on hankaloittanut ravitsemusliikkeiden toimintaa.

Koronamääräykset ovat hankaloittaneet monen ravitsemusliikkeen toimintaa.

Seuraan aitiopaikalta kahvila-ja ravintolayrittäjien korona-ahdinkoa

Maaliskuussa 2020 kirjoitin artikkelin aiheesta ”Koronaviruksen ja talouden romahduksen tuomat positiiviset vaikutukset kahvila-ja ravintola-alalle”. Paljon on tapahtunut sen jälkeen. Näin vuoden 2021 päättyessä yritykset ottavat myynneistä vuosiraportit ja miettivät miten on mennyt. Osalle kahviloista ja ravintoloista vuosi 2021 on ollut ihan ok, koska kesä pelasti paljon ja ne ovat mahdollisesti saaneet kivasti tukia. Mutta kaikilla ei valitettavasti tilanne ole tämä. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ja kouluttajana olen koko tämän pandemian aikana kohdannut todella surullisiakin tapauksia.

Työni puolesta näen miten koronamääräykset ovat vaikeuttaneet usean asiakkaani työtä ja elämää.

Ravintola-alan on vallannut negatiivisuus

Media ja päättäjät syyttävät koronaviruksen leviämisestä isolla sormella ravintola-alaa. Alaa, joka on laaja ja tiukasti kontrolloitu jo ennestäänkin. Moni asiakkaani on kertonut, että kun mediassa vasta aletaan puhua uusista rajoitteista tai virusmuunnoksista, niin sen sileän tien iso osa asiakkaista jo kaikkoaa kahviloista tai ravintoloista. Lehdistä saa yhtenään lukea artikkeleita, missä kerrotaan ravitsemusliikkeistä, joissa asiakkaat ovat saattaneet altistua koronalle.

Negatiivista asennetta ja jopa suoraa vihapuhetta saa kuulla ihan päin näköäkin, kun tyytymättömät asiakkaat purkaavat pahaa oloaan kahvila-ja ravintola-alan henkilöstölle ja yrittäjille. Moni tuomitsee kokonaan ravitsemusliikkeiden toiminnan korona-aikana. Osa asiakkaista on suorastaan raivona rajoituksista ja määräyksistä, etenkin koronapassi on saanut monen tunteet kuohumaan. Huono ilmapiiri tarttuu herkästi ja näköjään kielteinen ajattelu kuuluu tähän aikaan. Ravintoloiden tähtiluokitukset netissä putoavat, kun vihaiset ihmiset jättävät julkisia huonoja arvosteluita ihan tahallaan.

Negatiivisuus on vallannut viime aikoina ravintola-alan.

Sairauspoissaolot, lomautukset ja työttömyys ovat tätä päivää kahvila-ja ravintola-alalla

Kahvila-ja ravintola-alalla henkilöstökustannukset ovat nousseet merkittävästi tämän pandemian aikana joillain toimipaikoilla. Työntekijät jäävät pois töistä pientenkin flunssaoireiden ilmaannuttua ja altistuneet ovat tietenkin heille määrätyn ajan kokonaan poissa. 

Uusia päätöksiä, toimia ja rajoituksia laitetaan täytäntöön todella lyhyillä varoitusajoilla ja ravintoloiden ja kahviloiden on sopeuduttava muutoksiin nopeasti. Sääli, että lakisääteisesti työvuorolistat on usein tehty jo hyvissä ajoin ja nopeat muutokset koituvat usein yrityksen tappioksi.

Ravintola-alalle hakeutuu usein töihin ahkeria ja reippaita työntekijöitä, jotka todellakin haluavat tehdä mielellään kovasti töitä. Niinpä moni alan ammattilainen on lomautuslapun tai irtisanomistodistuksen käteen saatuaan lähtenyt kokonaan jollekin toiselle alalla, missä työtä on vielä tarjolla. Tämä taas väistämättä on johtanut siihen, että esim. Helsingissä voi joutua hyvälle kokille maksamaan jo todella kovaa palkkaa, koska tulijoita avoinna oleviin tilapäisiin työtehtäviin ei välttämättä ole.

Ravintola-alan työntekijöitä ja yrittäjiä ei saa jättää kylmään avantoon ilman apua.

Taloudellista ahdinkoa, maksuvaikeuksia, lainoja, velkasaneerauksia ja konkursseja

Moni kahvila ja ravintola on käyttänyt aikoja sitten puskurit ja monella kassavirta on hiljaista tai jopa kokonaan tyrehtynyt. Mietitään kuumeisesti miten saada kahvila tai ravintola enää kannattavaksi. Yhteiskunnan maksamat tuet eivät kaikkia pelasta ja kaikki niistä eivät edes pääse nauttimaan. Toisinaan päätökset tehdään juurikin niin, etteivät kahvilat ja ravintolat edes ole rajoituksista huolimatta oikeutettuja tukiin. Moni roikkuu löysässä hirressä tahtomattaan.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat tällä hetkellä syvässä taloudellisessa ahdingossa. Yrittäjät ovat ottaneet valtavasti lisälainaa, jolla ovat rahoittaneet vaikeaa aikaa. Monilla on maksuvaikeuksia ja maksuhäiriömerkintöjä. Yhdet ihanat asiakkaani joutuivat tekemään koronan takia konkurssin. Se on minusta niin väärin. Heillä oli ihan mieletön konsepti ja upea ravintola. Kassa vain yksinkertaisesta loppui koronamäärysten seurauksena ja tyhjästä on vähän paha nyhjäistä.

Samaan aikaan isot toimijat tarjoutuvat ostamaan isolla kädellä konkurssipesiä, että pääsevät laajentamaan toimintaansa. Viime päivinä SoMessa on tästä aiheesta erään toimijan kohdalta noussut oikein kunnon paskamyrsky. Aikoinaan minulle opetettiin Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa (nyk. Haaga-Helia AMK), että nopeat syövät hitaat, eivät suuret pieniä. Tässä tilanteessa asia taitaakin olla niin, että isot nimenomaan syövät pienet. Suuntaus on surullinen ja toteutuessaan se tulee tekemään kahvila-ja ravintola-alan kulttuurillemme hallaa.

Jotkut kahvilat ja ravintolat ovat tällä hetkellä syvässä taloudellisessa ahdingossa.

Stressiä, masennusta, terveysongelmia ja henkilökohtaisia tragedioita

Monet kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät kokevat paineita ja stressiä vallitsevasta tilanteesta. Joillakin pienillä ravitsemisalan yrittäjillä ei enää ole voimia pitää omia puoliaan. Synkkä aika on tuonut monille ylipainoa ja terveysongelmia. Valitettavasti henkilökohtaisilta tragedioiltakaan ei ole vältytty. Eräs asiakkaani luovutti ja teki itsemurhan. Rauha hänen muistolleen ja voimia omaisille. Tämä on niin surullista.

Jotkut kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät elävät todella synkkää aikaa.

Onnellista uutta vuotta 2022!

Synkkyydestä huolimatta rakastan yli kaiken työtäni ja teen sitä antaumuksella myös näinä vaikeina aikoina. Kohtelen aina asiakkaitani ymmärtävästi, positiivisesti ja kunnioittaen. Mottoni on ”Tule asiakkaana, lähde ystävänä”. Olen kiitollinen kaikista töistäni ja mielelläni autan kahvila-ja ravintola-alan yrittäjiä tai yrittäjiksi haluavia. Toivotan kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2022! Olisi mahtavaa, jos tämä pandemia päättyisi ja vihdoin viimein olisi aika luopua kaikista koronamääräyksistä.

Onnellista uutta vuotta 2022!

Isänpäivälounas kotona vai ravintolassa?

Moni on suunnitellut etukäteen nauttiiko isänpäivälounaan kotona vai ravintolassa. Tänään sunnuntaina 14.11.2021 vietetään isänpäivää ja siihen kuuluu monilla perinteisesti runsas aamiainen, brunssi tai isänpäivälounas.

Isänpäivään kuuluu monesti herkullinen aamiainen, brunssi tai lounas.

Miten isänpäivälounasta on syöty lapsuudessa?

Monet vaalimamme perinteet syntyvät jo omasta lapsuudestamme. Tavat, mitkä olemme pienenä omaksuneet omissa perheissämme, siirrämme usein omille lapsillemme. Lapsuudessani ja nuoruudessani isänpäivänä veimme aina rakkaalle edesmenneelle isälleni aamiaisen sänkyyn itsetehtyjen korttien ja lahjojen kera. Isäni oli ravintola-alan ammattilainen ja lehtori, niinpä hän aina halusi, että isänpäivälounaaseen panostetaan. Toisinaan nautimme lounasta perheen kesken kotona ja toisinaan taas herkuttelimme jossain hienossa ravintolassa.

Minulla on ihanat muistot lapsuuden isänpäivistä ja isästäni.

Isänpäivälounas kotona 

Mieheni yleensä haluaa, että nautimme isänpäivälounaan kotona. Hänen mielestään olen niin hyvä kokki, että hän nauttii kaikkein mieluiten minun valmistamaa herkkuruokaa kotosalla. Tämä tietenkin imartelee minua ja mielellään valmistan perheelleni isänpäivälounaan omassa keittiössäni.

Isänpäivänä herkutellaan.

Korkealuokkaiset raaka-aineet kotikeittiössä

Usein valmistan ruokamme korkealuokkaisista raaka-aineista. Suosin luomutuotteita ja villinä kasvanutta ruokaa. Meillä syödään mielellään riistaa. Juhlapäivän kunniaksi voisin vaikka valmistaa kyyhkyn fileestä helposti gourmetruokaa.

Pidän siitä, että tiedän usein tarkasti kotikeittiöni raaka-aineiden alkuperän. Eilen valmistamani kanttarellikastikkeen kanttarellit olen itse poiminut viime syksynä lähimetsästämme. Jos ravintolassa tilaisin vastaavan annoksen, en valitettavasti useinkaan saisi tietää tarkasti, mistä sienet on kerätty ja milloin. Minä vietän paljon aikaani metsässä mm. villivihanneksia, marjoja ja sieniä keräten. Samalla suosittelen kahvila-ravintolayrittäjiä menemään nyt metsään. Suppilovahveroita voi löytää vielä hyvin.

Kyyhkynfile-resepti
Kyyhkyn fileestä teen helposti gourmet-ruokaa.

Kiireettömyys ja oma aikataulu

Jos meinaa isänpäivänä mennä lounaalle vähääkään suositumpaan ravintolaan, tulee hyvissä ajoin tehdä pöytävaraus. Kotona ei tarvitse nauttia lounasta kello kaulassa vaan lounas katetaan pöytään, sitten kun se on valmis ja on nälkä. Kotona voi myös ruokailla pitkään ja halutessa pitää vaikka reiluja taukoja alku-, pää- ja jälkiruoan kattausten väleissä. Kodin ruokapöydästä on lyhyt matka sohvalle tai sänkyyn ruokalevolle.

Oma rauha ja rentous

Kotona on ihana ruokailla omassa rauhassa. Voi puhua intiimejä asioita ilman, että kukaan kuulee perheen salaisuuksia. Kotona voi ruokailla rennosti, ei ole pakko pukea hienoja vaatteita päälle, jos ei halua. Minun lapsuudessani tosin olimme aina kauniisti vaatetettu myös isänpäivänä kotilounailla.

Isänpäivälounas kotona vai ravintolassa?

Isänpäivälounas ravintolassa

Työni puolesta syön paljon ravintoloissa ja herkuttelen kahviloissa. Mielestäni on tärkeää, että myös poikani saa ravintolaelämyksiä. Lokakuussa kerroin meidän Vanhan Porvoon Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksista ja kesällä kirjoitin Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonnasta.

Kummitusten Yö Porvoossa 2021.

Helppous

Ravintolaan on ihanaa mennä isänpäivälounaalle, kun itse ei tarvitse laittaa tikkuakaan ristiin. Valmiiseen pöytään on mukava istahtaa. Ruokakin maistuu yleensä hyvältä, kun joku muu on sen tehnyt. Isänpäivälounaan nauttiminen ravintolassa on helppoa, eikä likaisista tiskeistäkään tarvitse välittää.

Sopiva juhla-aterian määrä

Isänpäivälounaan buffet voi olla ravintolassa hyvin runsas. Jos teen kotona ihania raakakakkuja, syömme niitä usein monta päivää. Ravintolassa isänpäiväherkut syödään siinä hetkessä ja näinhän se kuuluukin. Ravintolassa on siis sopiva juhla-aterian määrä oikeassa ajankohdassa.

Ravintola-elämys

Ravintolassa nautittu isänpäivälounas on paljon muutakin kuin hyvää ruokaa ja juomaa. Se on ennenkaikkea kokonaisvaltainen ravintola-elämys. Saa nauttia myös hyvästä palvelusta, kauniista miljööstä ja muiden asiakkaiden energioista.

Vuosikymmeniä sitten olen viettänyt joitain isänpäiviä töitä tehden. Muistan hyvin, kun juhlapäivinä oli usein ravitsemusliikkeissä todella kiire. Salityöntekijänä en aina pystynyt palvelemaan asiakkaitani niin hyvin kuin olisin halunnut, koska työtä oli niin paljon. Siksi on tärkeää, että ravintolan miehitys on mitoitettu oikein ja kannattavuus on kohdillaan.

Isänpäivälounaan jälkiruokalautanen.

Isänpäivälounas ravintolasta kotiin

Yksi varteenotettava vaihtoehto on tilata isänpäivälounasherkut ravintolasta kotiin. Näin me teimme edellisenä äitienpäivänä. Valitettavasti meillä kävi huono tuuri. Kotiinkuljetetut herkut olivat todellinen pettymys. Hevillä en siis tätä vaihtoehtoa enää meidän perheelle hetkeen tarjoa, mutta lupaan antaa vielä joskus uuden mahdollisuuden. 

Haikon kartanon ravintola Porvoossa isänpäivänä 2021.

Miten minä nautin tänä vuonna 2021 isänpäivälounasta?

Aamumme alkoi ruhtinaallisella aamiaisella. Olimme paistaneet eilen koko päivän routapaistia (hirven lihasta) uunissa. Aamupalalla nautimme sitä leipomani herkullisen saaristolaisleivän päällä. 

Varasin parisen viikkoa sitten Porvoon Haikon Kartanon ravintolasta klo 15.00 kattauksesta perheellemme isänpäivälounaan. Tänä vaikeana Korona-aikana haluan tukea mahdollisimman paljon kahviloita ja ravintoloita. Saavuimme äsken isänpäivälounaalta kotiin. Meillä oli todella onnistunut ravintolaelämys Haikossa. Ruoka oli aivan superherkullista, palvelu todella hyvää ja miljöö yleellisen kaunis. Nautimme koko perhe suuresti upeasta isänpäivälounaasta.

Meillä oli upea isänpäivälounas 2021 Haikon kartanon ravintolassa.

Hyvää isänpäivää kaikille isille, olette päivänne ansainneet!

Tämä blogikirjoitus on omistettu rakkaalle edesmenneelle isälleni. Vietän nyt neljättä isänpäivää ilman omaa iskää. <3

Vanhan Porvoon Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksia

Porvoon Vanhassa kaupungissa vietettiin eilen perjantaina 29. lokakuuta 2021 klo 17.00-21.00 perinteistä Kummitusten Yötä. Kävin poikani kanssa kerryttämässä Kummitusten Yön kahvila-ja ravintolakokemuksia. Kesällä kävimme samalla kokoonpanolla tutustumassa Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan.

Porvoon Vanhassa kaupungissa vietettiin perjantaina 29. lokakuuta 2021 klo 17.00-21.00 perinteistä Kummitusten Yötä.

Mikä on Vanhan Porvoon Kummitusten yö?

Vanha Porvoo on ollut kauppapaikka 1200-luvulta lähtien. Alueen talot on rakennettu vuoden 1760 suuren palon jälkeen. Vanhasta Porvoosta löytyy yli 50 erilaista yritystä ja noin 700 asukasta.

Vanha Porvoo on ollut kauppapaikka 1200-luvulta lähtien.

Vanhan Porvoon Kummitusten yö on Halloween-henkinen koko perheen tapahtuma, jonka ajatuksena on elävöittää Porvoon Vanhaa kaupunkia Halloween juhlan iltana. Tapahtuman päätuottajina toimivat Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistys, Porvoon Museotori ry ja Porvoon kaupunki. Kummitusten Yössä Vanhan Porvoon pienet suloiset putiikit ovat shoppailua varten avoinna iltaan asti. Liikkeissä oli erikoistarjouksia. Alueen kahvilat ja ravintolat tarjosivat ihania herkkuja myöskin myöhäiseen iltaan saakka. 

Vanhan Porvoon pienet suloiset putiikit olivat shoppailua varten avoinna Kummitusten Yönä iltaan asti.

Hurjia hahmoja ja upeita valo-ja ääniesityksiä

Kummitusten yön upeita valo-ja äänikohteita sai ihastella ympäri Vanhaa Porvoota. Vanhoja rakennuksia oli valaistu upeilla valoilla ja hurjat äänitehosteet vahvistivat pelottavaa tunnelmaa. 

Vanhoja rakennuksia oli valaistu upeilla valoilla.

Ohjelmassa oli myös Kummituskilpailu, jossa parhaiten pukeutunut naamiaisasu palkittiin. Tapahtuman yhtenä osallistujana oli Porvoon Teatteri ja heidän upeat näyttelijät olivat laittaneet ylleensä hurjimmista hurjimpia asukokonaisuuksia ja rakentaneet uskottavan karmaisevat roolihahmot. He kiertelivät koko illan kaduilla ihastuttamassa ja pelottelemassa.

Porvoon Teatterin upea näyttelijä.

Raatihuoneen torilla oli Kekrijuhla

Tapahtuman pääpaikkana toimi Raatihuoneen tori. Porvoon Museo oli avoinna koko illan ja sieltä löytyi kummitustunnelmaa koko perheelle. Jono museoon oli pitkä, joten tällä kertaa jätimme sen suosiolla väliin. Raatihuoneen torilta löytyi teltta, jossa Porvoon Steinerkoulu eli Porvoon Fredrika-koulu loihti makeita ja suolaisia kekriherkkuja. Illan päätti valoshow, jonka esitti Showryhmä Belenos. Tarjolla oli siis maksutonta ja maksullista tapahtumaa.

Porvoon Fredrika-koulu loihti makeita ja suolaisia kekriherkkuja.

Sää suosi tapahtumaa ja paikalle saapui paljon osallistujia

Eilen oli vuodenaikaan nähden hyvä ilma, ilta oli lämmin ja sadeton. Sää suosi tapahtumaa. Tulimme kello kuuden jälkeen pelipaikoille ja jätimme auton keskustaan vähän kauemmas ihmismassoista. Väkeä oli paikalla paljon ja se loi hienon fiiliksen. Pitkän Korona-ajan jälkeen tällaiset tilaisuudet tuntuvat todella tärkeiltä.

Sää suosi Vanhan Porvoon Kummitusten Yön tapahtumaa.

Pettymykseksi jotkut Vanhan Porvoon ravitsemusliikkeistä olivat suljettuina

Olimme poikani kanssa nälkäisiä ja pohdimme mihin ihanaan paikkaan suuntaisimme syömään. Pettymys oli suuri, koska jotkut Vanhan Porvoon kahviloista ja ravintoloista olivat kokonaan suljettuina. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ihmettelin tätä kovasti. Mikä järki on pitää yhden talvikauden parhaimmista myyntiajankohdista ravitsemuspaikka kiinni? Silloin kannattaa myydä ja rahastaa, kun asiakkaita on tulossa ovista ja ikkunoista.

Jotkut Vanhan Porvoon kahviloista ja ravintoloista olivat kokonaan suljettuina.

Pöytävarauksen tekeminen etukäteen olisi kannattanut

Koska ihmisiä oli valtavasti liikenteessä, minuun iski huoli pääsemmekö minnekään syömään. Näin yhden ravintolan edessä lapun ”Vain pöytävarauksella sisään”. Siinä vaiheessa olin jo hyvin epätoivoinen ja koetin tehdä netissä kolmeen eri ravintolaan hätäpäissäni pöytävarausta. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska kyseiset ravintolat olivat jo siltä illalta täynnä ja sulkeneet koko illan pöytävarausmahdollisuuden kotisivuillaan.

Ihmisiä oli valtavasti liikkeellä Kummitusten Yössä.

Ravintola Zum Beispieliin sisään lyhyellä jonottamisella

Kävelimme noin klo 18.45 aikoihin ravintola Zum Beispielin ohi ja huomasin, että siellä oli vain lyhyt jono. Kyselin vapaata pöytää ja ilokseni kuulin, että ennen meitä oli paikan päällä jonossa vain yksi seurue. Eivät tietenkään voineet luvata meille pöytää, mutta uskoivat, että hetken odottelun jälkeen saattaisi hyvinkin ruokailu onnistua. Koska meitä oli vain kaksi ja kahden hengen pöytä on yleensä helppo järjestää, päätimme poikani kanssa odotella tovin. Loppupeleissä odotimme vain vartin verran ja meille järjestyi ikkunanäkymällä mahtava pöytä. 

Pääsimme Ravintola Zum Beispieliin sisään lyhyellä jonottamisella.

Ravintola oli ihan täynnä, mutta palvelu todella ystävällistä ja kiireetöntä. Mielestämme juomat ja ruoat tulivat olosuhteisiin nähden nopeasti ja ne olivat varsin herkullisia. Olimme todella tyytyväisiä ravintolaelämykseemme ja täysillä vatsoilla jatkoimme iltaa.

Minä Malina Pursiainen Ravintola Zum Beispielissä Vanhan Porvoon Kummitusten Yönä 2021.

Herkuttelua Cafe Funnyssa juuri ennen sulkemisaikaa

Päätimme nauttia jälkiruuat Cafe Fannyssa Raatihuoneen torilla. Käymme mielellään Cafe Funnyssa myös koiranpentumme kanssa, jonka saa tuoda kahvilaan. Jouduimme taas jonottelemaan tovin, ennen kuin pääsimme sisään. Teimme tilauksemme vasta klo 20.45 eli varttia ennen kahvilan sulkemisaikaa. Vitriinistä oli jo myyty suurin osa Kummitusten Yön herkuista. Onneksi meille molemmille löytyi vielä mieluista syötävää ja saimme suut makeiksi.

Runebergintorttu maistuu myös Halloweenina.

Kaiken kaikkiaan Kummitusten Yö 2021 oli oikein onnistunut tapahtumat ja meille jäi vierailemistamme liikkeistä, kohteista ja ravitsemusliikkeistä pelkästään positiiviset muistot. Näimme myös paljon tuttuja. Ensi vuonna tosin teen ravintolan pöytävarauksen jo hyvissä ajoin etukäteen.

Vanhan Porvoon Kummitusten Yö 2021 oli onnistunut tapahtuma.

Viisi syytä miksi kahvila-ravintolayrittäjän kannattaa nyt mennä metsään

Metsään menemisellä tarkoitan tässä yhteydessä ihan oikeaa fyysistä menoa luontoon enkä sanontaa, jossa ”mennään metsään” eli asiat menevät pieleen. Valitettavasti monella kahvila-ja ravintola-alan liiketoimet ovat olosuhteiden pakosta menneet viime aikoina pahasti metsään Korona-pandemian takia. Onneksi tilanne näyttäisi pikkuhiljaa parantuvan ja toivottavasti pian normalisoituvan. Olen kirjoittanut aiemmin Koronanviruksen ja talouden romahduksen positiivisista vaikutuksista kahvila-ja ravintola-alalle.

Kaunis kivi metsässä.

1. Metsä rauhoittaa niin mieltä kuin kehoa

Ollessani aiemmin kahvila-ravintolayrittäjä minulla oli usein kiirettä, paineita ja stressiä. Työtä oli melkein aina niin paljon. Yrittäjyys ja työnteko kuormittivat minua kovasti, vaikka henkilökuntaa minulla olikin aina töissä. Parhaiten rauhoituin aina luonnossa. Metsä on siis oiva pakopaikka. Siellä voi maadoittua ja nollata mieltä. Metsässä on helpompi elää hetkessä ja unohtaa mieltä kuormittavat asiat, siellä voi helposti päästää irti. Metsässä olon jälkeen tulee usein hyvä ja kevyempi mieli.

Metsässä rauhoittuu helposti.

2. Uudet ideat syntyvät helposti metsässä

Saan usein parhaimmat ideat, kun lähden yksin tai koiranpentuni kanssa kävelemään metsään. Elokuun 2021 blogikirjoituksessani kirjoitin aiheesta saako koiran viedä kahvila-ravintolaan. Metsään mennessä ei tietenkään tätä pohdintaa tarvitse lainkaan tehdä. 

Kävelen paljon koiranpentuni kanssa metsässä.

Metsäkävelyllä mieleni jotenkin kirkastuu ja alkaa pulppuamaan ideoita ja ratkaisuja. Kun ei ole luonnon lisäksi muita ärsykkeitä, virikkeitä tai häiriötekijöitä, voi rauhassa ajatella ja antaa ajatusten virrata vapaasti. Tällöin myös keksii helposti uutta. Jos sinun on esimerkiksi yrittäjänä ratkottava joku kinkkinen ongelma, suosittelen lämpimästi metsäretkeä. 

Kanttarelleja metsässä.

Teen yrittäjille henkilökohtaista voimavaravalmennusta. Yleensä tapaamme palvelun merkeissä toimistollani Espoon Lintuvaarassa. Halutessa voin tehdä voimavaravalmennusta myös luonnossa metsän keskellä. 

Malifood Oy:n toimisto Espoon Lintuvaarassa.

3. Syksyinen metsä on täynnä luonnonantimia

Mielestäni syksy on parhainta aikaa metsään menolle. Rakastan sienestämistä, marjastamista ja villivihannesten keräämistä. Syksyisin metsä antaa satoaan ja sitä on ihanaa säilöä talven varalle. Metsässä samoilu voi siis päätyä esimerkiksi huikean kanttarellipaikan löytymiseen. Mikäs sen mukavampaa kuin kuljettaa samalla puhdasta villiä ruokaa kotiinviemisiksi.

Herkkutatteja korissani.

Parhaista syksyn resepteistäni olen koonnut Malinan Syksyn reseptit e-oppaan. Sieltä löytyy aivan taivaallisen herkullisia ruokaohjeita yksinkertaisista ja hyvistä raaka-aineista. 

4. Metsä ruokkii luovuutta ja sieltä voi löytää hienoja luonnonkoristeita

Syksyinen metsä ja ruska ovat kauniita. Koska metsässä ideat syntyvät helposti, laittaa se toisinaan luovuudenkin valloilleen. Metsästä löytää näin syksyisin maahan pudonneita upeita lehtiä, käpyjä ja risuja, joita voi viedä vaikka omaan kahvilaan tai ravintolaan ja tehdä niistä upeita koristeita. Ennen luonnonmateriaalien keräämistä, on hyvä lukaista vielä jokamiehen oikeudet läpi. Esimerkiksi sammalta ja jäkälää ei saa ilman maanomistan lupaa kerätä metsästä.

Kauniit puolukat kylpevät auringossa.

Metsässä voi ottaa kauniita kuvia ja niitä voi käyttää yrityksen markkinoinnissa esimerkiksi kahvila-ravintolan blogiartikkeleiden kuvituksena. Jos on oikein onnekas, voi onnistua nappaamaan jostain metsän eläimestä, linnusta tai upeasta hyönteisestä valokuvan.

Olin lähdössä metsäretkelle eräänä kauniina päivänä.

5. Metsässä kävely on hyvää liikuntaa

Jos yrittäjä tekee paljon myös suorittavaa kahvila-ja ravintola-alan työtä, saa hän usein työpäivän aikana paljon hyötyliikuntaa. Metsässä kävely on kuitenkin erilaista liikkumista kuin kovalla tasaisella keittiön tai salin lattialla kävely työkengillä. Maastossa ylämäkiä tarpoessa voi vähän hengästyä ja oksia ja kantoja väistellessä tulee jalkoja nosteltua luonnollisesti. Metsässä samoilu nostaa kuntoa kuin huomaamatta. Kannattaa laittaa sään mukaan jalkaan hyvät vaelluskengät, lenkkarit tai kumisaappaat.

Metsässä vesilätäkötkin voivat olla hyvin kauniita.

”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt.”

Saako koiran viedä kahvila-ravintolaan?

Meille tuli kesällä suloinen labradorinnoutajan pentu Coco, josta koulutan lapsijoogakoiran. Koiranomistajana mietin nykyään mihin kahviloihin ja ravintoloihin olen tervetullut koiranpentuni kanssa. Saanko viedä koiran kahvila-ravintolaan?

Cocolla ja minulla on jo vahva yhteys. Vien sitä mielelläni tutustumaan uusiin paikkoihin kuten kahviloihin.

Elintarvikeasetus muuttui vuonna 2012

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja lopetin yrittäjyyden sillä saralla joulukuussa 2009. Noihin aikoihin koiria eikä muitakaan lemmikkejä saanut viedä sisälle elintarvikehuoneistoihin lain puitteissa lukuunottamatta avustavia koiria kuten opaskoiria. Niinpä en aikoinani koskaan yrittäjänä joutunut miettimään ja linjaamaan olivatko koirat tervetulleita pitämiini kahviloihini. Koirien tuominen elintarvikehuoneistojen sisätiloihin oli yksinkertaisesti kiellettyä.

Nykyään lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella.

Vuonna 2012 elintarvikeasetus muuttui niin, että asiakastiloissa lemmikit eivät ole enää kiellettyjä. Se, onko koirien vieminen ravitsemusliikkeeseen sallittua, riippuu täysin omistajien linjauksesta. Kahviloiden ja ravintoloiden yrittäjillä on oikeus valita asiakkaansa ja määrätä itse lemmikkien salliminen asiakastiloissaan.

Porvoossa matkalla koiraystävälliseen kahvilaan.

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (297/2021) 21 ja 22 §:n nojalla:

26 § Eläinten pääsy rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon

Avustavan koiran kuten opas-, kuulo-, avustaja-, tuki- ja hypokoiran saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. Lisäksi lemmikkieläimen saa tuoda rekisteröidyn elintarvikehuoneiston asiakastiloihin toimijan suostumuksella. Toimija voi rajata sallitut lemmikkieläimet. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Labradorinnoutajat ovat tunnetusti taitavia avustavia koiria.

Henkilökunnan työturvallisuus on taattava

Jos kahvilaan tai ravintolaan ovat koirat tervetulleita, tulee tietenkin henkilökunnan olla asian kanssa sinut. Työnantajan on taattava työturvallisuus työpaikoillaan. Uskon, että monet eläinrakkaat haluavat töihin juuri tällaisiin kahvila-ravintoloihin, joissa lemmikit ovat sallittuja, ja siitä voi tulla paikoin työmarkkinoilla jopa etu. Tällä hetkellä HoReCa-ala kärsii valitettavasti paikoin pahasta työvoimapulasta. 

Porvoossa Cafe Funny on koiraystävällinen kahvila, jossa käyn useasti Cocon kanssa.

Miksi koiraa ei saa viedä kahvilaan tai ravintolaan?

Koirat ovat todella söpöjä ja monet koiranomistajat eivät oikein tahdo ymmärtää, miksi jotkut ravitsemusliikkeet eivät halua koiria sisätiloihinsa. Syitä voi olla useita.

Ravitsemusliikkeen liikeidea voi olla sellainen, ettei sinne yksinkertaisesti lemmikit sovi. Myös tilat voivat olla lemmikeille hankalat tai liian ahtaat. Jotkut kahviloiden ja ravintoloiden omistajat pelkäävät koirien likaavan paikat tai karkottavan hajulla muut asiakkaat. Monet ihmiset pelkäävät koiria ja jotkut ovat niille kovasti allergisia. Valitettavasti aina kaikki koirat ja omistajat eivät myöskään käyttäydy sopivalla tavalla. Syitä on siis lukuisia.

Lemmikkieläimen suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava rekisteröidyn elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Koirien huomioiminen koiraystävällisissä kahviloissa ja ravintoloissa

Ilokseni olen huomannut, että asuinkaupungissani Porvoossa on monta koiraystävällistä kahvilaa ja ravintolaa. Täältä löytyy listaus paikkakunnittain koiraystävällisistä kahviloista ja ravintoloista. Usein ravitsemusliikkeen ulkopuolella on kyltti tai lappu, joka kertoo koirien sisäänpääsyn sallivuudesta. Monessa kahvilassa koirille on tarjolla maksutta vettä koirien vesikipoista ja joissain jopa ilmaisia koirankeksejä. Tämä on mielestäni todella kaunis ja kiva ele. 

Ihanaa, kun kahvilassa on huomioitu koirat vesikulholla ja koirankekseillä.

Koira-ja kissakahviloiden perustaminen

Autan työkseni kahviloiden ja ravintoloiden perustamisessa. Minulla on ollut eräs ihana eläinrakas asiakas, joka avasi kissakahvilan. Yhdessä kävimme läpi liiketoimintasuunnitelman, autoin häntä rahoitus-, kannattavuus-, myynti- ja kassavirtalaskelmien teossa, starttirahan saamisessa ja yrityslainan hakemisessa. Mielelläni konsultoisin myös koirakahvilan perustamisessa ja jakaisin vinkkejä tämä Korona-aika huomioiden. Jos haaveenasi on oma lemmikkieläinkahvila tai joku ihan muu liikeidea, niin ota ihmeessä yhteyttä.

Jos haaveilet omasta kahvilasta tai ravintolasta, ota ihmeessä yhteyttä.

Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta

Linnanmäellä vierailu kuuluu monen kesäsuunnitelmiin. Samalla tulee mukavasti tutustuttua Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan. Linnanmäellä on tarjolla yli kaksikymmentä eri ruokapaikkaa eli siellä on varaa valita missä herkutella.

Tykkään käydä Linnanmäellä ainakin kerran kesässä.

Korona-rajoitukset säätelevät myös Linnanmäen toimintaa

Kävin viime sunnuntaina ala-asteikäisen poikani kanssa Linnanmäellä. Olimme hyvissä ajoin liikenteessä, koska emme halunneet ostaa ranneketta ja varata maksutonta sisäänpääsyä etukäteen. Astelimme porteista sisään noin klo 11.30 aikoihin eli Linnanmäki oli ehtinyt olla avoinna vain puolisen tuntia ennen saapumistamme. Vietimme Lintisillä aikaa lähes iltaseitsemään asti ja hiljaisinta oli ehdottomasti saapuessamme.

Puolenpäivän aikoihin viime sunnuntaina Linnanmäellä oli hyvin tilaa.

Jos haluaa varmistaa tänä kautena oman sisäänpääsyn, kannattaa ehdottomasti tulla aikaisin paikalle tai ostaa liput etukäteen. Muutoin voi jäädä kokonaan rannalle ruikuttamaan, koska tällä hetkellä Linnanmäki saa ottaa Koronan takia vain korkeintaan 50% huvipuiston maksimikapasiteetin kävijämäärästä sisään seitsemän hehtaarin alueelle.

Linnanmäen seitsemän hehtaarin alueelle mahtuu paljon ihmisiä.

Käsidesiä oli tarjolla melkein jokaisen laitteen yhteydessä ja muutenkin ylimääräisiä käsienpesupisteitä oli avattu. Monilla työntekijöillä oli maskit. Mielestäni Korona-ajan säädökset oli huomioitu hyvin. Tosin asiakkaat eivät aina piitanneet turvavälisuosituksista. Laitteisiin jonotettiin usein alle kahden metrin turvavälein.

Monilla työntekijöillä oli Linnanmäellä maskit.

Omat eväät vai kahvila-ja ravintolapalvelut?

Emme ole koskaan ottaneet Linnanmäelle omia eväitä mukaan, vaan ostaneet aina kahvila-ja ravintolatuotteet paikan päältä. Haluan lähteä liikenteeseen yleensä mahdollisimman pienillä varusteilla, joten kylmälaukun tai eväspussukan kantaminen ei ole mielestäni Lintsillä mielekästä. Minulla oli mukana vain käsilaukku, koska sinne mahtui kaikki tarvitsemamme. Mielestäni kahvila-ja ravintolapalvelut ovat myös osa päivän elämystä ja ne kuuluu kokonaisuuteen.

Omia eväitä voi syödä vaikka tällä ihanalla aluella.

Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta on monipuolistunut

Ilokseni havaitsin, että Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonta on monipuolistunut ja mielestäni vaihtoehtoja on tarjolla mukavasti. Alue on laaja ja ravitsemusliikkeet on mielestäni hyvin saatavilla. Linnanmäki elää ajan hengessä, koska tarjolla oli trendikkäitä ja maailmallakin suosittuja ruoka-ja juoma-annoksia. Tarjonta on suunnattu ehdottomasti pääkohderyhmän eli lasten mukaan. 

Linnanmäellä on paljon eri vaihtoehtoja missä herkutella.

Hintataso on Linnanmäellä korkeahko

Kahvila-ja ravintolatuotteissa mielestäni yleishintataso on Linnanmäellä korkeahko. Toisaalta näin on yleensä aina, kun kyseessä on monopoli eli asiakkailla ei ole lähettyvillä muita palveluita eli tässä tapauksessa ravitsemusliikkeitä tai kauppoja saatavilla. Hintataso ei kuitenkaan ole mikään överikallis. Katteet ovat kohdillaan ja niin sen kuulukin olla. Kahvila-ja ravintolatoiminnan tulee olla kannattavaa. Linnanmäellä tulot menevät Lasten Päivän Säätiön hyväksi, joten senkin takia maksan ihan mielelläni siellä mitä pyydetään tukeakseni lastensuojelutyötä.

Linnanmäellä tulot menevät Lasten Päivän Säätiön hyväksi.

Linnanmäen Terassiravintola Keidas ja sen herkut

Olin etukäteen tutustunut Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjontaan netissä ja ajattelin, että haluaisin mennä syömään siellä uudistettuun Ravintola Funky Kitcheniin. Paikan päällä mieleni kuitenkin muuttui. Oli ihana aurinkoinen ilma ja halusin ehdottomasti, että ruokailemme ulkona. Niinpä ruokapaikaksemme valikoitui suuri Terassiravintola Keidas. Keitaassa on anniskeluoikeudet, mutta minä nautin tällä kertaa vain kylmää limua 0,4l hintaan 3,50€.

Terassiravintola Keidas Linnanmäellä.

Terassiravintola Keitaassa oli itsepalvelu ja ruoat noudettiin tiskiltä niiden valmistuttua. Tuotteet tarjoiltiin kertakäyttöastioilta, joka valitettavasti laski nautinnon tasoa. Kuitenkin ymmärrän, ettei paikassa ole resursseja oikeisiin astioihin ja laajamittaista tiskausmahdollisuutta. Limut joimme pahvimukeista ja annokset söimme pahvilautasilta puisilla ruokailuvälineillä.

Linnanmäellä on ihana tunnelma.

Tilasin Vege-bowlin, joka oli vegaaninen, gluteeniton ja laktoositon. Annos maksoi 11,50€, mikä oli mielestäni varsin kohtuullinen hinta. Ensivaikutelmani annoksesta oli todella positiivinen. Se oli värikäs, kaunis ja hyvänmakuinen. Vegepyörykät näyttivät tehdastuotteilta, mutta punajuurihummukseen dipattuina olivat varsin maukkaat. Annos tuotti hiukan pettymystä, kun sen pohjalla oli aika tylsä amerikansalaatti-kurkku-tomaatti-pohja. Olisin mielelläni maksanut enemmänkin, jos annoksessa olisi ollut ”täyttä tavaraa” ihan lautasen pohjaan saakka. Toisaalta salaattipeti oli raikas ja kuumana päivänä ihan hyvää syötävää. 

Veg-bowl annokseni maksoi 11,50 euroa.

Poikani tilasi Kanakorin, joka sisälsi ranskalaisia, kanaa, salaattia, tomaattia, paprikamajoneesia ja kevätsipulia. Annos oli hänen mielestään hyvä ja riittävä. 

Kahvikuppikaruselli on kahvila-ja ravintola-alan konsultin eli minun mieleen.

Linnanmäellä ruokaillessa on syytä varoa varastelevia lokkeja

Linnanmäellä, ihan niinkuin valitettavasti monessa muussakin suositussa keskustan kohteessa, on syytä varoa ruokaillessa varastelevia lokkeja ja murusten perään olevia pikkulintuja. Ravintola Keitaassa oli asianmukaisesti viritetyt siimasuojat lokkien varalta ja emme kokeneet kertaakaan ruokaillessamme lokeista uhkaa. Toisin kuin joskus aikaisempina vuosina. Muistelen meidän erään kerran syöneen Ravintola Grillistä take away-makkaraperunoita ja harmiksemme lokit onnistuivat nappaamaan annoksesta röyhkeästi osansa.

Ravintola Grillissä oli jonoa.

Vegaanipehmyt oli loistava yllätys

Päätimme, että syömme jälkiruoat myöhemmin jossain muussa paikassa. Ei ole meinaan hyvä täydellä vatsalla riekkua laitteissa. Muutaman tunnin kuluttua päätimme ostaa pehmikset. Olin bongannut Lintsin esitteestä mainoksen vegaanisesta pehmytjäätelöstä ja halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Olen kuullut siitä etukäteen kehuja ja tätä tuotetta halusin maistaa. Vegaanipehmyä myytiin Kioski Strösselissä. 

Kioski Strösseli myy Vegaanipehmyä.

Tilasin ison vadelma-mansikka-suklaa-vegaanipehmyn ja se myytiin aidossa vohvelissa. Tötterö maksoi 5,00 euroa. Jäätelö oli todella herkullinen ja olin niin täpinöissäni siitä. Ihanaa, kun markkinoilla on näin herkullisia vegaanisia tuotteita. Poikani ei kuitenkaan innostunut vegaanijädestä vaan tilasi perinteisen vaniljasoftiksen. Se oli myös todella hyvää.

Iso vadelma-mansikka-suklaa-vegaanipehmyt oli todella herkullinen.

Herkkukaupoissa myynnissä lapsille suunnattuja sokerituotteita

Linnanmäellä on myös monia herkkukauppoja ja myymälöitä. Shop Caramellista poikani halusi ostaa tuliaiset kotiin. Yllätyksekseni huomasin, että myynnissä oli monia omasta lapsuudestani tuttuja ulkomaalaisia tuotteita. Luulin, ettei moisia ”sokeripommeja” enää tänä päivänä lapsille myytäisikään. Tietenkin poikani halusi juuri niitä maistaa. Ne olivat hänen makuunsa liian sokerisia ja osa tuotteista jäi kotona kokonaan syömättä. Oli minullakin aikoinani vaikka ja mitä erikoisiakin sokerimakeisia kahviloissani myynnissä. Tuotetarjontahan kannattaa rakentaa aina pääkohderyhmän mukaan. Tämä on oivallettu Lintsillä loistavasti.

Shop Caramellissa oli käsintehtyjä tikkareita.
Pelletikkari oli todella makea.

Minkälaisiin kahviloihin ja ravintoloihin työntekijät haluavat töihin?

Hyvillä kahvila-ja ravintola-alan työntekijöillä on paikoin mahdollisuus valita minkälaisiin ravitsemusliikkeisiin he haluavat töihin.

Ravintolat ja kahvilat työllistävät paljon henkilöitä..

Ravitsemisalalla vallitsee paikoin työvoimapula

Ravitsemisalalla tuotteet valmistetaan tai pannaan esille menekin mukaan käsin ja tarjoilukin toteutuu pitkälti työntekijöiden toimesta. Näin ollen kahviloissa ja ravintoloissa tarvitaan usein paljon henkilökuntaa tuottamaan laajojen aukioloaikojen puitteissa tapahtuva kokonaisvaltainen palveluelämys. 

Suurissa kasvukeskuksissa, pääkaupunkiseudulla ja Lapin turistikohteissa sesonkiaikaan on pulaa osaavasta ravitsemisalan henkilökunnasta. Paikoin vallitsee todelliset työntekijöiden markkinat eli rautaiset alan osaajat työllistyvät hyvin ja pystyvät usein neuvottelemaan itselleen hyvät työehdot. Ravitsemusliikkeiden kesken vallitsee usein kova kilpailu ja uusia kahviloita ja ravintoloita nousee pahimman Koronapandemian jälkeen taas kuin sieniä sateella. Moni yrittäjä miettii miten saada kahvila-ravintola kannattavaksi?

Kahvila-ja ravintolaherkkujen valmistus vaatii ammattitaitoa.

Toimiva työyhteisö, selkeät säännöt ja tasalaatuisuus 

Koska alalla vallitsee osittain työntekijöiden markkinat, hakeudutaan mieluusti töihin sellaisiin kahviloihin ja ravintoloihin missä kokonaisuus toimii hyvin. Työntekijät arvostavat ennen kaikkea toimivaa työyhteisöä ja hyvää työilmapiiriä.

Miten sitten rakentaa toimiva kokonaisuus? Tärkeää on luoda pelisäännöt, joita yhdessä noudatetaan. Työssä pitää pyrkiä tasalaatuisuuteen eli asiakas saa aina yhtä korkealuokkaista palvelua ja herkullisia tuotteita riippumatta siitä onko työvuorossa omistaja vai osa-aikainen extratyöntekijä. Kaikki tietävät tarkasti mitä tehdä ja miten.

Uusien työntekijöiden perehdytystä helpottavat hyvin laaditut kirjalliset ohjeistukset ja mahdolliset opetusvideot tai verkkokurssit. Näitä pystyn rakentamaan pienille ravitsemusliikkeille helposti yksin ja nyt myös isoille yrityksille yhteistyössä kilpailija-kollegani kanssa.

Kahvila-ja ravintolatyössä on hyvä olla selkeät säännöt ja toimintamallit.

Manuaalin kirjoitus-palvelu ja hinta

Monessa pienessä kahvilassa tai ravintolassa ei ole lainkaan kirjoitettua työn ohjeistusta eli manuaalia henkilökunnalle. Tällöin toiminta on haastavaa, kun työntekijät tekevät asioita eri tavalla. Tasalaatuisuutta ei myöskään saavuteta. Manuaalin kirjoitus on suuri urakka monelle yrittäjälle ja siksi se jää usein tekemättä pienissä paikoissa. Moni ravintoloitsija osaa ajatuksen tasolla sanoa, miten asiat tulisi hoitaa, mutta monen on hankalaa tarttua kynään ja tuottaa kirjallinen ohjeistus. Tässä minä voin auttaa.

Olen kirjoittanut työurani varrella lukusia manuaaleja kahvila-ravintoloihin ja toiminut esimiehenä sadoille työntekijöille. Hanskaan siis hyvin rungon, mitä asioita manuaalista tulee löytyä. Tietenkin jokainen ravitsemusliike on erilainen ja jokaiselle räätälöidään omanlainen versio hyödyntäen jo olemassa olevaa mahdollista valmista dataa. Osaava henkilökunta tulee mieluusti töihin paikkaan, jossa on selkeät ohjeet.

Pääsin konsultoimaan mahtavaa Ylöjärven Liikuntakeskuksen kahvilan liiketoimintaa ja samalla kirjoitin kahvila-ravintolan käytännön toiminnan tueksi kirjallisen manuaalin, josta löytyy kaikki tärkeät asiat. Manuaalia pystytään päivittämään jatkossa itse henkilökunnan toimesta ja se jää siis kahvila-ravintolan ikuiseksi toiminnan työkaluksi.

”Uudistimme Malina Pursiaisen ohjauksella kahvion toimintaa ja loimme työntekijöille tarkan manuaalin työnohjaukseen. Malinan ammattitaidon ansiosta, meillä hyödynnetään manuaalia työskentelyssä päivittäin. Projekti onnistui hienosti ja pysyimme sovituissa deadlineissa. Suosittelen lämpimästi!”

Magdalena Koskela, Ylöjärven Liikuntakeskuksen asiakaspalveluvastaava, Fressi Ylöjärven vt. Keskusvastaava
Ylöjärven liikuntakeskuksessa sijaitsee konsultoimani kahvio.


Manuaalin kirjoitus-palveluni hinta määräytyy pitkälti käytettävään aikaan. Jos palvelu ostetaan minulta kevytkonsutoinnin tai syvällisen konsultoinnin yhteydessä, pystyn tarjoamaan sen luonnollisesti edullisempaan hintaan. Aikaa menee tiedon keräämiseen ja tietenkin itse kirjoitustyöhön. Tarjousta tehdessä laitan aina maksimihinnan asiakkaalleni, näin vältymme mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin molemmin puolin. Jos kiinnostuit uudesta manuaalin kirjoitus-palvelustani, ota ihmeessä yhteyttä.

Olen mieluusti kahviloiden ja ravintoloiden kehittämisen kumppani ja sparraaja.

Henkilökunnan motivointikoulutus ja palkitseminen

Sanotaan, että ravintola-ala on matalapalkka-ala ja alan työehtosopimuksen mukaiset taulukkopalkat eivät ole järin suuria. Aina palkka ei kuitenkaan ole se kaikkein tehokkain työn motivaattori. Henkilökuntaa pystytään motivoimaan työhön ja sitouttamaan kahvila-ravintolaan myös muilla tavoin kuin riihikuivalla rahalla.

Tein Ylöjärven Liikuntakeskusksen kahvila-ravintolaan siis syvällisen konsultoinnin ja muutimme osittain konseptia lanseeraten kokonaan uusia palveluita ja tuotteita. Pidin kahvion henkilökunnalle motivointi-ja muutoskoulutuksen, jossa ”myin” heille uuden konseptin mukaiset toimintamallit ja samalla tsemppasin tuleviin uudistuksiin. Tilaisuudessa kävimme läpi kaikkien ajatuksia ja hyvässä hengessä keskustelimme asioista. Koulutus onnistui täydellisesti ja työntekijät saivat uutta positiivista energiaa työhön.

Yhdessä mietimme myös palkitsemiseen liittyviä asioita, loimme yhteiset tulostavoitteet ja henkilökunnan palkitsemismallin. Jatkossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tämä lisää ehdottomasti yrityksen kannattavuutta pitkällä aikavälillä. Ja mikä parasta, työntekijät saavat hyvän fiiliksen ja uutta intoa. Monet haluavat aidosti olla myös kehittämis-ja ideoitityössä mukana. On tärkeää tunnustaa jokaisen vahvuudet ja antaa kiitosta, kun siihen on aihetta. 

”Malina Pursiainen kehitti Ylöjärven Liikuntakeskuksen kahvilatoimintaa aktiivisella ja innostavalla tavalla! Hän sai porukan todella hyvin mukaansa. Koko prosessi ja siihen liittyvät aineistot ovat selkeitä ja käyttökelpoisia.”

Tommi Alanen, toimitusjohtaja, Arkta Kiinteistöt Oy

Kesäsetelillä töihin kahvila-ravintolaan

Huhtikuun blogikirjoituksessa kerroin viisi vinkkiä kahvila-ravintolan kesätyöntekijöiden rekrytoimiseen. Kirjoitus poiki aiheesta hyvää keskustelua ja monille kahvila-ja ravintola-alan yrittäjille kerroin mm. kesäsetelistä. Koska osa ei tiennyt ollenkaan mistä kesäsetelissä on kyse, kerron nyt laajemmalle yleisölle aiheesta.

Kesäseteli mahdollistaa monen nuoren ensimmäisen työpaikan.

Mikä on kesäseteli?

Kesäseteli on yleensä alle 18-vuotiaille nuorille suunnattu tuki, jonka yritys tai organisaatio voi käyttää osaan nuoren kesätyöstä koituviin kustannuksiin. Kesäsetelissä on usein arvo ja ehtoja, jotka saattavat muuttua. Kesäsetelin tarkoituksena on parantaa yleensä 9.luokkalaisten nuorten kesätyön saannin mahdollisuutta ja tarjota monelle se ensimmäinen työpaikka. 

Kahvila-ravintolat ovat usein suosittuja kesätyöpaikkoja.

Osa kunnista jakaa kesäseteleitä nuorille

Kesäseteleitä nuorille jakavat vain jotkut kunnat. Kesäsetelien ehdot, arvot ja ohjeistukset vaihtelevat. Kuntavaalit ovat tällä hetkellä jo ennakkoäänestysvaiheessa, joten nyt on aika äänestää ja vaikuttaa tähänkin asiaan. Kunnanvaltuustossa tai kaupunginhallituksessa tehdään usein päätökset palvelu- ja kesäsetelin käyttöönotosta. Itse aion äänestää sellaista kuntavaaliehdokasta, joka kannattaa kesäseteliä kotikuntaani.

Kuntavaaleissa on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä mm. kesäseteliin.

Helsingin kaupungin kesäseteli vuonna 2021

Helsingin kaupunki korvaa 325 euroa työnantajalle, joka palkkaa 2004 syntyneen tai 9-luokkalaisen nuoren töihin Kesäsetelillä 1.6.–13.8.2021 välisenä aikana. Työnantajana voivat toimia yritykset, yhdistykset, säätiöt ja seurakunnat. Työnantajana ei voi toimia yksityinen henkilökunta tai valtio. Työnantajalla on oltava suomalainen y-tunnus ja yrityksen tiedot tarkistetaan verovelkarekisteristä.

Käyttöehdot:

  • Kesäsetelillä työtunteja tehdään vähintään 60 tuntia.
  • Viikkotyöajan on oltava vähintään 18 tuntia/viikko
  • Nuoren bruttopalkka on vähintään 400 euroa 60 työtunnilta. Summa pitää sisällään lomakorvauksen. Lisäksi työnantaja maksaa normaalit työnantajamaksut.
  • Työnantaja voi palkata nuoret myös tuntimäärältään pidemmäksi ajaksi. Tällöin 60 h ylittävältä ajalta kesätyöntekijälle tulee maksaa vähintään alan työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka.
  • Työskentely voi jakautua useammalle jaksolle Kesäsetelin voimassaoloaikana (1.6.–13.8.2021)
  • Työnantaja voi halutessaan palkata useita Kesäsetelin omaavia nuoria kesän aikana

(Lähde: Helsingin kaupungin kesäsetelin kotisivut www.kesäseteli.fi)

Helsingin kaupungin kesäsetelin arvo tänä vuonna 2021 on 325 euroa.

Nuoret työntekijöinä

Nuoriin eli alle 18-vuotiaisiin työntekijöihin sovelletaan nuorista työntekijöistä säädettyä lakia ja asetusta. Nuorilla teetetyt työt eivät saa vaatia suurempaa ponnistusta kuin nuoren ikään ja voimiin nähden on kohtuullista. Työnantajan on aina ohjattava ja perehdytettävä nuorta työntekijää erityisen huolellisesti.

Nuoren työntekijän vuorokautinen työaika ei saa ylittää yhdeksää tuntia eikä viikkotyöaika 48 tuntia. 15 vuotta täyttäneen työaika on sijoitettava kello 6.00–22.00 väliseen aikaan. Alle 18-vuotiaalle on annettava vähintään 38 tunnin yhtäjaksoinen viikkolepo. Työsuojelulaki 

(Lähde: Helsingin kaupungin kesäsetelin kotisivut www.kesäseteli.fi)

Tutustu nuorten työntekijöiden työsuojelulakiin ja astuksiin.

Hakukanavat ja kesäseteli

Mistä sitten löytää nuoria kesätöihin kesäsetelillä? Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on oma verkkosivusto, jonne voi jättää avoimen työpaikan hakuilmoituksen. Kävin ilmoitukset läpi ja vielä siellä näytti olevan avoimia ravintola-alankin kesätyöpaikkailmoituksia. Tietenkin myös kaikki muut kanavat mihin yleensäkin kahvila tai ravintola jättää työpaikkailmoituksen, soveltuvat kesäsetelillä rekrytoitavien nuorten työhakuun.

Vielä ehtii hakea kesätyöntekijöitä eri hakukanavien kautta.

Omat kokemukseni kesäsetelistä

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja olen monena kesänä palkannut kesäsetelillä nuoria töihin niihin. Omat kokemukseni ovat todella positiiviset. Kesäseteli toimii mielestäni oivana taloudellisena tukena. Näin Korona-aikana kaikki tuki ja vinkit ovat usein tervetulleita ravitsemisalan yrityksille.

Kahviloissani oli aina tehtynä kesätyöntekijöitä varten hyvä kirjallinen opas, manuaali. Näitä kirjoitan tänäkin kesänä omille kahvila-ravintola-asiakkailleni. Vielä jokunen asiakas mahtuu kalenteriini kesälle eli jos on tarvetta manuaalin kirjoitukselle tai muulle konsultoinnille, ota pikaisesti yhteyttä.

Minulla on pääasiassa vain hyvää sanottavaa kesäsetelistä ja nuorista kesätyöntekijöistä.

Viisi vinkkiä kahvila-ravintolan kesätyöntekijöiden rekrytoimiseen

Kesäkausi lähestyy ja kahvila-ravintolat avaavat pikkuhiljaa kesäterassejaan. Nyt viimeistään kannattaa lähteä rekrytoimaan kesätyöntekijöitä. Mitä asioita kannattaa huomioida kesäsesongin kausityöntekijöiden rekrytointiprosessissa?

Kahvilat ja ravintolat avaavat pikkuhiljaa terasseja kesäsesonkia varten.

1. Ole ajoissa liikkeellä

Normaalioloissa suosittelen olemaan ajoissa liikkeellä, koska hyvät kesätyöntekijät napataan yleensä ensimmäisinä. Tämä koronavuosi 2021 tosin pistää aikalailla kaikki ravitsemusliikkeet samalle viivalle hakuajankohdan mukaan. Monessa paikassa vasta nyt ollaan avaamassa ovia pandemiakevään sulkujen jäljiltä ja vieläkin eletään ”viikko kerrallaan”-mentaliteetilla. Valitettavasti sulkutoimien ja rajoitusten uhka on edelleen olemassa.

Arvioin, että nyt on myös saatavilla aiempaa enemmän kesätyöntekijöitä. Ravitsemisalan yrityksiä on kaatunut ja moni on jäänyt ilman työpaikkaa muillakin aloilla. Markkinat näyttäisivät olevan hyvät loistavien kesätyöntekijöiden löytymiseen tällä hetkellä.

Uskon, että nyt markkinoilla on paljon hyviä kesätyöntekijöitä.

2. Valitse rekrytointikanavat oikein

Valitse rekrytointikanavat sen mukaan, mistä uskot potentiaalisten kesätyöntekijöiden löytyvän. Alan oppilaitoksiin voi ilmoitella avoimista kesätyöpaikoista. Kahvilan tai ravintolan omat kotisivut, mahdollinen ilmoitustaulu ja SoMe-kanavat kannattaa valjastaa rekrytointikäyttöön. 

Jos haluat laajaa näkyvyyttä työnhaku-ilmoitukselle, kannattaa käyttää TE-palveluiden mol.fi-sivustoa. Keväällä 2003 hain Koskelan sairaalan kahvilaani Cafe Koskeloon kesätyöntekijöitä. Laitoin hyvin kirjoitetun ilmoituksen mol.fi-sivustolle. Sillä kertaa halusin vain kirjallisia työhakemuksia kotiosoitteeseeni lähetettynä. Lähdin toukokuussa 2003 viikoksi ulkomaille. Kun palasin reissulta silloiseen kotiini kerrostalossa, en meinannut päästä ovesta sisälle. Postiluukusta oli tipahtanut eteisen matolle viikon postit, Hesarit ja yli viisisataa kesätyöpaikkahakemusta. Olin positiivisesti yllättynyt hakemusten määrästä. Ajattelin, etteivät kesätyön hakijat jaksaisi nähdä vaivaa ja lähettää vanhanaikaisesti hakemuksia postilla. Kuinka väärässä olinkaan. Valtaosa hakemuksista oli laadittu huolella, vaivalla ja monessa oli valokuvakin mukana. 

Toimin yrittäjänä Cafe Koskelossa Koskelan sairaalan kahvilassa 2000-luvulla.

3. Panosta hakuprosessiin

On tärkeää tehdä hakuprosessista selkeä ja toimiva. Vuonna 2003 annoin siis selkeät ohjeet, että otan vastaan vain kirjallisia postitettuja hakemuksia tiettyyn päivämäärään saakka. Puhelinnumeroani enkä sähköpostiosoitettani antanut hakemukseen, koska minulla ei ollut resursseja eikä mahdollisuutta ulkomaanmatkani takia vastata mahdollisiin kysymyksiin. Laadin hakemukseni niin selvästi, että kysymyksiä ei lukijalle juurikaan jäisi.

Jos haetaan haastavaan paikkaan kesätyöntekijää tai jos kesäsesongin työntekijältä vaaditaan paljon, voi olla viisasta käyttää rekrytointiin johtaneesta vinkistä palkkiota. Näitä rekrytointipalkkioita näkyy toisinaan kahviloiden ja ravintoloiden ilmoittamina SoMessa.

Haastattelun ja mahdollisten testien on oltava sujuvia ja niissä on noudatettava aikatauluja. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin kutsu työhaastatteluun, jonka aikataulu ei pidä ja haastattelu on huonosti organisoitu ja ilmapiiri kiireinen. Yrityksen on syytä kunnioittaa työnhakijoitaan, vaikka kaikki eivät tulisikaan valituiksi. Minulta voi ostaa myös työhaastatteluun liittyvää konsultaatiota tai koko palvelun. Pyydä ihmeessä tarjous, jos olet kiinnostunut.

Kohteliasta on aina kiittää hakemuksesta ja haastatteluun osallistumisesta. Itse olen monet kerrat soittanut henkilöille, joita en rekrytoinut, ja selittänyt heille tilanteen ja perustellut, miksi he eivät tulleet tällä kertaa valituiksi. Pettymyksestään huolimatta, monet ovat arvostaneet kovasti puheluani ja olleet kiitollisia tavastani huomioida heidät loppuun asti.

Kahvilan herkkujen tekemisessä riittää töitä.

4. Tärkein hakukriteeri on motivaatio

Minulla on kesätyöntekijöiden rekrytoinnista muutaman vuosikymmenen kokemus. Tärkeimmäksi hakukriteeriksi nimeän yleisellä tasolla motivaation. Jos henkilö on aidosti innostunut kahvila-ravintolasta ja haluaa sinne kovasti töihin, tulee hänestä hyvällä todennäköisyydellä hyvä kesätyöntekijä. Nuorilla ei aina ole kovasti kertynyt työkokemusta, mutta jos asenne ja motivaatio ovat kohdillaan, pystyy heidät usein nopeasti opettamaan hyviksi työntekijöiksi.

Motivaatio on tärkein hakukriteeri.

5. Perehdytys helpoksi

Kun kesätyöntekijät on valittu, alkaa heidän perehdytys. Kaikki haluavat töihin sellaisiin kahviloihin ja ravintoloihin, joissa homma toimii ja talon tavat oppii helposti. Niinpä kahvila-ravintoloilla tulisi olla hyvin tehty perhdytysmateriaali, josta selviää kaikki tarpeellinen tieto. Olen kirjoittanut lukuisia kahvila-ravintoloiden manuaaleja ja voin tarvittaessa kirjoittaa teidänkin ravitsemusliikkeeseen loistavan manuaalin työnne ja perehdytyksenne tueksi. 

Kahviloilla ja ravintoloilla on syytä olla hyvät perehdytysmateriaalit.

Jos kesätyöntekijäksi valikoituu yrityksellenne todellinen helmi, kannattaa hyvissä ajoin puhua jatkosta. Ehkäpä syksylle voisi sopia vaikka osa-aikatyöstä. Hyvistä työntekijöistä kannattaa aina pitää kiinni, kehua ja palkita.

Iloista vappua, mukavaa kevättä ja tsemppiä kesätyöntekijöiden hakuun! Yt. Malina <3

Kahvila-ja ravintola-alan trendejä

Perinteisesti näihin aikoihin on järjestetty Messukeskuksessa Gastro Helsinki messut, joka on Suomen johtava hotelli-, ravintola- ja suurkeittiöalan ammattitapahtuma.

Osallistuin Gasto Helsinki 2018 messuille näytteilleasettajana ja silloin ennustin kahvila-ja ravintola-alan tulevaisuuden trendejä. Kolmen vuoden jälkeen voin todeta, että pohtimani trendien suunnat pitävät paikkaansa.

Koronan takia tänä keväänä ei järjestetä mitään messuja livenä.

Luksuksella valittu näyttelypaikka


Vuonna 2018 Gasto Helsinki messuilla miinulla oli ilo ja kunnia olla Suomen parhaan alan oppilaitoksen, Haaga-Helian, luksus-yritysten messuosastolla. Yritykseni oli valittu mukaan Premiumia ja Luksusta-hankkeeseen, jossa kannustettiin pk-yrityksiä erottautumaan huipputason tuotteilla ja palveluilla. Näyttelypaikka 6h61 sijaitsi loistavalla paikalla Vuoden kokki-kilpailuosaston vieressä. Oli mahtavaa olla esillä muiden luksustason yritysten kanssa. 

Gastro Helsinki 2018 messuilla en pelkästään seisonut omalla ständilläni vaan kiertelin aktiivisesti muiden näytteilleasettajien osastoilla, keskustelin ihmisten kanssa, seurasin kilpailuja ja tutustuin tarjolla oleviin tuotteisiin ja palveluihin.


 


Robotiikka ja digitalisointi helpottavat työn tekemistä


Kahvila-ja ravintola-alalla tuotteet valmistaa ja palveluelämyksen tarjoaa yleensä aina ihminen. Yrittäjä tai omistaja maksaa henkilöstön palkan lisäksi myös sivukulut, joten henkilöstökustannukset ovat yleensä suuret. Mitä enemmän voidaan ihmisten tekemää työtä korvata, sitä suuremmat kustannussäästöt syntyvät ja tasalaatuisuus lisääntynee. Toisaalta persoonallisuus vähenee.

Henkilöstökustannukset ovat usein suuret kahvila-ja ravintola-alalla.


Robottitarjoilukärry


Gastro-messuilla 2018 oli esittelyssä robottitarjoilukärry, jonka pystyi ohjelmoimaan haluamalleen kulkureitille. Kärry osasi väistellä ihmisiä eikä ajanut päälle. Kärryn pystyi ohjelmoida kulkemaan niin keittiössä, salissa kuin tavarantoimituksessa. Näen, että tämänkaltainen ihmistyötä avustava robotiiikka tulee varmasti lisääntymään alalla. Pidemmälle rakennetut robotit voivat hoitaa tulevaisuudessa myös asiakaspalvelutehtäviä. Ne voi ohjelmoida puhumaan ja esimerkiksi ottamaan vastaan tilauksia.


Digitaalinen maailma


Digitalisointi tulee lisääntymään. Alalle suunnitellaan jatkuvasti uusia sovelluksia ja ohjelmia, joista jotkut ovat todella toimivia. Omavalvontasuunnitelman voi tehdä jo kokonaan sähköisesti. Varaston seuranta, reseptiikka ja työvuorolistojen suunnittelu hoidetaan myös monessa kahvila-ravintolassa sähköisesti. Ravintolan pöydän varaus etukäteen hoituu mielestäni kätevimmin netissä. Olen ollut ravintoloissa, joissa tilaus on tehty pöydästä itse tabletilla valitsemalla menusta mieluisat ruoka-ja juomavaihtoehdot. 
 

Digitalisointi lisääntyy kahviloissa ja ravintoloissa.


Luomu-, villi- ja lähiruoka palauttavat juurille 


Oli ilo nähdä Gastro-messuilla paljon pieniä kotimaisia tuottajia ja tiloja esittelemässä ylpeinä tuotteitaan. Monet ravintoloitsijat suosivat lähiruokaa ja harjoittavat jopa itse pienimuotoista omaa tuotantoa esimerkiksi hunajaa tuotetaan omaan tarpeeseen kaupunkiravintolan terassilla. Raaka-aineiden alkuperästä ollaan hyvin kiinnostuneita ja tuotteille halutaan antaa tarina.

Lähiruoka on suosittua.


Luonnonmukaisesti tuotettua


Messuilla tarjottiin monessa pisteessä suodatinkahvia ja se oli usein luomua. Luomutuotteiden kysyntä on selvästi kasvussa. Asiakkaat arvostavat yhä enemmän ruuan puhtautta ja ovat valmiita maksamaan luomutuotteista ekstraa. Mielestäni luonnonmukaisesti tuotettujen raaka-aineiden maku on usein huomattavasti parempaa, vaikka koko onkin pienempää. Eettisyyteen kiinnitetään huomiota ja reilua kauppaa kannatetaan.

Luomutuotteiden kysyntä kasvaa.


Metsän ruoka-aarteet


Metsästä löytyviä herkkuja arvostetaan ja käytetään yhä enemmän. Esimerkiksi Suomen gastronomisen seuran Vuoden 2017 ravintolaksi valittu ravintola Grön käyttää paljon metsästä löytyviä kasveja, villivihanneksia. Riistaruoka on suosittua ja sitä voi valmistaa helposti kotioloissakin. Ohessa on reseptini Kyyhkyn fileestä helposti gourmetruokaa. Lisää reseptejä, joissa on hyödynnetty metsän antimia löytyy kirjoittamastani Malinan Syksyn ruokareseptit e-oppaasta. Ruokapuolella palataan siis juurille, suositaan simppeliä ja puhdasta ravintoa.Ympäristön, perinteiden ja asiakkaan kunnioittaminen


Ympäristön suojeluun ollaan vihdoin herätty. Valmistajat koettavat vähentää pakkausjätettä ja kahvila-ravintolayrittäjät suosivat kertakäyttöastioissa biohajoavia vaihtoehtoja. Kierrätys on kunniassa. Helsinkiin on avautunut jo ensimmäinen ”zero waste”-ravintola, joka pyrkii kierrättämään kaiken tuottamansa jätteen. 

Kierrättäminen on monissa kahviloissa ja ravintoloissa hoidettu mallikkaasti.


Alan ammattilaiset


Asiakaspalvelu-ja ammattitaito tulevat korostumaan entisestään niin keittiössä kuin salin puolella. Palvelun suhteen arvostetaan perinteisiä taitoja kuten vatitarjoilua, dekantointia ja flambeerausta ravintolan salin puolella. Toivottavasti meillä on pian myös tähtikokkien lisäksi tähtitarjoilijoita, tähtihovimestareita ja tähtibaristoja.

”Tähtikonsultin” messulook vuonna 2018.


Asiakas on kuningas


Asiakaspalvelu tulee ennen kaikkea korostamaan jokaisen asiakkaan yksilöllisyyttä. Erityisruokavaliot ja ihmisten omat ruokailumieltymykset pyritään ottamaan entistä paremmin huomioon. Ehkäpä meillä on pian kahviloita ja ravintoloita, jonne voi esittää kokonaan oman toiveensa menusta, esimerkiksi kehonrakentaja voisi tilata runsasproteiinisen ruoka-annoksen täysin omien makumieltymystensä mukaan.