Ravintola-alan huippukouluttajat ja-konsultit ovat laittaneet hynttyyt yhteen

Julkaisin alunperin tämän blogikirjoituksen vanhoilla kotisivuillani 16.10.2018. Koska kotisivu-uudistuksen yhteydessä kirjoittamani vanhat artikkelit poistuivat kokonaan, päätin julkaista tämän edelleen ajankohtaisen artikkelin uudelleen päivitysten kera..

Miksi Malifood Oy:n kahvila-ja ravintola-alan konsultti ja kouluttaja Malina Pursiainen Espoosta ja Koutsit Group Oy:n toimitusjohtaja ja bisneskoutsi Markus Apuli Vaasasta aloittivat hedelmällisen yhteistyön?

Markkinoilta löytyy konsultteja joka junaan 

Ravintola-alan konsultointibisnes ei ole toimialan korkealla ammattilaistasolla kovinkaan kilpailtua. Liikkeenjohdon yleiskonsultteja, sparraajia ja muutosprosessien neuvojia löytyy markkinoilta pilvin pimein ja he mieluusti haluavat ravitsemisalan yrityksiä asiakkaikseen vailla toimialan tuntemusta. Olen omilta asiakkailtani kuullut todella härskejä ja surullisia tarinoita, joissa kovamaineisina konsultteina itseään pitävät henkilöt ovat tulleet pariksi päiväksi ravitsemusliikkeeseen, piirtäneet korkealentoisia käppyröitä kaavioihin, laskuttaneet tuhansia euroja ja kaikonneet paikalta auton perävalot vilkkuen. Kahvila-ja ravintolayrittäjät kaipaavat apua liiketoimintansa kehittämiseen juurikin oman toimialansa asiantuntijoilta yleiskonsulttien sijaan.

Ravitsemisala on hyvin laaja 

Alana ravitsemisala on hyvin laaja ja pitää sisällään monia osa-alueita. On hyvin haastavaa olla kaikessa huippu. Sanotaan, että asiantuntija on henkilö, joka on tehnyt vähintään 10 000 tuntia työtä juuri omalla sektorillaan. Koen olevani rautainen kahvila-ravintola-alan osaaja, koska kokemusta siitä minulle on kertynyt vuosien varrella niin työn, yrittäjyyden, mentoroinnin, opiskelujen, opettamisen, konsultoinnin kuin harrastuneisuudenkin kautta reilusti yli kymmenentuhatta tuntia.

Minä Malina Pursiainen Malifood Oy:stä.

Ravintola-alan ammattilaisten verkosto Koutsit.fi löysi minut

Syyskuussa 2018 minuun otti yhteyttä ravitsemisalan koulutuspuolen kilpailijani Markus Apuli Vaasasta. Hän on perustanut yrityksensä Koutsit Group Oy:n samoihin aikoihin vuonna 2017 kuin minä ponkaisin oman konsultointi-ja koulutusbisnekseni käyntiin. Markukselta löytyy asiantuntijuutta erityisesti baari-ja yökerhotoiminnan puolelta. Oman sektorinsa työkokemusta ja osaamista hänelle on kertynyt yli 10 000:n tunnin verran muun muassa ravintolajohtajan työstä ja konseptiuudistusten suunnittelusta. 

Markus Apuli Koutsit Group Oy:stä.

Siinä kuin minä olen toiminut Malifood Oy:ssä yksin, Markus alkoikin keräämään ympärilleen vakuuttavaa ravitsemisalan asiantuntijoiden joukkoa. Hänen verkostostaan löytyy muun muassa olutpuolen osaaja ja cocktailasiantuntija. Toiminta on nimetty hauskasti urheilutermejä mukaillen ravintola-alan koutseiksi. Tiimistä puuttui syksyllä 2018 kahvila-ravintola-alan osaaja ja Markus lähti googlettamaan. Kiitos yhteistyössä IT-alan asiantuntijan kanssa tekemäni hakukoneoptimoinnin, yritykseni Malifood Oy löytyi heti ensi klikkauksella. Markus vakuuttui nettisivujeni sisällöstä, otti minuun yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Markuksen tavoitteena on kasvattaa ympärilleen uudenlainen valmentajaverkosto, joka tarjoaa ratkaisuja ravintola-alan työhyvinvointiin ja liiketoimintaan. Koutsit Groupin yhteiskunnallisena tavoitteena on lisätä ravintola-alan houkuttelevuutta työnantajana, tehdä nuorten työllistymisestä alalle mahdollisimman sujuvaa ja kehittää alan työhyvinvointia.

Kilpailijoiden ensi kohtaaminen 

Ensitapaamisemme Markuksen kanssa syyskuussa 2018 oli mielettömän inspiroiva. Oli kerrassaan mahtavaa saada keskustella kollegan kanssa omasta työstä ja peilata ajatuksia hengenheimolaisen kanssa. Olemme molemmat hyvin avoimia ja juttumme meni heti syvälliseksi. Jos joku ulkopuolinen olisi keskusteluamme sivusta silloin kuunnellut, ei varmaankaan olisi ikinä uskonut, että olemme toistemme kilpailijoita ja tapasimme tuolloin vasta ensimmäistä kertaa. Ajattelemme monista asioista samalla tavalla, olemme saman ikäisiä ja sattumalta luimme molemmat ensitapaamisemme aikaan samaa kirjaakin, ”Aki Hintsan – Voittamisen Anatomiaa”, jonka on kirjoittanut Oskari Saari.

Meillä on Markuksen kanssa useita samoja mielenkiinnon kohteita.

Isot asiakkaat ympäri Suomen hoidamme yhdessä 

Markuksen kanssa olemme todenneet, että pienen ravintola-alan konsultti- ja koulutusyrittäjän on vaikea hanskata isoja asiakkaita, jos toiminta-alueena on koko Suomi. Markkinoilla saamme valtavaa etua, koska yhdessä pystymme ottamaan haltuun koko Suomen alueellisesti ja tavoittelemaan näin aidosti myös isoja asiakkaita. Valtaosan tekemästäni kahvila-ja ravintola-alan konsultointityöstä teen tällä hetkellä pienille yrityksille. Yhdessä ammattitaitomme, aikamme ja sijaintimme mahdollistaa korkealaatuisen kehittämistyön tekemisen myös suurille ravitsemisalan asiakkaille.

Digitalisaation tuomat mahdollisuudet 

Maantieteellisesti ei ole aina järkevää olla fyysisesti paikalla vaan asiat voi tehdä helposti nykyään digitalisaation avulla etänä. Aikataulut voivat myös asettaa omia haasteitaan, jotka voidaan digituotteiden ja-palveluiden avulla unohtaa.

Minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia toteuttamistani ”Ravintolan ja kahvilan perustajan”-verkkokurssista, ”Kahvila-ravintola-kannattavaksi”-verkkkurssista ja kirjoittamistani kahvila-ja ravintola-alan e-oppaista. Myös Markus on tehnyt useita verkkovalmennuksia asiakkailleen. Haluamme Markuksen kanssa kehittää digipalveluitamme ja tehdä niitä lisää kysynnän mukaan. Olemme myös kiinnostuneet mobiilisovellusten eli appsien maailmasta.

Yhteiset askeleet ja tulevaisuuden näkymät

Olemme tavanneet Markuksen kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti ja puhuneet monet kerrat puhelimessa. Haaveenamme on löytää yhteinen iso ravitsemisalan asiakas, kenelle voimme räätälöidä yhdessä osittain digitaalisen koulutusohjelman esim. yrityksen henkilöstön perehdytykseen, motivaation nostamiseen tai jatkokoulutukseen liittyen. Markuksen kanssa olemme molemmat hyvin tehokkaita, joustavia ja idearikkaita. Uskon, että saamme vielä paljon yhdessä aikaan. 

Lähdemme Suomen valloituksesta liikkeelle ja tulevaisuudessa haaveenamme on tehdä myös kansainvälistä bisnestä. Minusta on ollut järkevää lyödä hynttyyt yhteen osaavan kumppanin kanssa. Opin itse paljon ja saan uusia näkökulmia. Töitä on paljon hauskempi tehdä yhdessä kivan tyypin kanssa kuin pakertaa yksikseen. 

”Jyrki Sukula pistää Kuppilat Kuntoon, Malina Pursiainen laittaa Kahvilat Kasvuun ja Markus Apuli pistää Baarit pystyyn.”

Thaimaan Koh Makin ihanin kahvila

Thaimaan Koh Makin ihanin kahvila

Olen parhaillaan viettämässä talven kylmimmät talvikuukaudet täällä Kaakkois-Aasian lämmössä lomaillen ja etätöitä tehden. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ammennan aina paljon ulkomaan reissuiltani. Aiemmin olen kirjoittanut miksi ylipäätään kahvila- ja ravintolayrittäjän kannattaa lähteä opintomatkalle.

Nyt olen Thaimaan Koh Makin ihanalla saarella kaksi viikkoa. Pieni Koh Makin saari sijaitsee Kaakkois-Thaimaassa lähellä Kambodzan rajaa. Merimatka pikaveneellä Tratilta Koh Makin saarelle kestää alle tunnin. Koh Makin saarelta löysin jo viime reissullani vuosi sitten kerrassaan ihanan kahvilan Thaidaho Vistan.

Thaidahon Cafe Latte maistuu niin hyvältä terassilla.

Kahvilalla on oma tarina

Ihmiset rakastavat yritysten tarinoita. Monet kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät eivät jostain syystä halua tulla omilla kasvoillaan esille yrityksensä takaa. Omaa toimipaikkaa esitellään kyllä mielellään, mutta omaa persoonaa ei jostain syystä haluta laittaa peliin.

Toisin on Koh Makin ihanimmassa kahvilassa. Kahvilan omistavat thaimaalainen Kat ja Idahosta kotoisin oleva Allen. Yhdessä heidän kotipaikkojensa nimistä muodostuu hauskasti kahvilan nimi Thaidaho. Molemmat omistajat ovat töissä kahvilassa ja he juttelevat mieluusti asiakkaiden kanssa. Kat ja Allen ovat rohkeasti kirjoittaneet kahvilansa tarinan pitkästi hinnaston yhteyteen ja sitä on todella mielenkiintoista lukea.

Tässä hyvä vinkki suomalaiselle kahvila-ja ravintola-alan yrittäjälle: printtaa oma yrittäjätarinasi ja pidä se ravitsemusliikkeessä nähtävillä. Asiakkaat eivät aina jaksa etsiä tietoa netistä, vaan tiedon voi tuoda heille suoraan pöytään samalla, kun he nauttivat herkkujasi.

Suussa sulavia makeita herkkuja mielettömän upeissa maisemissa.

Ei samaa mitä kaikilla muilla

Thaimaa on valitettavasti tunnettu siitä, että kahvila-ja ravintolapuolen tarjonta on joka paikassa lähes samaa. ”Same, same, same”. Alkuviehätyksen jälkeen alkaa usein varsinkin pitkällä matkalla kyllästyttää tarjolla olevat samanlaiset ruoka-ja juoma-annokset.

Thaidahon kahvilan keittiö oli siisti.

Thaidahon yrittäjäpariskunta päätti tehdä toisin. He halusivat luoda ainutlaatuisen tuotetarjonnan, perustaa toimintansa arvojensa ympärille ja huomioida uniikin ympäristön. Kahvilatuotteet tehdään itse parhaista raaka-aineista tilauksesta. Oli ihanaa odottaa oman Café Latte-tilaukseni saapumista ja samalla kuulla, kun kahvipavut jauhettiin tuoreeltaan. Ihanat leivonnaiset tehdään itse ja päivittäin niiden saatavuus hieman vaihtelee, joka on asiakkaalle piristävää. Tarjolla on myös hyvä valikoima vegaanituotteita. Ainoan miinuksen annan suppeasta suolaisten herkkujen tarjonnasta. Koska en syö valkoista sokeria, joudun valitettavan usein ravitsemusliikkeissä skippaamaan kaikki makeat herkut ja tyytymään pelkästään suolaisiin vaihtoehtoihin. Tässä muuten toinen hyvä idea kaikille kahvila-ravintolayrittäjille, lisätkää edes yksi sokeriton makeinen ruokalistoillenne.

Käsitöitä myynnissä Thaidahossa.

Thaidahossa oli myös ihania käsityötuotteita myynnissä. Ostin sieltä kauniin batiikkivärjätyn kangaskassin ja nilkkakorun. Tuin ostoksillani vastuullisesti paikallista käsityötä maksamalla työstä kunnon korvauksen estäen näin rahojeni menon jättiläismäisiin tehtaisiin, joissa ehkä lapsityövoimalla tehdään halpoja ”same, same, same” laukkuja, joita on lähes joka kojussa ympäri Thaimaata myynnissä.

Jätteiden kierrätysastioita kahvilan ulkopuolella.

Ympäristöasioista huolehtiminen ja kierrättäminen

Thaidaho kantaa kortensa kekoon ympäristöasioiden suhteen ja kierrättää esimerkillisesti jätteensä. Ulkona kahvion päätyseinän vieressä oli omat keräysastiat eri jätteille. Kahviossa olevat astiat ovat oikeat ja myös juomapillit ovat kestopillejä, jotka pestään. Näin kertakäyttöistä muovijätettä ei synny astioista. Kahvila suosii lähiruokaa ja luomua, mikä osaltaan kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Thaidaho sijaitsee keskeisellä paikalla ja on helposti saavutettavissa.

Mitä loistavin sijainti ja henkeäsalpaavan upea maisema

Turhaan ei sanota, että kahvila-ravintolan kolme menestystekijää ovat usein sijainti, sijainti ja sijainti. Näin oli myös Thaidahossa. Se sijaitsi keskeisellä paikalla Koh Makilla, lähellä rantakatua ja monia hotelleja. Skootterin sai näppärästi parkkiin kahvilan edustalle. Kahvilan terassilta aukesi aivan uskomattoman hieno näköala. Maisemaa merelle olisi voinut jäädä ihastelemaan vaikka koko päiväksi.

Ammennan näistä maisemista niin paljon.

Tupakointi kielletty

Thaidaho on savuton kahvila ja niinpä tupruttelu on kiellettyä myös terassilla. Tämä kruunasi ainakin oman kahvinautintoni, kun sain hengitellä raikasta ja puhdasta ilmaa, eikä haisevia tuhkakuppeja lojunut missään. Kokonaisuudessaan Thaidaho on tarjonnut minulle useamman kerran kaikkia aisteja kutkuttavan kahvilaelämyksen, joka ehdottomasti kannattaa kokea, jos matkustelee lähiaikoina täälläpäin maailmaa.

Tuorepuristettu porkkanamehu oli ihanan virkistävää.

Kahvila lopettaa toimintansa

Luin Thaidahon Facebook-sivuilta, että Kat ja Allen lopettavat ihanan kahvilatoimintansa Koh Makilla. Koh Mak on valitettavasti muuttumassa ihanasta pienestä paratiisisaaresta turistirysäksi. Thaidahon omistajat haluavat tulevaisuudessa suunnata mahdollisesti johonkin rauhalliseempaan paikkaan tai ehkä he avaavat catering-palvelun. Toivottavasti he myyvät ihanan Thaidahon liiketoiminnan ja kahvila jatkaisi samalla konseptilla. Aika näyttää.

Thaidahon herkkuja moneen makuun.



Miten saada kahvila-ravintola kannattavaksi?

Monilla yrityksillä on tilikausi kalenterivuosi ja niinpä näin vuoden viimeisenä päivänä on ajankohtaista kirjoitella ravitsemusliikkeiden kannattavuudesta. 

Ravintola-alan haasteet 

Ravintola-ala on toisinaan hyvinkin haastava. Olen nähnyt urani varrella lukuisia kahvila-ravintoloita, jotka kamppailevat kannattavuuden kanssa. Kilpailua on paljon, kustannukset ovat korkeat, katteet ovat pienet, toimitilakustannukset ovat suuret ja ala on hyvin työvoimavaltainen. Joskus täysin itsestä riippumattomat tekijät, kuten sää, vaikuttavat kahvila-ja ravintolayrittäjien tulokseen.

Kahvilan pitäminen voi olla haastavaa ja raskasta.

Top 10 listani Kahvila-ravintolan kannattavuuteen vaikuttaviin tekijöihin

  1. Suuret alkuinvestoinnit
  2. Suuret kiinteät ja muuttuvat kulut
  3. Suuret toimitilakulut
  4. Pienet yksikköhinnat
  5. Pienet katteet
  6. Suuri arvonlisävero esimerkiksi alkoholijuomissa
  7. Työvoimavaltainen ala
  8. Kova kilpailu
  9. Suuri hävikki ja varasto
  10. Pyhätyö-korvaukset
Autan kahviloita ja ravintoloita parantamaan kannattavuutta konsultoimalla.

Konsultointi ja ulkopuolinen apu

Monilla kahvila-ravintolayrittäjillä on taipumusta ”urautua” ja kulkea samoja polkuja vuodesta toiseen. Toisinaan omalle toiminnalle tulee sokeaksi. Muutosprosessin aloittaminen on vaikeaa eikä usein tiedetä mistä aloittaa. Monet kahvilanpitäjät ovat hyvin väsyneitä, kahvila-ravintolan avaaminen ja pyörittäminen on rankkaa. Töitä kannattavuuden parantamiseen on kuitenkin tehtävä paljon.

Kaikista tehokkain tapa saada kahvila-ravintola kannattavaksi ja kasvuun, on tietenkin alan asiantuntijan suorittama kahvila-ravintolan konsultointi. Myyn asiakkailleni kevytkonsultointia tai syvällisempää konsultaatiopalvelua. Ammattilaisena bongaan epäkohdat ja ongelmat yleensä heti. Kun kehitettävät kohteet on tiedossa, mietitään seuraavaksi ratkaisuja ja konkreettisia toteutustapoja.

Aina yrittäjällä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen maksulliseen konsultaatioon. Silloin voi miettiä muita mahdollisuuksia. Tarjoaisiko oman alueesi uusyrityskeskus tai yrittäjäjärjestö mahdollisesti ilmaiseksi neuvontaa? Olisiko hyödyllistä hankkia yrityskummi? Olisiko ravitsemisalan koulutuksista tai kirjallisuudesta apua?

Pidän kahvilan ja ravintolan liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä koulutuksia monissa organisaatioissa ja oppilaitoksissa.

”Kahvilan ja ravintolan liiketoiminnan kehittäminen”-koulutus

Pidän NewCo Helsingissä (Ensi Linja 1) torstaina 9.1.2020 klo 17-20 ”Kahvilan ja ravintolan liiketoiminnan kehittäminen”-koulutuksen. Luvassa on tehokas kolmen tunnin tiivis paketti ravitsemisalan yrittäjille liiketoiminnan kehittämiseen ja myynnin kasvattamiseen. Osallistujat tulevat tekemään omia oivalluksiaan. Koulutukseen mahtuu 30 nopeinta mukaan ja se on osallistujille maksuton. Ilmoittautuminen tapahtuu NewCon sivuilla

Koulutuksessa pohdimme mm:

  • Miten saat uusia asiakkaita ravintolaasi tai kahvilaasi
    ja kassakoneen kilisemään? 
  • Mistä aloittaa kehittäminen ja muutos?
  • Missä asioissa kannattaa säästää ja mitä kuluja ei tule karsia?
  • Miten pitää omasta jaksamisesta huolta ja motivoida henkilökuntaa? 
Olen kirjoittanut suositun e-oppaan kahvila-ravintoloiden kannattavuudesta.

”Kahvila-ravintola kannattavaksi” e-opas

Haluan auttaa mahdollisimman monia kahvila-ravintoloita valtakunnallisesti. Olen kirjoittanut 42-sivuisen e-oppaan ”Kahvila-ravintola kannattavaksi”. E-opas auttaa toimivia kahvila-ja ravintola-alan yrityksiä parantamaan kilpailukykyään. Opas sisältää runsaasti kysymyksiä ja haastaa miettimään miten asioita voisi tehdä paremmin. Kysymysten pohjalta voit miettiä vastauksiasi oman kahvila-ravintolasi liiketoiminnan kehittämiseen. Käytännönläheiset aiheet esitellään ytimekkäästi ja kauniit kuvat keventävät lukukokemusta. Fokus pidetään kokonaisuudessa, koska jokainen kahvila-ravintola on oma yksilönsä ja haasteet yleensä erilaiset. Mieti miten voit parantaa kilpailukykyäsi ja saada yrityksesi kasvuun. Oppaassa käydään myös kahvila-ravintolan myyntiin ja lopettamiseen liittyviä asioita läpi. Kerron mitä tulee huomioida yrityksen myyntikuntoon saattamisessa. Lupaan, että opas ei ole raskasta luettavaa ja teksti on helposti ymmärrettävää. E-oppaan tarkoitus on herätellä Sinua keksimään ratkaisut itse miten saat kahvila-ravintolasi kukoistukseen. Oppaan hinnan ja tarkemman sisällön löydät Malifood Oy:n verkkokaupasta. Olen myynyt oppaita jo lukuisia kappaleita ja palaute on ollut positiivista. 

Tammikuussa 2020 lanseeraan uuden verkkokurssin.

”Kahvila-ravintola kannattavaksi”-verkkokurssi 

Tammikuussa 2020 lanseeraan uuden ”Kahvila-ravintola kannattavaksi-verkkokurssin”. Rakennan parhaillaan verkkokurssia ja siitä tulee upea. Käytän verkkovalmennuksen pohjana kirjoittamaani ”Kahvila-ravintola kannattavaksi e-opasta”, joka muuten sisältyy verkkokurssin hintaan. Olen tehnyt lukuisia videoita, joissa kerron omakohtaisia kokemuksia ja esimerkkejä oikeasta elämästä. Verkkokurssi tulee toivottavasti toimimaan monen kahvila-ja ravintola-alan yrittäjän viimeisenä oljenkortena ja pelastaa ne kannattamattomuuden suosta menestykseen.

Tulkoon tulevasta yrityksesi tilikaudesta loistava ja tuloksesta voitollinen.

Oikein onnellista ja menestyksellistä uutta vuotta kaikille! 

Kiitos kuluneesta vuosikymmenestä ja ihanaa uutta vuotta 2020 kaikille! <3

Miten rakennan huippukoulutuksen?

Pitämistäni syksyn koulutuksista ja esiintymisistä olen saanut osallistujilta huikean positiivista palautetta ja tilaajat kiittelivät.

”Kiitos Malina, ei tarvitse parantaa mitään.”

Koulutuksen aihe

Mistä ainesosista sitten rakennan loistavan koulutuksen? Kaikista tärkein asia on mielestäni koulutuksen aihe. En koskaan kouluta aiheesta, jossa en koe olevani asiantuntija. Minua pyydettiin hiljattain pitämään puolenpäivän mittainen koulutus aiheesta ”Osuuskunnat yritysmuotona”. Kieltäydyin kohteliaasti, koska en koe olevani osuuskunta-aihealueen mestari. Toki tiedän osuuskunnista paljon. Olen henkilökohtaisesti auttanut kymmeniä alkavia ja toimivia osuuskuntayrityksiä, istunut itse lukuisissa osuuskuntakoulutuksissa oppimassa ja lukenut valtavan määrän osuuskunta-aiheista kirjallisuutta.  Onneksi minulla on laaja verkosto ja tässäkin tapauksessa suosittelin heti osuuskunta-alan gurua kouluttajaksi tuohon tilaisuuteen. Tärkeintä on aina itse tuntea hyvin aihealue ja suostua vain sellaisiin koulutuksiin, joissa on annettavaa muille.

NewCo Helsingin juhlasaliin menossa kouluttamaan sadalle henkilölle ”Ravintolan ja kahvilan perustamisesta”.

Kuulijoiden odotukset

Ihmisten odotukset koulutusten suhteen ovat yleensä varsin korkeat. Siksi on tehtävä paljon työtä, että saa aidosti annettua osallistujille jotain uutta ja hyödyllistä. Mitä paremmin tunnen kohderyhmän, jolle luennoin, sitä parempi. Asettaudun aina ennalta kuulijan asemaan ja mietin, mistä asioista hän mahdollisesti haluaa tietää ja mitä oppia koulutuksestani. Jos suinkin mahdollista, teen etukäteen kyselyn, jolla selvitän mahdollisia tarpeita, mielenkiinnon kohteita ja odotuksia koulutukseni suhteen. Jos kuulijakunta on hyvin heterogeeninen, on tämä usein haastavaa, kun kaikille pitäisi kuitenkin kyetä tarjoamaan jotain.

”Malinan pitämä koulutus ylitti odotukseni, en odottanut näin paljoa.”

Esiintyminen

Esiintymistyylini on hyvin käytännönläheinen ja kerron aina paljon tarinoita. Minulta ei voi tilata teoreettista yrittäjyyden professorin tasoista luentoa. Lavalla pyrin aina olemaan oma itseni ja mahdollisimman luonteva, enemmänkin juttelen ja kerron asioista kuin väkisin opetan. Pyrin olemaan selkosanainen ja tästä olen saanut paljon kiitosta. Osaan selittää vaikeitakin asioita ymmärrettävästi. Luonnollisuuteni kumpuaa kokemuksesta, olenhan ollut satoja kertoja lavalla. Rakastan esiintymistä ja kouluttamista.

”Malina luennoi käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Esimerkit olivat mielestäni hyviä.”

Englanninkielisissä koulutuksissa on usein hyvä vuorovaikutus.

Koulutuksen rakenne

Hyvän koulutuksen rakentaminen on kuin taidetta. Mietin aina sisällön huolella, mitä asioita otan mukaan ja mitä jätän kertomatta. Tarkasti pidän mielessäni koulutuksen tavoitteet ja tilaajan toiveet. Rakennan usein pienen draaman kaaren. Osallistujat pitää saada heti mukaan, mutta koko pajatsoa ei kannata alussa tyhjentää. Herkullisia asioita ja tarinoita pitää ripotella myös koulutuksen keskelle ja loppuun, se ei saa lässähtää missään vaiheessa. Sisällön rakennan ensin post-it-lappujen avulla. Kirjoitan aina yhdelle lapulle yhden dian asian ja sitten ranskalaisilla viivoilla sisällön siihen. Näiden lappujen paikkaa vaihtelen tarpeen mukaan ja kun olen tyytyväinen järjestykseen ja rakenteeseen, kokoan esityksen. 

”Olin tyytyväinen koulutuksen sisältöön ja sain motivaatiota.”

Esityksen kuvat ja diat

Esitykseni koostan post-it lappujen sisällöistä koneelle ja teen sen Keynotella tai Powerpointilla. Kansikuvan tulee olla puhutteleva, mielenkiintoinen ja tunteita herättävä, näin saan kuulijat heti kiinnostumaan. Dioissa käytän yleensä lähinnä otsikoita, paljon isoja kauniita kuvia ja vain vähän tekstiä. Kuvien ympäriltä kerron tarinoita elävästä elämästä, koska ne jäävät usein parhaiten osallistujien mieleen. Joskus näytän myös muutaman aihetta tukevan lyhyen videon. Koulutuksen tekee mielenkiintoiseksi, kun osallistujat eivät oikein tiedä mitä seuraavaksi tulee, yllätykset ovat piristäviä. Tavoitteeni on, ettei koulutukseni ole tylsä, osallistujat pysyvät hereillä ja kaikki oppivat edes jotain uutta. 

”Esityksessä oli kauniita kuvia ja hyviä tarinoita.”

Olen hyvin ilmeikäs esiintyjä.

Harjoittelua etukäteen

Harjoittelen esitystä peilin edessä monta kertaa ja kellotan käyttämääni aikaa. Hion, parantelen, muokkaan, muutan ja harjoittelen. Harjoittelen niin kauan, kunnes esitys alkaa sujumaan luontevasti. Koskaan en opettele kaikkea ulkoa, koska pelisilmälle on myös jätettävä tilaa. Kun olen tyytyväinen suoritukseeni, kirjoitan diojen sisällöistä ranskalaisin viivoin yhden ison A4-kokoisen lunttilapun, jonka otan kouluttaessa mukaani. Siitä seuraan luentoni kulkua ja muistan aina mitä kertoa minkäkin dian kohdalla. Mitä kauemmin saan valmistella esitystä, sitä paremmin sen aina osaan. Pyrin aina siihen, että viimeistään viikkoa ennen olen hionut koulutuksen valmiiksi, jolloin keskityn vain sen kertaamiseen.

Muistiinpanot

Koska esitykseni sisältävät vain vähän tekstiä, jaan usein osallistujille muistiinpanovälineet ja toisinaan teen heille valmiin muistiinpanopohjan, johon he voivat kirjoittaa esimerkiksi otsikoita ja itselle tärkeitä asioita muistiin. Usein sisällytän koulutuksiini 1-4 tehtävää ja näihinkin teen valmiit vastauskohdat muistiinpanopohjaan. Haluan, että osallistujat kirjoittavat itse muistiinpanonsa, koska tällöin he imevät itselleen hyödyllistä tietoa ja oppivat parhaiten. Kehoitan heitä myös ottamaan älypuhelimillaan valokuvia mielenkiintoisista dioista esimerkiksi tekemistäni taulukoista tai kaavioista.

”Opin paljon aiheesta uutta, oli oikein hyödyllistä.”

Messukeskuksessa luennoin ”Alkavan yrittäjän kompastuskivistä.”

Vuorovaikutus kuulijoiden kanssa

Vuorovaikutus osallistujien kanssa on tärkeää. Pyydän ihmisiä kyselemään ja kommentoimaan, usein joukossa on aina muutama aktiivinen, jotka haluavat tietää mahdollisimman paljon ja ovat tarpeeksi rohkeita kyselemään. Tällöin saadaan usein toivomani positiivinen vuorovaikutus. Aina välillä yleisön joukkoon eksyy jokunen ”Besserwisser” eli henkilö, joka tietää kaikesta kaiken ja haluaa päteä omilla tiedoillaan usein kouluttajan kustannuksella. Nämä tilanteet ovat yleensä haastavia ja ärsyttäviä, mutta ne pitää hoitaa kärsivällisesti ja koittaa itse oppia niistä. Jotkut rakastavat omaa ääntään ja tällöin pitää koittaa rauhallisesti ja asiallisesti hiljentää heidät. Jos en jotain asiaa tiedä, sanon ottavani siitä selvää. Yleisöä tulee koko ajan tarkkailla, jos heissä alkaa näkyä levottomuutta, on aika pitää pieni tauko.

Tekniikka ja valmistelut

Suosin isoissa tiloissa headset-mikrofonia eli ”Madonna-mikkiä”, joka jättää kädet vapaiksi. Mikrofoniin puhumista tulee myös harjoitella ja ennalta testata, miten oma ääni toimii tilassa. Saavun aina esiintymispaikalle hyvissä ajoin. Jos MacBook Air-koneeni liitetään koulutustilan projektoriin, pyydän aina järjestäjältä ennalta teknistä apua ja tukea.

Puen kauniit ja mukavat vaatteet, yleensä sellaiset, joihin saan kivasti mahdollisen mikrofonin paristo-osan taskuuni. Varaan vielä vesilasin luentosalin pöydälle, jos jostain syystä kuiva sisäilma alkaa yskittämään. Pieni jännittäminen mielestäni kuuluu asiaan, mutta se ei saisi koskaan näkyä yleisölle. Tässäkin harjoitus tekee mestarin ja kokemus kerryttää esiintymisvarmuutta.

”Malina antoi paljon motivaatiota ja häntä oli mukava kuunnella.”

Rakastan esiintymistä ja lavalla olemista.

Palaute


Koulutuksen jälkeen pyrin aina keräämään osallistujilta palautetta ja tilaajalta referessin. Tarkoitukseni on parantaa ja kehittää koulutuksiani. Onnistuneen koulutustilaisuuden jälkeen tulee todella hyvä olo ja kiitokset lämmittävät mieltä. Omasta menestyksestä pitää myös osata nauttia.

Marja Kasasen Kollega.fi-sivustolle tekemässä haastattelussa ”Mahdollisuuksia manifestoiva konsultti” olen sanonut: ”Koulutuksia pitäessäni olen kuin rokkistara, joka kerää kaiken energian, valmistautuu ja latautuu ja antaa sitten kaikkensa. Koulutustilaisuuden jälkeen olenkin yleensä ihan puhki. Sen jälkeen menen aikaisin nukkumaan ja olen seuraavana aamuna taas kuin uusi ihminen.”

”Kiitos hyvästä koulutuksesta! Suosittelen lämpimästi!

On ihanaa esiintyä täydelle tuvalle ja isolle yleisölle.

Jos haluat, että rakennan tulevaan tilaisuuteenne huippukoulutuksen, ota ihmeessä yhteyttä malina@malifood.fi, niin katsotaan miten voin auttaa. Vuodenvaihteen molemmille puolin kalenteriini mahtuu vielä muutama koulutus ja sitten seuraava mahdollinen ajankohta onkin vasta huhtikuussa 2020.

Kahvila-ja ravintola-alan konsultin havainnot Tallinnan kahvilakierrokselta

Syyslomalla tein antoisan matkan Tallinnaan. Aiemmin olen kertonut miksi kahvila-ja ravintola-alan yrittäjän kannattaa lähteä opintomatkalle.

Kahvila on viroksi Kohvik ja niitä löytyy runsaslukuisesti Tallinnan keskustasta ja Vanhasta kaupungista. Keskustan kahvilat ovat mielestäni yleisilmeeltään moderneja ja pelkistettyjä, kun taasen Vanhasta kaupungista löytää todella suloisia ja tunnelmallisia kahvila-ravintoloita.

Suorastaan syötävän herkullisen näköinen kokonaisuus.

Yleisesti ottaen kahviloiden tuotetarjonta on Tallinnassa monipuolista ja runsasta, monissa oli vitriinit täynnä leivonnaisia jo heti aamusta. Etenkin marsipaanisia leivoksia ja kakkuja näkyi paljon. Sanotaan, että virolaiset ovat kakkukansaa. On upeaa, että niin monet kahvilat leipovat Tallinnassa itse herkkunsa, näin ollen persoonallinen maku ja tyyli erottavat positiivisesti kilpailijoista. Alkoholia oli myös myynnissä kahvijuomien ohessa useissa kahvila-ravintoloissa. Brunssit ovatkin suosittuja etenkin viikonloppuisin.

Ihania tuoreita korvapuusteja ja muita leivonnaisia.

Tallinnassa monet kahvilat ovat miettineet hyvin liikeideansa ja uskaltaneet erikoistua rohkeasti. Löysin mm. Tallinnan vanhimman kahvilan, luomukahvilan, kirjakahvilan, vegaanikahvila-ravintolan, jäätelökahvilan ja taidekahvilan. Sisustuksella ja henkilökunnan työasuilla oli monesti viimeistelty lopullisesti ilme ja tyyli.

Tämän kahvilan sisustus, miljöö ja työasut ovat kerrassaan ihastuttavat.

Palvelukulttuuri Viron kahviloissa ei valitettavasti ole aina paras mahdollinen ja asiakas voi saada tylyäkin palvelua. Tämän on sanottu johtuvan osin palvelualojen matalasta palkkatasosta. Virossa keskimääräinen bruttokuukausipalkka on noin 1 300 euroa ja kahvila-ravintola-alalla usein paljon pienempi. Palkka ei siis varsinaisesti houkuttele palvelemaan korkeatasoisesti. Onnekseni sain useimmissa kahvila-ravintoloissa hyvää ja joissain jopa loistavaa palvelua. Varmasti paljon on itsestäkin kiinni minkälaista asiakaspalvelua ansaitsee. Henkilökunnan tippaaminen nostaa palvelun laatua huomattavasti ja hymyyn vastataan herkästi. Ravintoloissa ja kahviloissa, joissa oli pöytiintarjoilu, jätin tippiä noin kymmenisen prosenttia laskun loppusummasta.

Kauniissa lasipurnukoissa on makoisia keksejä.

Euron myötä hintataso on Virossa ja varsinkin Tallinnan keskustan alueella noussut paljon. Mielestäni Tallinnan kahvila-ravintoloissa hinnat olivat kohtuullisia, osin edullisiakin näin suomalaisen silmin. Helsingin keskustassa saa keskimäärin pulittaa kupillisesta kuumaa kahvia enemmän kuin eteläisen naapurivaltion pääkaupungissa. Kahviloissa on katteet kohdillaan Tallinnassakin. Jos rahaa haluaa säästää, niin kakkuja voi ostaa edullisesti tavallisista ruokakaupoista ja kondiittoreilta suoraan.

Kahvilan näyteikkuna Vanhassa kaupungissa.

Tunnelma oli monissa kahviloissa kerrassaan ihastuttava. Asiakkaita oli kahvilakierrokseni aikana kahviloissa mukavasti ja ihmiset nauttivat ilmapiiristä. Juttelin monen paikallisen kanssa englanniksi ja he olivat hyvin ystävällisiä ja avuliaita.

Monissa kahviloissa oli maksuton wi-fi-yhteys tarjolla asiakkaille.

Tallinnan keskusta on mielestäni niin kompakti, että kävellen ehtii yhden päivän aikana näkemään paljon. Välillä on hyvä pitää pieniä taukoja ja nautiskella kauniista kahviloista. Visit Tallinnan sivuilta löytyy kattava lista kahviloista. Nämä ihanat kahvila-ravintolat ovat todellakin vain alle kolmen tunnin merimatkan päässä Helsingistä. 

Kahviloissa oli runsaasti tarjontaa.

Jos haaveilet oman kahvila-ravintolan avaamisesta Suomessa, suosittelen lämpimästi opinto-ja ideointimatkaa Tallinnaan. Lisäksi kannattaa ehdottomasti lukea kirjoittamani ”Kahvila-ravintolan perustaminen”-opas tai osallistua pitämälleni ”Ravintolan ja kahvilan perustajan verkkokurssille”.

Onnellinen kahvila-ja ravintola-alan konsultti ja kouluttaja Malina Pursiainen Tallinnassa lokakuussa 2019.

Miksi kahvila-ja ravintola-alan yrittäjän kannattaa lähteä opintomatkalle?

Matkustelu avartaa.

Toimiessani kahvila-ravintolayrittäjänä tein usein opintomatkoja ja suosittelen matkustamista niin kotimaassa kuin ulkomailla oppimistarkoituksessa kaikille toimiville yrittäjille. Olen matkustanut mm. Chilessä ja Argentiinassa, jossa vierailin kahdellatoista eri viinitilalla. Viinitiloilla osallistuin ohjattuihin viinitastingeihin ja sain tutustua viinin tuotantoprosessiin laajasti. Las Vegasissa puolestaan osallistuin maahantuomamme amerikkalaisen elintarvikkeen omistajan järjestämään upeaan seminaariin. Tuon reissun ehkä mieleenpainuvin muisto oli hotelli ja kasino MGM Grand:n tiloissa illalla järjestetty cocktail-tilaisuus, joka oli suureksi yllätykseksi kokonaan alkoholiton. 

Suurkaupungeissa on ravitsemusliikkeitä laidasta laitaan.

Ideoita huipputuotteista

Opintomatkoilla olen saanut valtavasti ideoita. Uusia ajatuksia olen saanut ennen kaikkea tuotteiden osalta. Erilaiset ruoat ja eksoottiset maut maailmalla pistävät tuotekehittelyprosessin toimintaan. Mietin tuolloin, voisinko mahdollisesti valmistaa kahvila-ravintolassani jotain tämän paikallisen herkun kaltaista. Makumaailmaa kannattaa mielestäni usein tuunata suomalaiseen suuhun sopivaksi. Yksi perheyrityksistämme, Russian Fastfood, valittiin vuonna 1990 City-lehden vuoden parhaaksi Fastfood-ravintolaksi Helsingissä. Yrityksemme ehdoton hittituote oli zebureki, venäläinen lihapiirakka. Tuote oli loppupeleissä täysin meidän kustomomoima eikä muistuttanut paljoa alkuperäistä versiotaan, mutta sillä ei ollut väliä, koska suomalaiset asiakkaat rakastivat sitä.

Paikalliset ruoat ja juomat ovat usein eksoottisia.

Palvelukulttuurista oppia maailmalta

On opettavaista nähdä, miten eri lailla asioita tehdään maailmalla. Ekskursioilla olen mm. ihaillut miten monta asiakaspalvelijaa onkaan Thaimaan Bangkokin kahvila-ravintolassa yhtä asiakasta kohden tai ihmetellyt miten pitkälle itsepalvelu onkaan viety Brasiliassa Riossa ns. kiloravintoloissa. Oman kahvila-ravintolan palvelukulttuuria voi aina muuttaa, muotoilla ja kehittää, henkilökuntaa kouluttaa ja opettaa. Sanotaan, että vain muutos on pysyvää.

Rakastan paikallisia luonnontuotteita ja hyvää palvelua.

Mikä opintomatkan kohteeksi?

Jos toimit kahvila-ravintolayrittäjänä ja mietit kuumeisesti ensimmäisen opintomatkasi kohdetta, suosittelisin todennäköisesti Sinulle matkaa joillekin ravitsemisalan kansainvälisille isoille messuille. Ulkomailla ruokamessut ovat usein valtavan suuria ja nähtävää riittää monelle päivälle. Olisiko mahtavaa tutustua erikoisiin elintarvikkeisiin, innovatiivisiin ravitsemisalan laitteisiin ja huipputyövälineisiin maailmalla? Voisit verkostoitua kansainvälisten toimijoiden kanssa. Mikset ehkä toisi tuliaisena esimerkiksi erikoisia työasuja tai uutta sisustusrekvisiittaa omaan ravitsemusliikkeeseesi Suomeen? 

Aamukahvimaisemat ovat matkoilla toisinaan kohdillaan.

Kotona ajatukset junnaavat paikoillaan

On usein hyvä irtautua hetkeksi tutusta arjesta ja tarkastella asioita matkan päästä. Omassa kahvila-ravintolassa koko ajan ollessa ei välttämättä edes näe mahdollisia epäkohtia. Saattaa olla haasteellista päästä työntouhussa tavoiteltuun flow-tilaan, jossa uudet ideat pulpahtelevat solkenaan. Joskus pitää mennä kauas, että näkee lähelle. Tarjoan Kahvila-ravintolayrittäjän sijaispalvelua, joten nyt on reissuun lähteminen monelle kahvilan pitäjälle helpompaa kuin koskaan ennen. Kannattaa muuten aina ennen matkan varaamista selvittää oman kirjanpitäjän kanssa miten opintomatka kirjataan mahdollisesti yrityksen kuluihin.

Parasta on, kun pääsee näkemään ruoan tai tuotteen kasvuolosuhteet paikan päällä.

Kyyhkyn fileestä helposti gourmet-ruokaa

Kyyhkynfile-resepti

Sepelkyyhkyn, sorsalintujen ja karhun metsästysaika on alkanut. Mikä onkaan parempaan lihaa kuin villinä metsässä elänyt riistaeläin. Eläin on elänyt onnellisen elämän luonnollisessa elinympäristössään ja syönyt luonnonmukaista puhdasta ravintoa koko elämänsä ajan.

Koristeelliset kyyhkyn sulat
Kyyhkyn sulat ovat koristeellisen kauniit.

Riistaliha on usein tummempaa ja vähärasvaisempaa kuin kasvatettu. Sepelkyyhkystä valmistin tänään rintafileet. Yhdestä linnusta saa kaksi filettä ja mielestäni ne riittävät yhdelle aikuiselle syöjälle.

Riistaliha on puhdasta ja luonnollista.

Fileet nostin noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Pannu saa olla ihan kuuma ja paistamiseen käytin nokareen voita. Jätin fileet mediumiksi eli puolikypsiksi, näin riistalinnun maku ja koostumus ovat parhaimmillaan.
Porvoolaisesta Malmgårdin kartanopuodista olen ostanut ”Viltkrydda” riistamaustetta, jota suositellaan käytettäväksi kaiken riistaruoan maustamiseen. Sekoitus pitää sisällään kynteliä, tinjamia ja salviaa. Lisäksi käytin fileiden maustamiseen suolaa ja mustapippuria. Tämä oli kerrassaan toimiva kombo. Mausteita ei saa laittaa liikaa, muuten linnun oma herkullinen maku peittyy.

Riistamausteseoksessa on kynteliä, tinjamia ja salviaa.

Tarjosin fileet paistettujen luomuperunoiden kera. Valitsin isokokoisia uusia perunoita, pesin ne ja keitin kuorineen. Kun potut olivat jäähtyneet, leikkasin ne pituussuunnassa lohkoiksi. Pilkoin purjosipulia kaveriksi. Maustoin perunat vain suolalla ja ripauksella paprikajauhetta. Käytän aina luomutuotteita mausteita myöten. Paistoin peruna-sipulisekoituksen kyyhkyn fileiden tapaan kuumalla pannulla luomuvoissa.

Paistetut luomuperunat ovat superhelpot valmistaa.

Koristelin annoksen tuoreilla puolukoilla, sillä löysin tänään metsästä ensimmäiset kypsät punaiset herkkumarjat. Tämä oli todelllinen vapaapäivän gourmet-ruoka, joka on vieläpä helppo ja nopea valmistaa. Ravintolassa tämä annos olisi maksanut varmasti maltaita, mutta näin pääraaka-aineet omavaraisesti hankittuna ja itse valmistettuna se tuli oikeastaan maksamaan vain jokusen euron.

Puolukka on ihan yksi lempimarjoistani, sitä on niin helppo poimia.

Olen aina rakastanut ruoanlaittoa. Syksy on ihan parasta aikaa saada satokauden mukaisia herkkuja ja valmistaa niistä ihanaa terveellistä ruokaa. Suosikkireseptini olen koonnut käteväksi ”Malinan Syksyn Ruokareseptit” e-oppaaksi, jonka voit ostaa vaikka samantien Malifood Oy:n verkkokaupasta.

Kevytkonsultoinnilla kahvilat ja ravintolat kukoistukseen

Olen kierrellyt nyt parin vuoden ajan kentällä asiakkaitani tapaamassa ja huomannut, että kahvila-ja ravintola-alan yrityksillä kehittämisen tarpeet vaihtelevat suuresti. Toiset ravitsemusliikkeet tarvitsevat vain pientä ulkopuolisen ammattilaisen apua ja sparrausta, kun taas joillekin ravintola-alan yrityksille laitetaan melkein ”koko pakka” uusiksi.

Malifood Oy:n suosituin palvelu on Kevytkonsultointi

Yritykseni Malifood Oy:n suosituin palvelu on tällä hetkellä Kevytkonsultointi. Ravitsemisalan kevytkonsultointi on miellyttävä palvelu, koska se antaa avun nopeasti ja hyvin ketterästi. Kevytkonsultointi on asiakaslähtöinen, joustava ja se voidaan toteuttaa lyhyelläkin varoitusajalla.

Miten homma käytännössä toimii?

Ota minuun yhteyttä sähköpostitse, tekstarilla tai soittamalla. Vastaan aina 24 tunnin kuluessa, yleensä jo paljon aiemmin. Kerro minulle mihin tarvitset apua, mikä ennenkaikkea on yrityksesi kehityksen kohteena. Näitä haastekohtia voi olla useampiakin. Kalentereistamme katsomme sopivan tapaamisajankohdan ravitsemusliikkeeseesi tai jos sinulla ei ole vielä paikkaa voimme tavata Espoon Lintuvaaran toimistollani. Kanssani tapaamiset onnistuvat myös halutessasi viikonloppuisin ja iltaisin. Jos sinulla on todellinen akuuttitarve avulle, silloin kannattaa kääntyä palveluni ”pikakonsultaatio 60 min. puhelimitse” puoleen, jolloin vastaukset kysymyksiisi saat vieläkin nopeammin.

Teen esivalmistelut aina huolella, ihan niin kuin huippuravintoloiden keittiötkin. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Kevytkonsultoinnin alkuvalmistelut

Tutustun ennalta muun muassa ravintola-alan yrityksesi kotisivuihin ja mahdolliseen etukäteen toimittamaasi materiaaliin esim. työvuorolistoihin, jos kehittämisen kohteena on vaikkapa henkilöstön mitoitus. Kehittämisen tarve voi olla myös hyvin yleisellä tasolla, kuten ”halutaan lisää myyntiä”. Tällöin pureudun kevyesti koko konseptin kehittämiseen ja markkinointiin. Olen tavannut urani aikana henkilökohtaisesti toistatuhatta yrittäjää ja yrittäjäksi aikovaa ja nähnyt hyvinkin erilaisia tarpeita. Jokainen yritys on omanlaisensa ja ainutlaatuinen case. Sukellan ravitsemusliikkeesi maailmaan asiakkaan ja konsultin näkökulmasta, jolloin bongaan epäkohdat helposti hetkessä.

Kevytkonsultointi-tapaaminen ravitsemusliikkeessäsi

Tulen kahvilaasi, ravintolaasi, baariisi, pizzeriaasi tai yökerhoosi tutustumaan paikan päälle. Näen heti mikä mielestäni toimii ja mitä uusia asioita olisi syytä kokeilla. Tiedän omasta viiden kahvila-ravintolan pyörittämisen kokemuksestani, kuinka sokeaksi sitä tuleekaan omalle toiminnalle, kun on päivittäin omassa yrityksessään kiinni. Ulkopuolinen ammattilainen näkee hetkessä mikä tulisi olla toisin. Usein ravintoloitsijalla itsellään on myös loistavia ideoita, jotka vain ovat jostain syystä jääneet kokonaan toteuttamatta. Keskustelemme luottamuksellisesti parin tunnin ajan. Haastattelen, havainnoin, ideoin ja kehitän liiketoimintaasi yhdessä kanssasi. Hylkäämme ne ideat, joihin et halua lähteä ollenkaan ja jatkojalostamme niitä helmiä, mitkä tuntuvat sinusta mielekkäiltä. Parissa tunnissa ehdimme todella paljon, annan heti ideani ja muutosehdotukset käyttöösi. Konkreettiset parannusehdotukset ovat tapaamisen jälkeen vapaasti hyödynnettävissäsi.

Tapaamisen aikana moni asia selkiytyy ja hyviä ideoita on syytä jatkojalostaa.

Kirjallinen kehittämissuunnitelma

Toimin tapaamisen aikana ”sihteerinäsi” ja kirjaan keskustelumme pääkohdat ylös. Kirjoitan muistion puhtaaksi ja lisään sinne vielä jotain, jos minulle tulee kohtaamisemme jälkeen mieleen. Tämän kirjallisen kehittämissuunnitelman toimitan sinulle jo mahdollisuuksien mukaan tapaamistamme seuraavana päivänä sähköpostitse. Se toimii selkeänä ”to do-listanasi”. Kehittämissuunnitelma on rakenteeltaan konkreettinen ja kevyt, näin muutokset tulee toteutettua myös käytännössä.

Lisäpalvelut onnistuvat tarvittaessa

Jos kahvila-ja ravintola-alan yritykselläsi ilmenee tapaamisemme aikana lisätarpeita, hoidan ne halutessasi. Kevytkonsultointi voidaan muuttaa syvälliseksi tarpeen mukaan. Voin myös tarjota täsmäapua kuten ”Tunnusluvut tutuiksi”-konsultointipaketin, kouluttaa henkilökuntaasi tai vaikka toimia lomasi ajan ”Kahvila-ravintolayrittäjän sijaisenasi”. Näistä sovimme aina yhdessä erillisellä sopimuksella.

Lisäpalveluita voi ostaa tarpeen mukaan ”yksikkö” kerrallaan, helppoa ja kätevää, eikö?

Kevytkonsultoinnin hinta on varsin maltillinen

Olen huomannut, että monella ravitsemisalan yrittäjällä rahat toiminnan kehittämisen suhteen ovat usein tiukassa. Aikomukseni ei ole ”ryöstää” yrittäjiä, niinpä olen hinnoitellut kevytkonsultoinnin mahdollisimman kohtuuhintaiseksi. Toisinaan minulta kysytään, miten pystyn myymään laadukkaita palveluitani näin edullisesti verrattuna kilpailijoihin. Olen niin kokenut konkari ja tehokas työssäni, että minulla ei kulu yhtään ylimääräistä aikaa jonnijoutavaan papereiden pyörittelyyn vaan menen aina heti suoraan asian ytimeen, käärin hihat ja alan touhuamaan. Töitä teen hyvin keskittyneesti ja suurella rakkaudella. Minulla on vilpitön halua auttaa muita menestymään. Tavoittelen toiminnallani mieluummin suurempia volyymeja kuin pitkien aikojen piipertelyä ikuisuusprojektien parissa. Kevytkonsultoinnin hinta on vain alkaen 590,00 euroa + alv 24%. Pääkaupunkiseudulla toimiessani en veloita ollenkaan matkakuluja. Toiminta-alueenani on koko Suomi ja annan aina etukäteen lisäksi matkakuluista hinnan, enkä veloita erikseen valmisteluista tai kirjoituskuluista. Näin ollen laskuni ei sisällä ikäviä yllätyksiä, koska kokonaispakettihinta on tiedossa jo tarjousta annettaessa.

Minulla on taito puristaa kovasta kookoksestakin herkullinen maito ulos.

Miten kevytkonsultointi eroaa konsultoinnista?

Nimensä mukaisesti kevytkonsultointi on ketterämpi, kevyempi ja nopeampi vaihtoehto. Syvällisen konsultoinnin toteuttaminen vie minulta paljon enemmän aikaa, kun kirjoitan laajan konsultointiraportin, johon teen huolellisesti laskelmat ja käsittelen ravitsemusliikkeestäsi ottamat valokuvat ym. Konsultoinnissa olemme kevytkonsultointia enemmän yhteydessä ja sovimme mm. liiketoiminnan jälkiseurannasta. Oheiseen taulukkoon keräsin palvelujen sisältöjä ja eroavaisuuksia.

Kevytkonsultointia myös uusille kahviloille ja ravintoloille

Kevytkonsultointi sopii myös uusille ravitsemusliikkeille. Tällöin voin esimerkiksi käydä kirjoittamasi liiketoimintasuunnitelman läpi ja vierailla paikassa, johon olet suunnitellut avaavasi toimipaikan. Sparraan liikeideaasi ja konseptiasi omien ideoidesi pohjalta. Kerron rehellisesti ajatukseni. Kirjoitan myös asiakkailleni loistavia liiketoimintasuunnitelmia laskelmineen, mutta tällöin hinta asettuu suuren työn vuoksi syvällisen konsultoinnin hinnan paikkeille. Lue lisää liiketoimintasuunnitelman sparraus-ja kirjoituspalveluista.

Työni teen aina suurella sydämellä ja raudankovalla ammattitaidolla. Jos en pysty sinua auttamaan, annan rahat takaisin-takuun.

Haluatko kahvila-ja ravintola-alan yrittäjä voida paremmin?

Milloin olet viimeksi oikein pysähtynyt ja katsonut sisimpääsi miten oikeasti voit? Oletko tyytyväinen elämääsi vai haluaisitko tehdä ison muutoksen, mutta se ehkä pelottaa? Olisiko ihanaa löytää henkilö, jonka kanssa voisi käydä läpi kaikki murheet objektiivisesti ja jakaa onnistumiset kannustavasti?

Autan kahvila-ja ravintola-alan yrittäjiä voimaan paremmin.

Elämään kuuluu alamäet

Ravitsemisalan yrittäjyys ei aina ole todellakaan ruusuilla tanssimista. Yrittäjän henkiset voimavarat ovat toisinaan vähissä, kun on kiirettä, paineita, stressiä tai huolia. Henkilökohtaisen elämän ongelmat heijastuvat usein suoraan liiketoimintaan ja toisinpäin. Jokaisen elämään kuuluu niin hyviä kuin huonoja jaksoja, tämä on täysin luonnollista. Joskus tuntuu, että juuri kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät saavat harteilleen kannettavakseen jättisuuren painolastin. Ravitsemisala kuormittaa yrittäjiä usein sekä henkisesti että fyysisesti. Toisinaan tuntuu, että negatiivisia asioita tulee liikaa eteen ja voimat ehtyvät. Joillekin voi taas käydä niin, että äkillinen menestys sekoittaa pään ja mikään ei enää tunnu miltään. Muutokset elämässä voivat olla hyvinkin rajuja.

Sillan toisella puolella paistaa aurinko.

Kokemuksen syvä rintaääni

Toimin lähes kymmenen vuotta itsenäisenä kahvila-ja ravintola-alan yrittäjänä pyörittäen viittä ravitsemusliikettä ja minulla on lisäksi ravitsemisalan perheyritystausta. Urani varrella olen itse kohdannut monia ongelmia ja selättänyt ne. Yksi perheemme yrityksistä meni konkurssiin ja olen omin silmin nähnyt miten siitä selvitään ja kammetaan takaisin yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi. Yrittäjänä minulla on ollut tilikausia, jolloin olen tehnyt rankasti tappiota. Nuorena yrittäjänä luulin olevani väsymätön ja painoin töitä työuupumukseen asti, siitä selviäminen yrittäjyyden ohella vei vuosia. Kahvila-ravintolayrittäjyyteni loppui surullisesti siihen, kun Helsingin kaupunki yllättäen irtisanoi viimeisen kahvila-ravintolani vuokrasopimuksen. Äitinä tiedän, miten haastavaa voi olla perheen ja yrittäjyyden yhdistäminen. Myös henkilökohtaisessa elämässä on seinä noussut toisinaan pahasti vastaan. Viime vuonna 2018 olen kohdannut suurimmat henkilökohtaisista menetyksistäni, kun jouduin hautaamaan rakkaat äitini ja isäni.

Kokemusta on kertynyt valtavasti vuosien varrella ja mielelläni jaan vinkkejä muille.

Loistavat ominaisuudet ja työkalut käytössä

Olen joutunut tekemään paljon töitä selvitäkseni kaikista mahdollisista vastoinkäymisistä. Luen valtavasti kirjallisuutta ja pystyn haalimaan suuren määrän viisaita ajatuksia, joista ammentaa oppia. Laajan elämänkokemukseni myötä ymmärrän hyvin asioita, ihmisiä ja tilanteita. Ajatukseni kulkee nopeasti ja tarkka katseeni paljastaa yleensä hetkessä, mistä tilanteessa on pohjimmiltaan kysymys. Olen hyvä arvioimaan tilanteita ja katsomaan asioita objektiivisesti. Minulla on valtavan hyvä ihmistuntemus ja tulen erilaisten ihmisten kanssa toimeen, eritoten kahvila-ravintolayrittäjien sielunmaailman tunnen hyvin. Positiivinen elämänasenteeni auttaa minua tilanteessa kuin tilanteessa. Valtavasta energiani määrästä pystyn jakamaan myös muille. Pikkuhiljaa minulle on kerääntynyt toimivista metodeista työkalupakki. Minua voi siis nimittää itseoppineeksi voimavara-valmentajaksi.

Meditoin ja astangajoogaan säännöllisesti.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Muistan lukion psykologian tunnilta opinnoistani, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Henkisten ja psyykkisten voimavarojen lisäksi yrittäjän tulee hoitaa kehoaan ja sosiaalisia suhteitaan. Nämä ovat monella ravitsemisalan yrittäjällä retuperällä, kun aikaa ei muka riitä itsestä huolehtimiseen. Vaikka juuri yrittäjä itse on yrityksen tärkein voimavara. Olen itse terveyden ja hyvinvoinnin perikuva ja pystyn näissäkin asioissa jakamaan oppeja. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, ulkoilu luonnossa, rakkaat harrastukset ja perheen ja ystävien kanssa vietetty aika ovat äärimmäisen tärkeitä. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueita ovat myös taloudellinen turva ja yhteiskunnallinen asema. Tsemppaan yrittäjiä tavoittelemaan menestystä ja vaurautta.

Luomuteekupillisen äärellä on hyvä pohtia isoja kysymyksiä.

Ravitsemisalan yritysten lisäksi nyt myös yrittäjät kuntoon

Haasteita kohdatessa ei kannata jäädä yksin vaan hakea ulkopuolista apua. Tarjoan henkilökohtaista voimavara-valmennusta, jossa avaamme elämäntilanteesi ja etsimme parhaat ratkaisut. Vertaistuki ja keskustelu kokeneen yrittäjän kanssa auttavat usein jäsentämään asiat. Sanotaanhan, että yrittäjää ymmärtää parhaiten toinen yrittäjä. Joskus yksikin tapaaminen voi auttaa pahimmasta suosta. Voimavara-valmennuspalveluni tuntihinta on 80,00 euroa + Alv 24% eli yhteensä 99,20 euroa. Tapaamiset pidetään Malifood Oy:n toimistolla Espoon Lintuvaarassa höyryävän luomuteekupposen kera. Jos haluat tavata muualla, lisätään matkakulut palvelun hinnan päälle. Jos välimatkamme on liian pitkä, voimme kommunikoida Skypen, FaceTimen, Linen tai WhatsUppin välityksellä. Palvelun voit ostaa suoraan Malifood Oy:n verkkokaupasta tai sitten ottaa suoraan minuun yhteyden. Tässä oiva lahjakortti-idea sitä tarvitsevalle.

Haluatko kahvila-ja ravintola-alan yrittäjä voida paremmin?

Ravitsemisalan yritysten lisäksi laitan nyt myös yrittäjät kuntoon ja kukoistukseen.

Malifood Oy:n liiketoiminnassa kasvua ja muutoksia

Puolessatoista vuodessa olen saanut rakennettua toimivan konseptin kahvila-ja ravintola-alan konsutointi-ja koulutusalan yritykselleni. Olen hyvin kiitollinen kaikille ihanille asiakkailleni ja yhteistyökumppaneilleni hedelmällisestä yhteistyöstä, joka onneksemme jatkuu edelleen. Tällä hetkellä tyytyväisyys huokuu minusta.

Uudet kotisivut ja vanhat blogitekstit

Vaihdoin viime viikolla kotisivujeni palveluntarjoajaa ja tässä nyt nämä uudella alustalla toimivat sivuni. Rakennan nettisivuista pikkuhiljaa hienot, lisäilen kuvia ja sisältöä. Mielelläni otan myös vinkkejä vastaan ja kuulisin kehitysehdotuksia. Kannattaa kurkata muutaman viikon kuluttua, mitä olen saanut aikaiseksi. Koska rakensin kotisivut itse alusta asti, en siirtänyt suoraan tänne vanhoja blogikirjoituksiani. Aion meinaan kirjoittaa noista vanhoista blogiteksteistäni parhaimmat ja luetuimmat artikkelit kokonaan uudestaan päivitysten kera. 

Liiketoiminnan painotus verkkoon

Tulen painottamaan liiketoimintaani entistä enemmän verkkoon mahdollisimman monen asiakkaan ulottuville. Asiakkaani sijaitsevat ympäri Suomen. Minulla on huikeita suunnitelmia ja lupaan laseerata jo kesällä uusia palveluita. Verkossa työskentely tuo minulle lisää vapautta toimia itsekin mistäpäin maailmaa tahansa. Aion jatkossakin viettää talven kylmimmät kuukaudet Kaakkois-Aasian lämmössä. Tietenkään en aio perinteisestä kouluttajan ja konsultin työstäni luopua, koska niin paljon rakastan tätä ihmisten jatkuvaa kohtaamista ja auttamista ihan ”livenä”. Huhti-toukokuussa olen tavannut henkilökohtaisesti jo monta mieletöntä asiakasta ja ehtinyt pitämään usean koulutuksen. Tämä on ihan unelmatyötä.

Rakastan koulutusten pitämistä.

MaliYoga tarjoaa lasten joogapalveluita ja-tuotteita

Moni teistä tietääkin, että Astangajooga on intohimoni. Mutta vain osa tietää, että opiskelen parhaillaan kokonaisvaltaiseksi lapsijoogan ohjaajaksi. Olen rekisteröinyt PRH:ssa yritykselleni Malifood Oy:lle aputoiminimen MaliYoga, joka tarjoaa lasten joogapalveluita ja-tuotteita. Kesäkuussa pidän ensimmäiset lasten joogapäivät ja syksyllä pistän viikottaiset lapsijoogatunnit pyörimään Porvoossa. MaliYoga tarjoaa myös ihania lasten joogasynttäreitä. Syksyllä aukeaa MaliYogan verkkokauppa, josta voi ostaa joogatuotteita kuten ihania luomupuuvillaisia lastenjooga-asuja. Kurkkaa ihmeessä MaliYogan kotisivuille, tykkää MaliYogan Facebook-sivuista ja liity uutiskirjeen tilaajaksi, jos lapsijooga resonoi. Olen enemmän kuin onnellinen, kun saan tehdä rakkaasta harrastuksestani tällä tavalla sivutyön ja kokonaan uuden liiketoiminnan. Korostan vielä, että Malifood Oy:n kahvila-ja ravintola-alan konsultointi- ja koulutusbisnes tulee olemaan jatkossakin päätyöni ja se tekee yritykseni liikevaihdosta suurimman osan. Minulla on kyllä aikamoisia visioita MaliYogankin suhteen. Koetan toimia nyt maltillisesti, mutta eihän sitä koskaan voi tietää mitä mahtavaa tulevaisuus tuo tullessaan lapsijoogan saralta.

Meditointi ja Astangajooga kuuluvat vahvasti elämääni.

Tuorein urahaastatteluni

Kollega.fi-verkkosivuston perustaja ja omistaja Marja Kasanen haastatteli minua urastani. Hän on todella taitava kirjoittamaan ja sai nostettua loistavasti rönsyilevästä haastattelustani punaisen langan. Ihailen hänen kirjoitustaitojaan. Voit lukea haastatteluni Mahdollisuuksia manifestoiva konsultti. Avaan vähän syvällisemmin tuntemuksiani ja ajatuksiani nykyhetkestä ja näistä ihanista muutoksista. Tietenkin myös muistelen menneitä, kuten kunnon keski-ikäinen konsanaan. Oman uratarinani läpikäyminen oli piristävää, koska harvemmin sitä pysähtyy miettimään syvällisesti entisiä työtehtäviään ja töitään.

Positiiviset fiilikset

Vaikka uudistukset ja muutokset tuovat mukanaan aina lisätyötä, olen todella innoissani. Tällä hetkellä To do-listani on valtava, mutta pikkuhiljaa sekin pienenee. Suhtaudun tekemisiini positiivisesti ja oikeastaan näen koko ajan vain valmiin onnistuneen lopputuloksen silmissäni. Aurinkoinen kevät-kesä antaa paljon energiaa ja lisääntynyt valo piristää. Olen hyvällä mielellä näiden muutosten suhteen. 

Mikään ei ole pysyvää, paitsi muutos.