Ravintola-alan huippukouluttajat ja-konsultit ovat laittaneet hynttyyt yhteen

Julkaisin alunperin tämän blogikirjoituksen vanhoilla kotisivuillani 16.10.2018. Koska kotisivu-uudistuksen yhteydessä kirjoittamani vanhat artikkelit poistuivat kokonaan, päätin julkaista tämän edelleen ajankohtaisen artikkelin uudelleen päivitysten kera..

Miksi Malifood Oy:n kahvila-ja ravintola-alan konsultti ja kouluttaja Malina Pursiainen Espoosta ja Koutsit Group Oy:n toimitusjohtaja ja bisneskoutsi Markus Apuli Vaasasta aloittivat hedelmällisen yhteistyön?

Markkinoilta löytyy konsultteja joka junaan 

Ravintola-alan konsultointibisnes ei ole toimialan korkealla ammattilaistasolla kovinkaan kilpailtua. Liikkeenjohdon yleiskonsultteja, sparraajia ja muutosprosessien neuvojia löytyy markkinoilta pilvin pimein ja he mieluusti haluavat ravitsemisalan yrityksiä asiakkaikseen vailla toimialan tuntemusta. Olen omilta asiakkailtani kuullut todella härskejä ja surullisia tarinoita, joissa kovamaineisina konsultteina itseään pitävät henkilöt ovat tulleet pariksi päiväksi ravitsemusliikkeeseen, piirtäneet korkealentoisia käppyröitä kaavioihin, laskuttaneet tuhansia euroja ja kaikonneet paikalta auton perävalot vilkkuen. Kahvila-ja ravintolayrittäjät kaipaavat apua liiketoimintansa kehittämiseen juurikin oman toimialansa asiantuntijoilta yleiskonsulttien sijaan.

Ravitsemisala on hyvin laaja 

Alana ravitsemisala on hyvin laaja ja pitää sisällään monia osa-alueita. On hyvin haastavaa olla kaikessa huippu. Sanotaan, että asiantuntija on henkilö, joka on tehnyt vähintään 10 000 tuntia työtä juuri omalla sektorillaan. Koen olevani rautainen kahvila-ravintola-alan osaaja, koska kokemusta siitä minulle on kertynyt vuosien varrella niin työn, yrittäjyyden, mentoroinnin, opiskelujen, opettamisen, konsultoinnin kuin harrastuneisuudenkin kautta reilusti yli kymmenentuhatta tuntia.

Minä Malina Pursiainen Malifood Oy:stä.

Ravintola-alan ammattilaisten verkosto Koutsit.fi löysi minut

Syyskuussa 2018 minuun otti yhteyttä ravitsemisalan koulutuspuolen kilpailijani Markus Apuli Vaasasta. Hän on perustanut yrityksensä Koutsit Group Oy:n samoihin aikoihin vuonna 2017 kuin minä ponkaisin oman konsultointi-ja koulutusbisnekseni käyntiin. Markukselta löytyy asiantuntijuutta erityisesti baari-ja yökerhotoiminnan puolelta. Oman sektorinsa työkokemusta ja osaamista hänelle on kertynyt yli 10 000:n tunnin verran muun muassa ravintolajohtajan työstä ja konseptiuudistusten suunnittelusta. 

Markus Apuli Koutsit Group Oy:stä.

Siinä kuin minä olen toiminut Malifood Oy:ssä yksin, Markus alkoikin keräämään ympärilleen vakuuttavaa ravitsemisalan asiantuntijoiden joukkoa. Hänen verkostostaan löytyy muun muassa olutpuolen osaaja ja cocktailasiantuntija. Toiminta on nimetty hauskasti urheilutermejä mukaillen ravintola-alan koutseiksi. Tiimistä puuttui syksyllä 2018 kahvila-ravintola-alan osaaja ja Markus lähti googlettamaan. Kiitos yhteistyössä IT-alan asiantuntijan kanssa tekemäni hakukoneoptimoinnin, yritykseni Malifood Oy löytyi heti ensi klikkauksella. Markus vakuuttui nettisivujeni sisällöstä, otti minuun yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Markuksen tavoitteena on kasvattaa ympärilleen uudenlainen valmentajaverkosto, joka tarjoaa ratkaisuja ravintola-alan työhyvinvointiin ja liiketoimintaan. Koutsit Groupin yhteiskunnallisena tavoitteena on lisätä ravintola-alan houkuttelevuutta työnantajana, tehdä nuorten työllistymisestä alalle mahdollisimman sujuvaa ja kehittää alan työhyvinvointia.

Kilpailijoiden ensi kohtaaminen 

Ensitapaamisemme Markuksen kanssa syyskuussa 2018 oli mielettömän inspiroiva. Oli kerrassaan mahtavaa saada keskustella kollegan kanssa omasta työstä ja peilata ajatuksia hengenheimolaisen kanssa. Olemme molemmat hyvin avoimia ja juttumme meni heti syvälliseksi. Jos joku ulkopuolinen olisi keskusteluamme sivusta silloin kuunnellut, ei varmaankaan olisi ikinä uskonut, että olemme toistemme kilpailijoita ja tapasimme tuolloin vasta ensimmäistä kertaa. Ajattelemme monista asioista samalla tavalla, olemme saman ikäisiä ja sattumalta luimme molemmat ensitapaamisemme aikaan samaa kirjaakin, ”Aki Hintsan – Voittamisen Anatomiaa”, jonka on kirjoittanut Oskari Saari.

Meillä on Markuksen kanssa useita samoja mielenkiinnon kohteita.

Isot asiakkaat ympäri Suomen hoidamme yhdessä 

Markuksen kanssa olemme todenneet, että pienen ravintola-alan konsultti- ja koulutusyrittäjän on vaikea hanskata isoja asiakkaita, jos toiminta-alueena on koko Suomi. Markkinoilla saamme valtavaa etua, koska yhdessä pystymme ottamaan haltuun koko Suomen alueellisesti ja tavoittelemaan näin aidosti myös isoja asiakkaita. Valtaosan tekemästäni kahvila-ja ravintola-alan konsultointityöstä teen tällä hetkellä pienille yrityksille. Yhdessä ammattitaitomme, aikamme ja sijaintimme mahdollistaa korkealaatuisen kehittämistyön tekemisen myös suurille ravitsemisalan asiakkaille.

Digitalisaation tuomat mahdollisuudet 

Maantieteellisesti ei ole aina järkevää olla fyysisesti paikalla vaan asiat voi tehdä helposti nykyään digitalisaation avulla etänä. Aikataulut voivat myös asettaa omia haasteitaan, jotka voidaan digituotteiden ja-palveluiden avulla unohtaa.

Minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia toteuttamistani ”Ravintolan ja kahvilan perustajan”-verkkokurssista, ”Kahvila-ravintola-kannattavaksi”-verkkkurssista ja kirjoittamistani kahvila-ja ravintola-alan e-oppaista. Myös Markus on tehnyt useita verkkovalmennuksia asiakkailleen. Haluamme Markuksen kanssa kehittää digipalveluitamme ja tehdä niitä lisää kysynnän mukaan. Olemme myös kiinnostuneet mobiilisovellusten eli appsien maailmasta.

Yhteiset askeleet ja tulevaisuuden näkymät

Olemme tavanneet Markuksen kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti ja puhuneet monet kerrat puhelimessa. Haaveenamme on löytää yhteinen iso ravitsemisalan asiakas, kenelle voimme räätälöidä yhdessä osittain digitaalisen koulutusohjelman esim. yrityksen henkilöstön perehdytykseen, motivaation nostamiseen tai jatkokoulutukseen liittyen. Markuksen kanssa olemme molemmat hyvin tehokkaita, joustavia ja idearikkaita. Uskon, että saamme vielä paljon yhdessä aikaan. 

Lähdemme Suomen valloituksesta liikkeelle ja tulevaisuudessa haaveenamme on tehdä myös kansainvälistä bisnestä. Minusta on ollut järkevää lyödä hynttyyt yhteen osaavan kumppanin kanssa. Opin itse paljon ja saan uusia näkökulmia. Töitä on paljon hauskempi tehdä yhdessä kivan tyypin kanssa kuin pakertaa yksikseen. 

”Jyrki Sukula pistää Kuppilat Kuntoon, Malina Pursiainen laittaa Kahvilat Kasvuun ja Markus Apuli pistää Baarit pystyyn.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *