Tule asiakkaana, lähde ystävänä!

Kuluva tilikausi lähenee loppuaan ja olen saanut tehdä töitä aivan mielettömän ihanien asiakkaiden kanssa. Nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään syvemmin omaa toimintaa ja arvoja. 

Malifood Oy:n arvot

Yrityksen on hyvä määritellä arvot, joiden pohjalle se toimintansa rakentaa. Asiakkaiden on myös syytä tietää nämä arvot. Usein pienissä palveluja tarjoavissa yrityksissä yritysbrändi ja henkilöbrändi sekoittuvat väkisinkin ja niinpä yrityksen arvot heijastelevat usein pienyrittäjän omia hyveitä. Arvot tulevat esiin toimintatapojen ja käyttäytymisen kautta. Jostain syystä minulla on jäänyt Malifood Oy:n arvot julkisesti listaamatta, joten teen sen nyt. Onko muuten teidän kahvilassa tai ravintolassa mietitty arvot?

Yritykseni arvot pohjautuvat omiin hyveisiini.

Rehellisyys on yritykseni ensimmäinen arvo

Yritykseni ensimmäinen arvo on rehellisyys. Olen suorapuheinen ja puhun totta, vaikka se ei aina mukavaa olisikaan. Asiakkaani arvostavat rehellisyyttäni, koska kanssani ei tarvitse esittää mitään. Yhdessä hyväksymme joskus karutkin tosiasiat ja mietimme miten liiketoimintaa voisi parhaiten kehittää. Haluan olla aito ja avoin.

Luottamus on aina molemminpuoleista ja se tulee ansaita. Jos koen, etten voi täysin luottaa johonkin potentiaaliseen asiakkaaseen, en ota siinä tapauksessa tarjottua konsultointi- tai koulutuskeikkaa ollenkaan vastaan. Minulla on vahva intuitio ja usein näen, jos jonkun henkilön tai yrityksen kanssa on ongelmia luvassa. Kaikkien kanssa kemiat eivät kohtaa.

Tämä koronavuosi on kurittanut monen kahvila-ravintolan liiketoimintaa. Olen jakanut useille vinkkejä, tukenut vaikeuksissa ja auttanut yrittäjiä voimaan paremmin. Vaikka esitän asiat suoraan, pyrin aina tekemään sen hienotunteisesti ja toista osapuolta kunnioittaen. Mikään ei ole kamalampaa kuin ulkopuolinen arvosteleva asenne omaa elämäntyötään kohtaan. 

Omaa liiketoimintaani Korona ei ole juurikaan haitannut. Päinvastoin, se on tuonut minulle uusia asiakkaita, uusia työtehtäviä, uusia toimintatapoja ja olen onnistunut mukavasti kasvattamaan yritykseni liikevaihtoa. Kevään lockdownin aikaan tein onnistuneita kahvilakonsultointeja täysin etänä. Korostan vielä tässäkin, että mitään julkisia tukia, avustuksia tai rahoituksia en ole Koronan takia ottanut henkilökohtaisesti tai yritykseni nimissä. Yritykseni tämän vuoden myynnin olen takonut itse mahtavan verkoston ja ystävien avulla.

Tämä vegaaniruoka-annos oli rehellisesti sanottuna erittäin herkullinen.

Käytännönläheisyys on yritykseni toinen arvo

Asiakkaani kiittävät käytännönläheistä toimintatapaani. Annan heille aina realistisia konkreettisia ideoita, jotka ovat mahdollisia toteuttaa. Toimintatapani perustuvat vahvasti käytännön esimerkkeihin eikä korkealentoiseen teoriaan. Minulla on monista asioista myös omakohtaista käytännön kokemusta, mikä osaltaan lisää luottamusta.

Pyrin viestimään selkeästi. Minulle on tärkeää, että vastapuoli ymmärtää heti sanomani. Välttelen turhia sivistyssanoja ja vaikeaselitteisiä termejä. Koetan puhua ymmärrettävästi. Mielestäni jargonin viljely ei lisää ammattitaitoa tai tuo mitään muutakaan lisäarvoa. 

Käytännöllisyys korostuu kahvila-ja ravintolan-alan päivittäisessä työssä.

Iloisuus on yritykseni kolmas arvo

Suhtaudun elämääni optimistisesti ja olen positiivinen luonne. Niinpä tartutan ihmisiin usein iloisuuttani. Se ei tarkoita, että tekisin työtä kepeästi, päinvastoin. Syvennyn aina antaumuksellisesti asiakkaideni haasteisiin ja ongelmiin, mutta teen sen hymyssä suin. Maailmassa on niin paljon negatiivisuutta ja pahaa, että pieni pilke silmäkulmassa ei ole kenellekään pahasta. Sosiaalisuuteni pääsee kukoistamaan uusia ihmisiä kohdatessani.

Rakastan aidosti työtäni ja siksi hyväntuulisuuteni on aitoa. Minusta on aina ihan mielettömän siistiä lähteä hyvinvalmistetulle koulutuskeikalle tai tapaamaan asiakkaitani heidän kahviloihin tai ravintoloihin. Nautin työnteosta mielettömästi ja olen hyvin kiitollinen, että saan tehdä unelmatyötäni. Joululomalla olen tehnyt kiitollisuusharjoituksia.

Kauniit kukat ja asiat tekevät minut erittäin iloiseksi.

Uusi slogan ”Tule asiakkaana, lähde ystävänä!”

Asiakkaitteni kanssa pääsen yleensä läheiseen suhteeseen. Usein käy niin, että meistä tulee hyviä ystäviä tai ainakin kavereita. Jään usein omasta halustani taustalle seuraamaan asiakkaitteni liiketoiminnan kehittymistä. En siis yleensä häviä heti työn tehtyäni asiakkaitteni elämästä. Kannustan heitä tulevaisuudessakin ja aidosti haluan, että he menestyvät. 

On ihanaa, kun niin monessa kaupungissa tiedän jonkun minulle läheisen kahvilan tai ravintolan, johon voin pistäytyä. Minulle onkin kertynyt laaja verkosto ihan Lappia myöden. 

Jos olet nyt korona-aikana perustamassa ravintolaa tai kaipaat apuani kahvilasi liiketoiminnan kehittämisessä, ota ihmeessä yhteyttä. Sydämestäni uskallan siis sanoa ja toivoa: ”Tule asiakkaana, lähde ystävänä!”.

Ystävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *