Lapin matkailu-ja ravintola-ala on pulassa

Syyslomalla viime viikolla suuntasin Lappiin katsomaan omin silmin missä tilassa Lapin matkailu-ja ravintola-ala tällä hetkellä on.

Saana-tunturi on todella kaunis.

Ulkomaiset turistit puuttuvat

Haastattelin matkani aikana useita Lapin matkailu-ja ravintola-alan yrittäjiä ja työntekijöitä. He kaikki olivat hyvin huolissaan vallitsevasta tilanteesta ja tulevaisuudesta. Lapista puuttuu oikeastaan kokonaan ulkomaalaiset turistit. Toki esimerkiksi Kilpisjärvellä näin monia Norjan kilvissä olevia ajoneuvoja, mutta nämä matkailijat eivät valitettavasti ole niitä, jotka pitävät Lapin matkailun-ja ravintola-alan talouden pyörät pyörimässä.

Kesällä ja nyt syksyllä oli onneksi kotimaisia matkailijoita, mutta ei valitettavasti läheskään siinä määrin kuin tarvittaisiin. Oli omituista vierailla lähes tyhjässä Joulupukin Pajakylässä Napapiirin kohdilla Rovaniemellä.

Joulupukin Pajakylässä pääsin tervehtimään tonttuja ja Joulupukkia.

Negatiivinen uutisointi karkottaa osan tulijoista

Koronaviruksen uutisointi on ihan kamalaa seurattavaa. Suomessa ilmoitetaan päivittäin mm. Koronavirukseen kuolleiden ja altistuneiden lukumäärä, jonka tarkoituksena on pelotella ihmisiä. Lehdistö myös puhuu yökerhoista koronalinkoina, vaikka juuri ravintola-alaa kohtaan on tehty taas kovia rajoitteita ja uusia on tulossa. Negatiivinen uutisointi karkottaa osan potentiaalisista herkistä tulijoista kokonaan. 

Lapin luonto on satumaisen upeaa.

Ylläs-tunturilla oli hiljaista

Yövyin yhden yön Ylläksellä isossa hotellissa ja kovin oli sielläkin hiljaista. Tilaa oli ja turvaväleistä ei tarvinnut huolehtia kylpyläaluetta lukuunottamatta. Illalla hotellin ravintolassa pöytäseurueeni lisäksi oli samaan aikaan vain kaksi perhettä. Jätin illalla taas mukavat tipit hyvästä palvelusta tarjoilijalle.

Poronkäristys on Lapin perinneruokaa.

Palveluelämys kärsii maskien takia

Melkein kaikkialla, missä Lapissa vierailin, oli horeca-henkilökunnan kasvojen suojina maskit. Siitä tulee minulle asiakkaana jotenkin epäluotettava olo, vaikka maskien käytön ideana pitäisi olla juurikin turvallisuudentunteen lisääminen. On ikävä kommunikoida palvelualan henkilön kanssa, jonka ilmeitä ei näe silmien ympäristöä lukuunottamatta. Olisin niin paljon mieluummin katsonut tarjoilijan kasvoja ja tulkinnut ilmeitä, kuin arvuutellut mielessäni asioita. Palveluelämyksestä tulee hyvin helposti kasvoton, kun yli puolet naamasta on peitetty. Tämä taitaa olla nyt se ”uusi normaali”, johon on vaan totuttava.

Maskin takaa on vaikeaa tulkita ilmeitä.

Valtion koronakorvaukset eivät paljoa auta

Valtio lupaa auttaa ja tukea Lapin matkailua ja ravintola-alan yrityksiä. Totuus kuitenkin on, ettei koronakorvaukset oikeasti paljoa auta. Rahoja on jaettu kovin avokätisesti myös sellaisille yrityksille, jotka niitä eivät edes olisi tarvinneet. Toisaalta moni alan yrittäjä, joka olisi kipeästi korvauksia tarvinnut, ei niitä olekaan saanut. Jaetut korvaukset ovat aiheuttaneet joidenkin yrittäjien keskuudessa ahneutta, kateutta ja katkeruutta. Totean heti tähän perään, että minä eikä minun yritykseni ole saanut euroakaan koronatukia tai-rahoituksia.

Kello neljän ruuhkaa Lapissa.

Luvassa raskaat ajat

Talvesta ja vuodesta 2021 on tulossa monelle raskas. Useat matkailu-ja ravintola-alan yrittäjät joutuvat koville. Olen aiemmin antanut viisi vinkkiä koronakesään 2020 ja pohtinut kannattaako kahvila-ravintola-alan yrittäjien nostaa hintoja nyt. Luvassa on tätä menoa konkursseja, massatyöttömyyttä ja talouden romahdus. Toki asioilla on myös positiiviset puolet.

Hieno auringonnousu Kilpisjärvellä.

Rovaniemeltä muutama suositus

Suosittelen lämpimästi käymään Lapissa ja nostan muutaman paikan, missä kannattaa vierailla. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan vilpittömästi haluan sydämestäni suositella seuraavia paikkoja ilman taloudellista tai muuta hyötyä.

Lapista löytyy mahtavia paikkoja,

Pure Pizza

Söin herkullisen napolilaisen Margherita pizzan Rovaniemen Pure Pizzassa. Ravintolan ruokalista on simppeli ja mutkaton. Alkuruuaksi syömäni alkusalaatti oli todella hyvää ja ruokahalua herättävää. Paikka on persoonallinen ja siisti. Sisustuksessa oli kivoja yksityiskohtia. Palvelu oli todella ystävällistä ja pizzani tuli yllättävän nopeasti. Salista näki, miten pizzat valmistettiin avokeittiössä. Moni osti paikasta myös mukaan pizzoja. 

Napolilainen pizza Margherita oli todella herkullinen.

Hostel Cafe Koti

Pure Pizzan lähettyvillä sijaitsee Hostel Cafe Koti, jossa yövyin yhden yön. Paikka on viihtyisä, lämmin, kotoisa ja siisti. Huoneeni oli varusteltu omalla kylpyhuoneella ja se oli kohtuuhintainen, Suomen mittakaavassa jopa edullinen. Aamiainen oli todella herkullinen ja monipuolinen ja ilokseni huomasin, että moni ulkopuolinen tuli nautiskelemaan aamupalasta. Palvelu oli koko visiittini ajan todella hyvää ja asiakaslähtöistä.

Hostel Cafe Koti on ihana paikka.

Todellakin kannattaa nauttia näistä kaikista ihanista paikoista mitä Pohjois-Suomesta vielä löytyy. Viimeiset parikymmentä vuotta on ollut Suomessa kahvilakulttuurin kasvuaikaa ja Lapin matkailukin on kehittynyt tuona aikana merkittävästi. Nyt jos koskaan matkailu-ja ravintola-alan yritykset kaipaavat suomalaisia asiakkaita. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *