Tippikulttuuri ravintola-alalla – Jätin tarjoilijalle 20 000,- tippiä

Tippi eli juomaraha on palvelualan henkilökunnalle jätettävä ylimääräinen vapaaehtoinen kiitos hyvästä palvelusta ja onnistuneesta elämyksestä. Tippiä jätetään yleensä ravintoloissa tarjoilijoille, hovimestareille, baarimikoille ja ovimiehille, hotellien huonepalvelijoille, siistijöille ja piccoloille ja kuljetusalalla taksinkuljettajille tai tilauslinja-auton kuskille.

Yleisimmin tippi jätetään palvelukokemuksen jälkeen, mutta se voidaan antaa myös etukäteen esimerkiksi ravintolassa hovimestarille, jos halutaan saada hyvällä sijainnilla oleva pöytä ja nopeaa palvelua.

Tippi on ylimääräinen kiitos hyvästä palvelusta ja onnistuneesta ravintolaelämyksestä.

Tippikulttuuri Suomessa ravintola-alalla

Monet ajattelevat, ettei Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tarvitse jättää tippiä eli palvelurahaa ravintolakäynnin yhteydessä. Ajattelumalli on mielestäni turhan mustavalkoinen, itse olen ainakin koko elämäni ajan jättänyt juomarahaa kotimaassa. Nuoruudessani etenkin tarjoilijana työskennellessäni minua on monesti tipattu. 

Totta on, että Suomessa asiakkaiden mielestä ravintolatuotteet-ja palvelut ovat lähtökohtaisesti hyvin kalliita. Moni ei raaski maksaa yhtään enempää kuin on pyydetty. Hintoihin vaikuttaa monesti muun muassa ravintola-alan kannattavuusrakenne. Lukuisista kustannuksista johtuen ravintolaa tai kahvilaa voi olla haastavaa saada kannattavaksi.

Suomessa ravintolassa käyminen on kallista.

Tarjoilijoiden palkkataso ja ammattitaito

Tippien saamisen toiveessa monet palvelualojen työntekijät pyrkivät ystävälliseen ja asiakaslähtöiseen palveluun. Tarjoilijoiden palkkataso ja ammatin arvostus eivät valitettavasti ole kovin korkealla tasolla. Suomessa ravintola-ala kärsii paikoitellen osaavan ammattitaitoisen henkilöstön puutteesta. Niinpä tipit ovat enemmän kuin tervetullut palkanlisä ja joissain paikoissa esim. casinoilla tai korkeatasoisissa yökerhoissa ne voivat olla jopa osa palkkaa. Suomessa katsotaan, että tipit ovat veronalaista tuloa ja ne tulee ilmoittaa lain mukaan verottajalle.

Tarjoilijoille tipit ovat erittäin tervetullut palkanlisä.

Ravintolatipit käytännössä

Suomessa yhä useampi maksaa ravintolalaskunsa pankki-tai luottokortilla. Tarjoilija saattaa maksun yhteydessä kysyä, haluaako asiakas jättää tippiä maksupäätteellä. Moni saattaa kokea tämän kiusalliseksi, jos tarjoilijalle pitää ilmoittaa tipin määrä suullisesti.

Ravintolasta riippuen tippikäytännöt vaihtelevat. Joissain ravitsemusliikkeissä jokainen tarjoilija saa pitää työvuoron päätyttyä henkilökohtaisesti itse saamansa tipit. Tämä käytäntö on suosiollinen ahkerille ja ystävällisille tarjoilijoille, joiden työvuoroon on osunut hyviä pöytiä ja mukavasti tippaavia asiakkaita. 

Monesti tipit laitetaan yhteen ja jaetaan solidaarisesti tasan joko tasan muiden tarjoilijoiden, salihenkilökunnan tai keittiö-ja salihenkilökunnan kesken. Tipit voidaan jakaa illan päätteeksi, viikottain tai kuukausittain. Joissain ravintoloissa tipit kerätään yhteistä henkilöstön myöhempää virkistäytymistilaisuutta varten. Härskeimmissä tapauksissa omistajat ottavat henkilökunnan tipit kokonaan tai osittain itselleen.

Tippi on kaunis kiitos.

Tippikulttuuri ulkomailla ravintola-alalla

Ulkomailla tippien jättäminen on yleistä, monesti asiakkaita pidetään jopa moukkamaisina, jos tippiä ei ravintoloissa henkilöstölle jätetä. Joissain maissa ravintolan loppulaskuun saatetaan lisätä erikseen palvelumaksu / service fee, kattauskulu tai alkuleipämaksu, vaikka leipiä ei olisi erikseen tilattukaan. Nämä maksut ovat esimerkiksi 5-20% laskun hinnasta riippuen maasta ja kulttuurista. 

Ulkomailla joskus myös arvonlisävero lisätään menussa olevien hintojen päälle. Niinpä loppumaksu voikin olla huomattavasti suurempi kuin on etukäteen ajatellut. Näin kävi kerran minulle ja ystävättärelleni, kun nautimme New Yorkissa kalliissa näköalaravintolassa valkoviinipullon. Emme olleet ajatelleet tuotehinnan päälle tulevaa palvelumaksua ja arvonlisäveroa, niinpä viinipullosta tuli loppujen lopuksi yksi elämäni kalleimmista ravintolassa nauttimasta itsemaksamasta valkkarista.

New Yorkissa nauttimani alkudrinkki ennen kalliin viinipullon tilaamista.

Mikä on hyvä tipin määrä?

Oikeaa tipin määrää on hankalaa sanoa. Usein pidetään loukkaavana, jos tyhjentää taskut kaikista pienistä kolikoista. Toisaalta, Suomessa parikin euroa tippiä on parempi kuin ei mitään.

Etenkin ulkomailla voi karkeasti ajatella, että hyvän tipin määrä voisi olla noin 10 % laskun loppusummasta. Toki, jos seurue on suuri tai on ostettu paljon ravintolatuotteita, voi olla järkevää antaa vähemmän. Asia kannattaa suhteuttaa maan hintatasoon ja ajatella, että tipin määrällä saisi vaikka pubissa ostaa yhden tuopin tai ravintolassa annoksen.

Hyvä tipin määrä on esimerkiksi noin 10% laskun loppusummasta,

Jättämäni 20 000,- tippiä tarjoilijalle hyvästä palvelusta

Vietän talven kylmimmät kuukaudet Kaakkois-Aasian lämmössä, toivottavasti näin myös jatkossakin. Vielä en ole ensi talveksi uskaltanut Koronan takia lentolippuja ostaa. Alkuvuonna olin Thaimaassa ja Balilla. Ravintola-alan yrittäjän kannattaa muuten lähteä opintomatkalle ulkomaille.

Balilla on rahayksikkönä Indonesian rupiat. Alkuvuodesta 2020 kurssi oli suunnilleen niin, että eurolla sai vaihdettua noin 15 000 IDR:ää. Niinpä minusta tuli hetkessä miljonääri, kun vaihdoin useamman sata euroa balilaisessa rahanvaihtopisteessä paikalliseksi valuutaksi.

Erään kerran Balin Ubudissa syödessäni ravintolassa, laskuni loppusumma oli 200 000 IDR ja tähän päälle 20 000 IDR:n tippi oli ihan kohtuullinen. 20 0000 IDR on siis alle pari euroa ja sillä Balissa sai jo jotain ostettua. Blogiartikkelini klikkiotsikko on siis täysin totta. 🙂 Balilla koin upeita ravintola-ja joogakokemuksia.

Jätin Balilla tarjoilijalle 20 000 Indonesian rupiaa tipiksi.

Tipin jättäminen, palaute ja kiittäminen

Joissain ravintoloissa ja pubeissa on tippikello tai-kongi, joka kajahtaa tai kilahtaa, kun asiakas jättää tippiä. Tämä hauska merkkiääni on viesti muulle henkilökunnalle ja asiakkaille, että nyt kilahti tippiboxiin rahaa. Tippiboxi voi myös olla hauskasti tehty.

Tippaamalla on tarkoitus saada hyvää mieltä myös itselle. Ajattelen aina, jos minulla on varaa syödä ravintolassa ja olen saanut asiallista palvelua, minulla on myös varaa jättää tippiä. Pyrin myös aina rahallisen kiitoksen lisäksi antamaan tiivistetyn suullisen palautteen palvelusta. Suoraan sanon myös, jos on jotain kehitettävää. Yleensä juuri kauniista sanoista, hymystä ja ystävällisyydestä tuleekin se suurin kiitos ja motivaatio tehdä toisinaan hyvinkin raskasta ravintolatyötä.

Tippiboxi voi myös olla hauskasti tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *