Siniristiliput liehuvat lipputangoissa Suomen luonnon päivän kunniaksi. Monet luomutilat pitävät avoimet ovet huomenna lauantaina 29.8.2020.
Vierailin kolme vuotta sitten Pernajassa sijaitsevalla Malmgårdin luomutilalla. Nimi Malm on hyvin vanha sana ja viittaa harjuun.
Upea Malmgårdin linnavierailu
Osallistuin alkajaisiksi ohjattuun linnakierrokseen, joka maksoi 14,00 euroa. Tunnin kestävän kierroksen aikana sain tietää tilan historiasta yhtä ja toista mielenkiintoista. Tila on perustettu alkujaan jo vuonna 1606 ja se on ollut aina yhden suvun, Creutzien, hallussa. Linna on rakennettu vuonna 1885 ja se on sisustettu upeasti hollantilaiseen uusrenesanssin tyyliin. Huoneita upeassa rakennuksessa on noin 52.
Linnan ovet avattiin osittain yleisölle vuonna 2003, itäsiipi on perheen yksityiskäytössä. Sisällä ei saanut valokuvata, mikä oli harmi, sillä niin upea paikka mielestäni oli. Siellä oli mm. alkuperäiset kattomalaukset, sänky 1600-luvulta, kirjoja 1700-luvulta ja sain jopa pidellä aitoa valtavaa pronssista riikintaalari-kolikkoa.
Linnassa käy paljon vierailijoita. Normaalioloissa kesäisin jotkut kaiken nähneet ulkomaiset ristelyturistit käyttävät mieluusti yhden ainoa Suomessa vietetyn päivän maaseudun rauhaan tutustuen kuin pääkaupunkimme katuja tallaten. Näin korona-aikaan Malmgård on loistava kotimaan matkailukohde.
Luomuviljelyn historiaa ja haasteita
Malmgårdin kartanolla on pitkät maatalousperinteet ja se on toiminut luomutilana vuodesta 1995. Omistajat haluavat tuottaa puhdasta ruokaa ja uskovat luomun terveysvaikutuksiin. Viljapeltoja on noin 400 hehtaaria ja 100 hehtaaria on luonnonniittyjä ja joutomaita.
Luomuviljelyssä haastavinta on rikkaruohojen torjunta. Rikkakasveista juolavehnä ja ohdake ovat ehkä pahimpia. Vuoroviljelyn ja avokesannon avulla ongelmista selvitään.
Tilalla kokeillaan mieluusti kaikkea uutta ja tulevaisuuteen suhtaudutaan optimistisesti. Tänä vuonna viljellään ensimmäistä kertaa tattaria. Siitä voi valmistaa vaikka suussa sulavia blinejä.
Målmgårdin olut-ja siiderituotteet
Malmgårdilla luonnonvarat hyödynnetään optimaalisesti. Tilalla toimii pieni pubi ja oma panimo, jonka tuotteiden raaka-aineena on oma lähdevesi. Tilan halki virtaa Koskenkylän joki ja se on valjastettu vesivoimakäyttöön. Näin uudistuvasta luonnonvarasta saadaan sähköä tuotantoon.
Oluttuotanto on aloitettu noin kymmenen vuotta sitten ja vuonna 2017 olutta ja siideriä valmistui yhteensä noin viisisataatuhatta litraa. Malmgårdin oluttuotteilla on satoja jälleenmyyjiä, keskiolutpulloja myydään kaupoissa ja omassa puodissa, ja väkevämpi olut myydään Alkon kautta ravintoloihin anniskeltavaksi.
Uutuus tuotteena oli tuolloin Red Ale, jota minäkin ostin puodista. Siinä maistuu havuisia ja pihkaisia aromeita männyn oksista.
Malmgårdin viehättävä kartanopuoti
Kartanopuodissa on myynnissä erilaisia luomutuotteita. Tuotekehitys ja tutkimus ovat tärkeitä ja sitä tehdään yhteistyössä mm. Alnarpin yliopiston kanssa. Eteenpäin menevä integraatio, tässä tapauksessa jalostus, antaa lisäarvoa brändille. Tuotevaihtuvuus on laajassa valikoimassa noin kymmenen prosentin luokkaa vuositasolla.
Tuotteet ovat niin ihania ja kauniisti pakattuja, että olen vienyt niitä useamman kerran lahjaksi ja ihmiset ovat olleet haltioissaan. Nämä ovat loistovaihtoehto kukkakimpun korvikkeeksi.
Luento ja maistiaiset
Luonnon päivän kunniaksi suvun edustaja kreivi Johan Creutz piti mielenkiintoisen tilasta kertovan luennon ja tarjolla oli erilaisia herkullisia maistiaisia. Ihastuin ihanaan kolmen viljan riisimixiin, jossa on spelttiä, emmeriä ja ohraa. Tuotteesta valmistin herkullista risottoa metsästä keräämieni kanttareiden seuraksi.
Malmgårdin tilan kahvila
Tilakierroksen päätin pihapiiriltä löytyvään tunnelmalliseen kahvilaan, joka oli täynnä herkkuja. Koska en syö valkoista sokeria, jätin suosiolla makeat leivonnaiset muille. Sen sijaan nautin kupin kuumaa kahvia ja itsetehtyä hirvipasteijaa, joka vei kielen mennessään. Koska palvelu oli loistavaa, jätin tapani mukaan tippiä.
Suosittelen kaikille luomuruokaa ja lähitiloilla vierailua, on hienoa nähdä missä puhdas ruoka kasvaa. Hyvää Suomen luonnon päivää 2020!