Tuloslaskelman tunnusluvut tutuiksi

Kahvila-ja ravintola-alan yrittäjiltä vaaditaan paljon. Tämän tiedän omasta kokemuksesta, olenhan pyörittänyt aikoinaan viittä kahvila-ravintolaa pääkaupunkiseudulla lähes kymmenen vuoden ajan. Tuotteiden pitää olla herkullisia ja tasalaatuisia, palvelun erinomaista, sijainnin loistava, tunnelman ihana ja henkilökuntaa on osattava johtaa ammattitaitoisesti. Ravitsemisalaan liittyy myös paljon byrokratiaa, mikä yrittäjän on hallittava. On tehtävä omavalvontaa terveystarkastajan ohjeistuksen mukaisesti mm. elintarvikkeiden käsittelystä, on raportoitava anniskeluviranomaisille alkoholin menekistä, on maksettava musiikin soittamisesta Gramex- ja Teostomaksut, on huolehdittava henkilöstön työsopimuksista. Lista on loputon. Kun tulee puhe yrityksen laskelmista, moni alan yrittäjä nostaa tässä vaiheessa kädet pystyyn. Ei! Kaikkea ei osaa eikä jaksa hallita.


Tilitoimisto hoitaa kirjanpidon

Monilla yrityksillä kirjanpidon hoitaa ammattitaitoinen tilitoimisto, joka tekee usein kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa yrityksen kirjanpidon. Tilitoimisto tekee yleensä lakisääteiset ilmoitukset verottajalle, työeläke- ja vakuutusyhtiöihin ja laskee yrityksen työntekijöiden palkat. Kahvila-ja ravintola-alan yrittäjälle jää usein tehtäväksi vain tilisiirrot ja tietojen oikeellisuuden tarkastaminen. Käteen kaikesta raportoinnista jää kirjanpitäjän tekemä tuloslaskelma ja tase. Moni yrittäjä vain vilkaisee läpi nämä dokumentit, päivittelee mahdollista tappiota ja sulloo paperit mappiin tulevaisuutta varten. Raporteissa on niin paljon informaatiota ja punainen lanka puuttuu. Harvoin löytyy aikaa perehtyä enää tuohon lukujen maailmaan, kun on niin paljon tärkeämpää ja konkreettisempaakin tekemistä.


Rakkauteni laskemiin alkoi opiskeluaikoina

Olen aina rakastanut lukuja, matematiikkaa, laskemista, todennäköisyyksiä, loogista päättelyä, ongelmien ratkaisua ja numeroiden pyörittelyä. Opiskellessani restonomiksi Haaga-Heliassa (silloinen Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu) oli yksi lempiaineistani laskentatoimi. Minusta oli ihanaa tehdä laskentaharjoituksia, laskea yritysten kannattavuuksia ja tulkita lukujen taakse. Mahtavan silloisen laskentatoimen opettajani Pekka Heikkilän kanssa pidimme yhteyttä vielä toistakymmentä vuotta valmistumiseni jälkeen.


Laskelmia ja opetusvideoita ex-yritysneuvojan työssäni

Yritysneuvojana työskennellessäni NewCo Helsingissä kuuden vuoden ajan näin yli tuhannen alkavan yrityksen rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelmat ja pääsin henkilökohtaisesti auttamaan niiden teossa. Olen käsikirjoittanut, ohjannut ja näytellyt liiketoimintasuunnitelma-videoissa. Noilla Suomen Yrittäjille tehdyillä videoilla on muuten YouTubessa yli 200 000 näyttökertaa. Törmään jatkuvasti ihmisiin, jotka kertovat katsoneensa tekemiäni opetusvideoita ja saaneensa niistä suuren avun ennen kaikkea laskelmien tekemisen osalta. Olen lisäksi koulutuksissani muun muassa opettanut niin monelle yrittäjäksi aikovalle miten arvonlisäveron osuus lasketaan myyntihinnasta. Jokaisen, ihan jokaisen, yrittäjän ja yrittäjksi ryhtyvän tulee osata Alv-laskukaavat ulkoa.

Tuloslaskelman tunnusluvut tutuiksi a`la Malifood Oy

Olen lanseeranut uuden palvelun "Tuloslaskelman tunnusluvut tutuiksi". Ravitsemisalan yrittäjä toimittaa minulle sähköisesti kirjanpitäjänsä tekemän viimeisimmän tuloslaskelman ja taseen. Minä avaan numerot ”rautalangalla” ja teen tulkinnan lukujen taakse. Lasken uudet tavoitelaskelmat ja tunnusluvut nykyisellä myynnillä ja uudella tavoitemyynnillä. Huomioin, että fastfood-ruokapaikalla, kahvilalla, jäätelökioskilla, lounasravintolalla, ala carte- ravintolalla, pubilla ja yökerholla on erilaiset tunnusluvut ja jokainen toimipaikka on tietenkin oma ainutlaatuinen yksikkönsä, jonka tarpeet ja erikoisuuden huomioin yrittäjän toiveita kunnioittaen. Yhdessä käyn yrittäjän kanssa laskelmat läpi ja selitän ymmärrettävästi mitä lukuja tulee seurata ja miten. Näin opetan omistajan ymmärtämään yhden liiketoiminnan tärkeimmistä asioita. Moni yrittäjä on jopa rakastunut lukuihin opetukseni jälkeen ja alkanut tekemään sievoista voittoa bisneksellään ymmärrettyään kannattavuuslaskelman rakenteen rungon. Tämä palvelu on siitä kätevä, että pystyn helposti toteuttamaan sen myös etänä eli välimatka ei ole este. Koska tiedän, miten niin moni kahvila-ja ravintola-alan yrittäjä kamppailee kannattavuuden kanssa ja miettii miten saada kahvila-ravintola kannattavaksi, olen hinnoitellut palvelun maltillisesti alkaen 450€+Alv 24%. 

Ravintola Rugosa suosittelee

Ota yhteyttä jo tänään ja anna minun tehdä yrityksesi Tuloslaskelman tunnusluvut tutuiksi. Palvelu on syntynyt täysin tarpeesta ja olen jo saanut upeaa palautetta sen johdosta. Helsingin Lauttasaareen on avattu tämän vuoden alussa todella tasokas ja kohtuuhintainen lounas-ja ala carte-ravintola Rugosa, jonka takaa löytyy aivan viehättävän ihana ja ammattitaitoinen yrittäjäpariskunta. Suosittelen lämpimästi ravintolaa, siellä on erinomaista ruokaa ja tunnelma on kohdillaan, sijainnista nyt puhumattakaan. Sain "Tuloslaskelman tunnusluvut tutuiksi"-palvelustani näin hienon referenssin:

"Uutena yrittäjänä ravintola-alalla alku on ollut varsin jännittävää aikaa. Malinan tapaaminen korjasi hetkessä hienoisen itseluottamuksen puutteen. Kävimme yhdessä läpi toiminnan tunnusluvut ja hyvät kehitysideat saivat tuulta purjeisiin. Malttamattomana odotan, että on aika tavata hänet uudelleen ja peilata toimintaamme ja ideoitamme."
Milka Kalmanlehto, toimitusjohtaja, Ravintola Rugosa

0 0
Feed