Täyden kympin esitelmäni Alkoholista

Toimistollani on käynnissä valtava suursiivous, kun raivaan paikkoja ja käyn läpi vanhoja papereita ja tavaroita. Siivouksen lomassa löysin yli 25 vuotta sitten tekemäni esitelmän alkoholista. Tein sen aikoinani 9. luokan uskonnon tunnilla ja sain siitä arvosanaksi täyden kympin. Mielestäni se on niin hienosti tehty, että julkaisen sen sensuroimatta tässä blogikirjoituksena piirtämieni hassujen kuvien kera. Lopussa on myös opettajan antama palaute ja arvosanan perusteet. Kirjallisen työn lisäksi olin tehnyt hauskan videon, jossa olin käynyt mm. Alkossa kuvaamassa. Videota en harmikseni löytänyt, eikä minulla kyllä olisi enää edes VHS-videonauhuria käytössäkään millä videota olisi voinut katsoa. Näin jouluna alkoholi on meille suomalaisille ajankohtainen aihe, nauttikaamme sitä kohtuudella. 


Alkoholin määrittely

Lainsäädännöllisesti alkoholi on nautittavaksi tarkoitettu juoma, jossa on vähintään 2,25 painoprosenttia etyylialkoholia, joka on ihmiselle vähiten vaarallisin alkoholi. Muita alkoholeja on mm. metylialkoholi ja propanoli.

  

Valmistus

Käymisellä:

Alkoholin valmistus on aika yksinkertaista. Alkoholin valmistukseen tarvitaan hiivaa ja sokeria. Hiiva ei pysty syömään kiinteässä muodossa olevaa sokeria, vaan sokerin pitää olla liemimuodossa eli nesteeseen liuenneena. Kun hiiva syö sokerilientä, tulee hiivasta kahta ainetta ulos: hiilidioksidia, jota otetaan joihinkin juomiin talteen (olut, kuohuviini) ja etyylialkoholia, jota syntyy aina 12. painoprosenttiin asti, jonka jälkeen hiiva syö itsensä hengiltä ja sen toiminta lakkaa.

Tislaamalla:

Jos halutaan yli 12 painoprosenttista alkoholijuomaa (kuten väkevät alkoholijuomat) käynyt neste joudutaan tislaamaan. Tislaamismenetelmiä on kaksi, on pannutislaus ja kolonni-eli pylvästislaus. Alkoholin höyrystymispiste on 78°C (veden 100°C). Tislauksessa käynyttä nestettä lämmitetään 78°C:een. Liemestä nousee höyryt ylös ja ne otetaan talteen. Liemi palautetaan kiinteään muotoon jäähdyttämällä, näin syntyy kerran kirkastettua 30 prosenttista alkoholia. Tislausta voidaan jatkaa aina haluttuun määrään asti.

  

Humalatilan määrittäminen

Ihmiskehon hienoimmat hermot ja aistit lamaantuvat ja ihmiskeho toimii alempien aistiensa varassa. Mitä enemmän alkoholia otetaan, sitä alemmat ihmiskehontoiminnat lamaantuvat. Viime kädessä lamaantuvat tahdosta riippumattomat toiminnot kuten hengitys ja sydän, jolloin seurauksena on kuolema.


Seurustelujuoma

Oikein ja suhteessa käytettynä alkoholi on seurustelujuoma, joka poistaa estoja ja vapauttaa tunnelman. Seurustelujuomiksi sopivat makeat ja puolimakeat viinit sellaisinaan tai voimakkaammat juomat virvoitusjuomalla laimennettuna. Värikäs ja raikas booli on hyvä ratkaisu, kun koolla on paljon vieraita ja tarjolla on pientä suolaista syötävää.


Vastustajat

Useimmat kristityt hyväksyvät alkoholin oikein käytettynä. Jotkut herätysliikkeet, uskontolahkot ja järjestöt eivät voi millään hyväksyä alkoholia ja he yrittävät jopa poistaa alkoholin myynnin ja julkisen valmistuksen.

  

Kirkollinen rituaalikäyttö

Kirkollinen rituaalikäyttö tulee esiin morsiusmaljan ja ehtoollisviinin yhteydessä. Onhan Jeesus sanonut punaviinistä: ”Tämä on minun vereni, aina kun juotte sitä tehkää se minun muistokseni.”


Ruokakulttuuri

Alkoholia käytetään ruokakulttuurissa ruokajuomana ja ruoan valmistuksessa. Alkoholilla voidaan maustaa, marinoida ja flambeerata mm. lihaa ja kalaa. Alkoholipitoisia ruokajuomia ovat kuivat ja puolikuivat viinit sekä mallasjuomat. Olut on myös hyvä janojuoma.


Tervetuliaismalja

Tervetuliaismaljaa käytetään onnittelutilaisuuksissa, kuten syntymäpäivillä ja lakkiaisjuhlassa. Malja juodaan seisaaltaan.

  

Lääketiede

Alkoholilla on ollut merkittävä lääketieteellinen vaikutus esimerkiksi haavojen puhdituksessa ja puudutuksessa.


Ihmisen aistit

Alkoholi terästää hetkellisesti ihmisen aisteja esimerkiksi ampuja voi tarkentaa näköaistiaan hetkellisesti.


Valtio

Valtion talousbudjetista noin 10% saadaan alkoholista. Suomihan menisi vielä enemmän alaspäin, jollei valtio saisi alkoholista kertyviä tuloja itselleen.


Kansantalous

Alkoholilla on voimakas kansantaloudellinen merkitys. Alkoholi työllistää ihmisiä mm. panimoissa, ravintoloissa, Alkoissa ja kuljetusalalla.

 

Lehdistö

Monissa lehdissä kirjoitetaan alkoholista. Sitä kommentoidaan usein, sillä onhan se ikuisesti ajankohtainen aihe. Saavathan toimittajat palkkansa kirjoittaessaan vaikkapa Salmiakkikossusta. Alkoholikirjallisuus ja-mainonta ovat myös tärkeitä viestintäalueita.


Tuhot

Väärinkäytettynä alkoholi lamaannuttaa elimistöä, tuhoaa ruumista ja heikentää elimistön vastustuskykyä. Se pahennuttaa ihmissuhteita ja tuo riitoja.


Ympäristö

Alkoholista kertyy myös luonnolle ympäristösaasteita kuten luontoon heitetyt oluttölkit, pullot ja tehtaiden päästöt. 


Rattijuoppous

Rattijuoppous (maalla, merellä, ilmassa) on vakava ongelma, johon viranomaisten tulisi puuttua voimakkaammin. Usein rattijuopon uhriksi joutuu sivullinen.


Oma mielipide

Oma mielipiteeni alkoholista näin 15-vuotiaana nuorena on kaikesta huolimatta positiivinen. Mutta mielestäni jokaisen nuoren tulisi ennen ”ensikänniään” perehtyä myös riittävästi alkoholin kielteisiin vaikutuksiin.


In vino veritas - Viinissä on totuus


Espoossa 14.4.1993 Malina Valtonen


Lähdeaineisto:

Viinien kirja

Olut, viinit ja väkevät

Baarimestarin käsikirja

Baarimestariksi

Alkoholilainsäädäntö

Miestä väkevämpää

Leipää ja viiniä

Lehtileikkeet

Lehtisiä

Asiantuntija


Opettajan palaute:

”Toteutuksesi on erinomainen. Video oli hauska ja monipuolinen. Se täydensi hyvin kirjallista työtäsi. Alkoholin kielteisistä seurauksista olisit voinut vielä tuoda esille väkivallan ja alkoholismiin sairastumisen. Suurin osa Suomessa tehdyistä tapoista on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena. Kristilliseen näkökulmaan voisi lisätä vielä Jeesuksen positiivisen suhtautumisen viiniin (vrt. kulttuuri) esim. Jeesuksen toiminta Kaanaan häissä (muutti veden viiniksi). Olet tehnyt hienoa työtä. Monipuolisen käsittelyn ansiosta saat arvosanaksi 10. Erinomaisesti!”

 

Rauhallista joulua!
 

0 0
Feed