Ravintola-alan huippukouluttajat ja-konsultit pistävät hynttyyt yhteen

Miksi Malifood Oy:n kahvila-ja ravintola-alan konsultti ja kouluttaja Malina Pursiainen Espoosta ja Koutsit Group Oy:n toimitusjohtaja ja bisneskoutsi Markus Apuli Vaasasta haluavat aloittaa hedelmällisen yhteistyön?


Markkinoilta löytyy konsultteja joka junaan

Ravintola-alan konsultointibusiness ei ole toimialan korkealla ammattilaistasolla kovinkaan kilpailtua. Liikkeenjohdon yleiskonsultteja ja muutosprosessien neuvojia löytyy markkinoilta pilvin pimein ja he mieluusti haluavat ravitsemisalan yrityksiä asiakkaikseen vailla toimialan tuntemusta. Olen omilta asiakkailtani kuullut todella härskejä ja surullisia tarinoita, joissa kovamaineisina konsultteina itseään pitävät henkilöt ovat tulleet pariksi päiväksi ravitsemusliikkeeseen, piirtäneet korkealentoisia käppyröitä kaavioihin, laskuttaneet tuhansia euroja ja kaikonneet paikalta auton perävalot näkyen. Kahvila-ja ravintolayrittäjät kaipaavat apua liiketoimintansa kehittämiseen juurikin oman toimialansa asiantuntijoilta yleiskonsulttien sijaan.


Ravitsemisala on hyvin laaja ala

Alana ravitsemisala on hyvin laaja ja pitää sisällään laajoja osa-alueita. On hyvin haastavaa olla kaikessa huippu. Sanotaan, että asiantuntija on henkilö, joka on tehnyt vähintään 10 000 tuntia työtä juuri omalla sektorillaan. Koen olevani rautainen kahvila-ravintolapuolen osaaja, koska kokemusta siitä minulle on kertynyt vuosien varrella niin työn, yrittäjyyden, mentoroinnin, opiskelujen, opettamisen, konsultoinnin kuin harrastuneisuudenkin kautta reilusti yli kymmenentuhatta tuntia.

 

Ravintola-alan ammattilaisten verkosto Koutsit.fi löysi minut

Syyskuussa minuun otti yhteyttä ravitsemisalan koulutuspuolen kilpailijani Markus Apuli Vaasasta. Hän on perustanut yrityksensä Koutsit Group Oy:n samoihin aikoihin edelliskesänä kuin minä ponkaisin oman konsultointi-ja koulutusbisnekseni käyntiin. Markukselta löytyy asiantuntijuutta erityisesti baari-ja yökerhotoiminnan puolelta. Oman sektorinsa työkokemusta ja osaamista hänelle on kertynyt yli 10 000:n tunnin verran muun muassa ravintolajohtajan työstä ja konseptiuudistusten suunnittelusta. Siinä kuin minä olen toiminut Malifood Oy:ssä yksin, Markus alkoikin keräämään ympärilleen vakuuttavaa ravitsemisalan asiantuntijoiden joukkoa. Hänen verkostostaan löytyy muun muassa olutpuolen osaaja ja cocktailasiantuntija. Toiminta on nimetty hauskasti urheilutermejä mukaillen ravintola-alan koutseiksi. Tiimistä puuttui kahvila-ravintola-alan osaaja ja Markus lähti googlettelemaan. Kiitos yhteistyössä IT-alan asiantuntijan kanssa tekemäni hakukoneoptimoinnin, yritykseni Malifood Oy löytyi heti ensi klikkauksella. Markus vakuuttui nettisivujeni sisällöstä ja ehdotti tapaamista. Markuksen tavoitteena on kasvattaa ympärilleen uudenlainen valmentajaverkosto, joka tarjoaa ratkaisuja ravintola-alan työhyvinvointiin ja liiketoimintaan. Koutsit Groupin yhteiskunnallisena tavoitteena on lisätä ravintola-alan houkuttelevuutta työnantajana, tehdä nuorten työllistymisestä alalle mahdollisimman sujuvaa ja kehittää alan työhyvinvointia.

 

Kilpailijoiden ensi kohtaaminen

Ensitapaamisemme oli mielettömän inspiroiva. Oli kerrassaan mahtavaa saada keskustella kollegan kanssa omasta työstä ja peilata ajatuksia hengenheimolaisen kanssa. Olemme molemmat hyvin avoimia ja juttumme meni heti syvälliseksi. Jos joku ulkopuolinen olisi keskusteluamme kuunnellut, ei varmaankaan olisi ikinä uskonut, että olemme toistemme kilpailijoita saatikaan, että tapaamme vasta ensimmäistä kertaa. Ajattelemme monista asioista samalla tavalla, olemme saman ikäisiä ja sattumalta luemme molemmat parhaillaan samaa kirjaakin, ”Aki Hintsan - Voittamisen Anatomiaa”, jonka on kirjoittanut Oskari Saari.


Isot asiakkaat ympäri Suomen hoidamme jatkossa yhdessä

Kohtaamisemme aikana totesimme, että pienen ravintola-alan konsultti- ja koulutusyrittäjän on vaikea hanskata isoja asiakkaita, jos toiminta-alueena on koko Suomi. Markkinoilla saamme valtavaa etua, koska yhdessä pystymme jatkossa ottamaan haltuun koko Suomen alueellisesti ja tavoittelemaan näin aidosti myös isoja asiakkaita. Valtaosan tekemästäni konsultointityöstä teen tällä hetkellä pienille yrityksille ja koulutuspuolella asiakkainani ovat yleensä isot organisaatiot. Yhdessä ammattitaitomme, aikamme ja sijaintimme mahdollistaa tulevaisuudessa korkealaatuisen kehittämistyön tekemisen myös suurille ravitsemisalan asiakkaille.

 

Digitalisaation tuomat mahdollisuudet

Maantieteellisesti ei ole aina järkevää olla fyysisesti paikalla vaan asiat voi tehdä helposti nykyään digitalisaation avulla. Aikataulut voivat myös asettaa omia haasteitaan, jotka voidaan digituotteiden ja-palveluiden avulla unohtaa. Minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia toteuttamistani Ravintolan ja kahvilan perustajan verkkokursseista ja kirjoittamistani kahvila-ja ravintola-alan e-oppaista. Haluamme Markuksen kanssa kehittää digipalveluitamme ja tehdä niitä lisää kysynnän mukaan. Olemme myös kiinnostuneet mobiilisovellusten eli appsien maailmasta.


Yhteistyösopimus ja yhteiset ensi askeleet käytännössä

Puhuimme paljon tulevaisuuden näkymistämme ja meillä on samoja liiketoiminnan kehittämisen kiinnostuksen kohteita ja unelmia. Jatkamme liiketoimintaa omilla konsepteillamme ja yrityksillämme, mutta solmimme yhteistyösopimuksen. Koutsien sivuille tulee minusta esittely ja suosittu Kahvilan ja ravintolan perustajan e-oppaani laitetaan myös siellä myyntiin. Alamme yhdessä rakentamaan ravintola-alan verkkokurssia, johon saamme tuotua laajasti osaamistamme. Haaveenamme on löytää yhteinen iso ravitsemisalan asiakas, kenelle voimme räätälöidä yhdessä osittain digitaalisen koulutusohjelman esim. yrityksen henkilöstön perehdytykseen, motivaation nostamiseen tai jatkokoulutukseen liittyen. Markuksen kanssa olemme molemmat hyvin tehokkaita, joustavia ja idearikkaita, uskon, että saamme vielä paljon yhdessä aikaan. Lähdemme nyt Suomen valloituksesta liikkeelle ja tulevaisuudessa haaveenamme on tehdä myös kansainvälistä bisnestä. Minusta on järkevää lyödä hynttyyt yhteen osaavan kumppanin kanssa. Opin itse paljon ja saan uusia näkökulmia. Töitä on paljon hauskempi tehdä yhdessä kivan tyypin kanssa kuin pakertaa yksikseen.


”Jyrki Sukula pistää Kuppilat Kuntoon, Malina Pursiainen laittaa Kahvilat Kasvuun ja Markus Apuli pistää Baarit pystyyn.”

0 0
Feed