Malinan Makumatka Malesiaan

 

Malesia on ravitsemisalan näkökulmasta loistava opintomatkakohde. Aiemmin kerroin miksi kahvila-ravintolayrittäjän kannattaa yleensäkin lähteä opintomatkalle. Joulukuussa 2017 suuntasin omatoimisille opintomatkalle Malesiaan tutustumaan maan ravintola-ja ruokakulttuuriin. Matkustin pääkaupunki Kuala Lumpuriin, Penangin saaren värikkääseen Georgetowniin ja Langkawin kauniille saarelle.


Minkälaista on Malesialainen ruoka? 

Moni on käynyt Thaimaassa ja malesialainen ruoka on hyvin samantapaista kuin thaimaalainen. Malesialaisessa ruuassa onkin paljon vaikutteita thaimaalaisesta, intilaisesta ja kiinalaisesta ruokakulttuurista. Yleensä lämpimään ruokaan kuuluu riisi tai nuudelit. Arkiruoat ovat hyvin yksinkertaisia esimerkiksi kulho riisiä, pari eri curryruokalajia, lisäkkeitä ja kasviksia.


Maut tasapainossa 

Malesialaisessa ruuassa onnistutaan upeasti tasapainottamaan kaikki viisi perusmakua samassa annoksessa. Ruoista löytyy niin hapokkuutta, karvautta, makeutta, suolaisuutta kuin umamia. Limettä, sitrushedelmiä, tuoreita yrttejä ja kookosmaitoa käytetään paljon. Makuja on runsaasti ja ne tukevat toisiaan. Malesialaisessa keittiössä käytetään roimasti mausteita; chiliä, valkosipulia, sipulia, inkivääriä ja sitruunaruohoa. Ruoka on usein hyvin tulista ja hikikarpalot nousevat usein otsalle ja nenä alkaa herkästi valumaan tottumattomalla. 


Maitotuotteita käytetään vähän. Kuala Lumpurissa yövyin hotellissa, jonka runsaassa aamiasbuffetissa ei ollut lainkaan nestemäistä lehmänmaitoa tarjolla, ei edes kahvin kanssa. Musta vahva kahvi piti juoda maitopulverin kera, joka oli kyllä suoraan sanottuna aivan järkyttävä makuelämys. Aamiaspöydässä oli hyvin vähän viljatuotteita, ei löytynyt puuroa, ei leipää, ei mysliä taikka muroja, mutta pöydät notkuivat erilaisia lämpimiä riisiherkkuja, vihanneksia, hedelmiä ja kastikkeita.


Perinneruokia 

Tunnetuin malesialainen perinneruoka on varmasti tulinen laksa-keitto, jota on saatavilla monessa paikassa. Jokaisella tekijällä on oma salainen reseptinsä, joten maku vaihtelee hieman. Laksasta löytyy usein chiliä, inkivääriä, limettä, sitruunaruohoa, maapähkinää, ituja, korianteria ja vaikkapa kanaa. Katukojusta ostamani kuuma laksa maksoi George Townissa noin euron. Kokeilemisen arvoinen on myös hyytelömäinen Otak-otak-tahna, joka valmistetaan tuoreesta kalasta, munasta, sipulista, yrteistä ja mausteista.


Ruokailutavat 

Ravintolakattauksessa ruokailuvälineinä on yleensä vain haarukka ja iso lusikka. Haarukka otetaan vasempaan käteen ja sillä paloitellaan ruoka, joka sitten syödään oikeassa kädessä olevalla lusikalla. Vasemmalla kädellä syömistä kannattaa välttää. Paikalliset syövät usein ravintoloissa sormin joko suoraan lautaselta tai banaaninlehdeltä. Joissain ruokapaikoissa on tarjolla syömäpuikot.


Malesian ravitsemusliikkeet ja ruokapaikat 

Olen hyvin rohkea ruoan suhteen, maistelen mielelläni kaikkea, en pelkää pöpöjä tai murehdi ruokamyrkytystä etukäteen. Parikymmentä vuotta sitten sain Kanarian saarten lomalla salmonellan ja se äityi niin pahaksi, että jouduin lopulta sairaalahoitoon. Bakteeri tarttui minuun todennäköisesti kanakeiton kanssa tarjotusta majoneesista. Ammattilaisena tsekkaan yleisilmeen nopeasti ja teen päätelmäni ruokapaikan hygieniatasosta. Suosin keittiöitä, joissa menekki on kova, näin ruokakin on yleensä tuoretta. 


Hintataso 

Kahviloissa ja ravintoloissa on Malesiassa yleisesti todella edullinen hintataso, tietenkin Kuala Lumpurista ja suuremmista kaupungeista löytyy myös kalliita luksustason ravintoloita, mutta lähtökohtaisesti kaikkialla missä kävin oli halpaa. Malesian rahayksikkö on Malesian ringgit (MYR) ja keskimäärin ravintolalaskuni olivat yleensä noin 3-15 euron luokkaa juomineen. Suomessa tuolla hinnalla ei saisi paljoa mitään, mutta Malesiassa syö jo hyvin. Kansainväliset kahvila-ja ravintolaketjut ovat rantautuneet myös Malesiaan. Niissä hintataso on usein korkeampi, koska konsepti, sisutus ja tuotteet ovat länsimaalaisia.


Tippaaminen 

Malesiassa ei tarvitse tipata, mutta itse jätin aina hyvästä palvelusta tarjoilijalle tippiä. Joissain kalliissa ravintoloissa voidaan laskun loppusummaan lisätä automaattisesti kymmenen prosentin palvelumaksu. Palkkataso on ravintola-alalla Malesiassa matala ja työntekijät tekevät usein pitkää päivää, joten tipit ovat enemmän kuin tervetulleita.


Food courtit 

Rakastan Aasiassa katuruokaa ja olen oppinut, että melkeinpä mitä karumman näköinen paikka sitä parempi ja aidompi ruoka. Suosin etenkin food courteja. Food courtit ovat isoja paikkoja, jotka ovat täynnä erilaisia ruokakojuja tai pieniä ravitsemusliikkeitä. Niillä on kaikilla yhteinen ruokailualue, jossa asiakkaat syövät. On niin kätevää tilata erilaisia annoksia eri myyjiltä ja syödä samassa paikassa. George Townissa ihan hotellini vieressä oli aivan mieletön food court. Kaikki ruoka oli tuoretta ja niin herkullista, ettei tosikaan. Ruokailla pystyi joko ulkosalla tai sitten avoimessa sisätilassa, joka oli karusti sisustettu. Muovituolit, valkoiset kaakeliseinät ja räikyvät mainokset peittivät seiniä, mutta niiden ei kannata antaa hämätä. Kävin myös monessa ostoskeskuksessa valtavan kokoisissa food courteissa, joissa oli tarjolla lähinnä pikaruokaa.


Ruokamarkkinat ja iltatorit 

Aivan omaa luokkaansa ovat ruokamarkkinat, joita järjestetään säännöllisesti. Vierailin Langkawilla iltatorilla, jossa myytiin kojuista kaikkea mahdollista pientä makupalaa. Ostin grillattuja herkkuja, sirkkoja, roteja ja erilaisia makeita hedelmäjuomia. Myös Kuala Lumpurin China Townissa oli päivällä ruokamarkkinat, joista mukaan tarttui erilaisia eksoottisia ruoka-annoksia. Käväisin Kuala Lumpurin keskustassa alueella, joka oli ihan täynnä food truckeja eli ruokarekkoja. Siellä oli tarjolla lisäksi kansainvälistä meininkiä kuten meksikolaista ruokaa.


Alkoholin saatavuus 

Koska Malesia on valtaosin muslimimaa, ei alkoholia ole saatavilla joka paikasta. Monet muslimien pitämät ravintolat, kaupat ja kioskit eivät myy ollenkaan alkoholia. Joissain ravintoloissa alkoholi tuodaan kokonaan toisista ravintoloista ja laskutetaan erikseen. Joihinkin paikkoihin voi viedä omat alkoholijuomat mukanaan. Pyrin reissaamaan maassa maan tavalla ja Malesiassa en juonut lainkaan alkoholia. Ruokajuomaksi valitsin usein veden tai tuorepuristetun mehun, joka oli hinta-laatusuhteeltaan usein loistava valinta. Kivennäisvettä en löytänyt kahviloista tai ravintoloista, sen sijaan paikallisia kylmiä tee-ja kahvijuomia oli tarjolla useita sortteja.


Suosittelen lämpimästi Malesiaa matkakohteeksi. Jos haluat itse lähteä reissuun Malesiaan tai muualle, tulen mielelläni kahvila-ravintolaasi sijaisyrittäjäksi siksi aikaa. Jos taasen haluat tuoda kahvila-ravintolaasi hitusen malesialaista ruokakulttuuria, konsultoin mielelläni tässä tai muussa asiassa. Varaa oma kahvila-ravintolayrittäjän sijaispalvelu tai konsultointipaketti ja laitetaan kahvila-ravintolasi uusilla ideoilla kasvuun. 


P.S. On hyvin todennäköistä, että suuntaan taas tämän vuoden loppupuolella Malesiaan. Ihastuin maahan niin paljon.


0 0
Feed