Kahvila-ja ravintola-alan konsultin havainnot Tallinnan kahvilakierrokselta

Katso blogista tekemäni video.


Kahvila on viroksi Kohvik ja niitä löytyy runsaslukuisesti Tallinnan keskustasta ja Vanhasta kaupungista. Keskustan kahvilat ovat mielestäni yleisilmeeltään moderneja ja pelkistettyjä, kun taasen Vanhasta kaupungista löytää todella suloisia ja tunnelmallisia kahvila-ravintoloita.

 

Yleisesti ottaen kahviloiden tuotetarjonta on Tallinnassa monipuolista ja runsasta, monissa oli vitriinit täynnä leivonnaisia jo heti aamusta. Etenkin marsipaanisia leivoksia ja kakkuja näkyi paljon. Sanotaan, että virolaiset ovat kakkukansaa. On upeaa, että niin monet kahvilat leipovat Tallinnassa itse herkkunsa, näin ollen persoonallinen maku ja tyyli erottavat positiivisesti kilpailijoista. Alkoholia oli myös myynnissä kahvijuomien ohessa useissa kahvila-ravintoloissa. Brunssit ovatkin suosittuja etenkin viikonloppuisin.


Tallinnassa monet kahvilat ovat miettineet hyvin liikeideansa ja uskaltaneet erikoistua rohkeasti. Löysin mm. Tallinnan vanhimman kahvilan, luomukahvilan, kirjakahvilan, vegaanikahvila-ravintolan, jäätelökahvilan ja taidekahvilan. Sisustuksella ja henkilökunnan työasuilla oli monesti viimeistelty lopullisesti ilme ja tyyli.


Palvelukulttuuri Viron kahviloissa ei valitettavasti ole aina paras mahdollinen ja asiakas voi saada tylyäkin palvelua. Tämän on sanottu johtuvan osin palvelualojen matalasta palkkatasosta. Virossa keskimääräinen bruttokuukasipalkka on noin 1 200 euroa ja kahvila-ravintola-alalla usein paljon pienempi. Palkka ei siis varsinaisesti houkuttele palvelemaan korkeatasoisesti. Onnekseni sain useimmissa kahvila-ravintoloissa hyvää ja joissain jopa loistavaa palvelua. Varmasti paljon on itsestäkin kiinni minkälaista asiakaspalvelua ansaitsee. Henkilökunnan tippaaminen nostaa palvelun laatua huomattavasti ja hymyyn vastataan herkästi. Ravintoloissa ja kahviloissa, joissa oli pöytiintarjoilu, jätin tippiä noin kymmenisen prosenttia laskun loppusummasta.


Euron myötä hintataso on Virossa ja varsinkin Tallinnan keskustan alueella noussut paljon. Mielestäni Tallinnan kahvila-ravintoloissa hinnat olivat kohtuullisia, osin edullisiakin näin suomalaisen silmin. Helsingin keskustassa saa keskimäärin pulittaa kupillisesta kuumaa kahvia enemmän kuin eteläisen naapurivaltion pääkaupungissa. Kahviloissa on katteet kohdillaan Tallinnassakin. Jos rahaa haluaa säästää, niin kakkuja voi ostaa edullisesti tavallisista ruokakaupoista ja kondiittoreilta suoraan.

Tunnelma oli monissa kahviloissa kerrassaan ihastuttava. Asiakkaita oli kahvilakierrokseni aikana kahviloissa mukavasti ja ihmiset nauttivat ilmapiiristä. Juttelin monen paikallisen kanssa englanniksi ja he olivat hyvin ystävällisiä ja avuliaita.


Tallinnan keskusta on mielestäni niin kompakti, että kävellen ehtii yhden päivän aikana näkemään paljon. Välillä on hyvä pitää pieniä taukoja ja nautiskella kauniista kahviloista. Visit Tallinnan sivuilta löytyy kattava lista kahviloista. Nämä ihanat kahvila-ravintolat ovat todellakin vain alle kolmen tunnin merimatkan päässä Helsingistä.


Jos haaveilet oman kahvila-ravintolan avaamisesta Suomessa, suosittelen lämpimästi opinto-ja ideointimatkaa Tallinnaan. Lisäksi kannattaa ehdottomasti lukea kirjoittamani "Malinan Ravintolaopas" tai osallistua "Malinan Ravintolan perustajan verkkokurssille".


0 0
Feed