Esittelyssä Thaimaan Koh Makin ihanin kahvila ja Trash Hero

Vietin tänä vuonna kylmimmät talvikuukaudet Kaakkois-Aasian lämmössä lomaillen ja etätöitä tehden. Kahvila-ja ravintola-alan konsulttina ammennan aina paljon ulkomaan reissuiltani. Aiemmin olen kirjoittanut miksi ylipäätään kahvila- ja ravintolayrittäjän kannattaa lähteä opintomatkalle. Vietin tammi-helmikuussa 2019 Thaimaan Koh Makin ihanalla saarella kolmisen viikkoa. Pieni Koh Makin saari sijaitsee Kaakkois-Thaimaassa lähellä Kambodzan rajaa. Merimatka pikaveneellä Tratilta Koh Makin saarelle kesti alle tunnin. Koh Makin saarelta löysin kerrassaan ihanan kahvilan Thaidaho Vistan.


Kahvilalla on oma tarina

Ihmiset rakastavat yritysten tarinoita. Monet kahvila-ja ravintola-alan yrittäjät eivät jostain syystä halua tulla omilla kasvoillaan esille yrityksensä takaa. Omaa toimipaikkaa esitellään kyllä mielellään, mutta omaa persoonaa ei jostain syystä haluta laittaa peliin. Toisin on Koh Makin ihanimmassa kahvilassa. Kahvilan omistavat thaimaalainen Kat ja Idahosta kotoisin oleva Allen. Yhdessä heidän kotipaikkojensa nimistä muodostuu hauskasti kahvilan nimi Thaidaho. Molemmat omistajat ovat töissä kahvilassa ja he juttelevat mieluusti asiakkaiden kanssa. Kat ja Allen ovat rohkeasti kirjoittaneet kahvilansa tarinan pitkästi hinnaston yhteyteen ja sitä oli todella mielenkiintoista lukea. Tässä hyvä vinkki suomalaiselle kahvila-ja ravintola-alan yrittäjälle: printtaa oma yrittäjätarinasi ja pidä se ravitsemusliikkeessä nähtävillä. Asiakkaat eivät aina jaksa etsiä tietoa netistä, vaan tiedon voi tuoda heille suoraan pöytään samalla, kun he nauttivat herkkujasi.


Ei samaa mitä kaikilla muilla

Thaimaa on valitettavasti tunnettu siitä, että kahvila-ja ravintolapuolen tarjonta on joka paikassa samaa. ”Same, same, same”. Alkuviehätyksen jälkeen alkaa usein varsinkin pitkällä matkalla kyllästyttää tarjolla olevat samanlaiset ruoka-ja juoma-annokset. Thaidahon yrittäjäpariskunta päätti tehdä toisin. He halusivat luoda ainutlaatuisen tuotetarjonnan, perustaa toimintansa arvojensa ympärille ja huomioida uniikin ympäristön. Kahvilatuotteet tehdään itse parhaista raaka-aineista tilauksesta. Oli ihanaa odottaa omaa Café Latte-tilaukseni saapumista ja samalla kuulla, kun kahvipavut jauhettiin tuoreeltaan. Ihanat leivonnaiset tehdään itse ja päivittäin niiden saatavuus hieman vaihtelee, joka on asiakkaalle piristävää. Tarjolla on myös hyvä valikoima vegaanituotteita. Ainoan miinuksen annan suppeasta suolaisten herkkujen tarjonnasta. Koska en syö valkoista sokeria, joudun valitettavan usein ravitsemusliikkeissä skippaamaan kaikki makeat herkut ja tyytymään pelkästään suolaisiin vaihtoehtoihin. Tässä muuten toinen hyvä idea kaikille kahvila-ravintolayrittäjille, lisätkää edes yksi sokeriton makeinen ruokalistoillenne. Thaidahossa oli myös ihania käsityötuotteita myynnissä. Ostin sieltä kauniin batiikkivärjätyn kangaskassin ja nilkkakorun. Tuin ostoksillani vastuullisesti paikallista käsityötä maksamalla työstä kunnon korvauksen estäen näin rahojeni menon jättiläsmäisiin tehtaisiin, joissa ehkä lapsityövoimalla tehdään halpoja "same, same, same" laukkuja, joita on lähes joka kojussa ympäri Thaimaata myynnissä.


Trash Hero Koh Mak

Thaimaa on surullisen kuuluisa myös siitä, ettei ympäristöasioista paljoa välitetä. Paikalliset saattavat heittää huoletta roskat luontoon. Meri huuhtoo rannoille järkyttävät määrät roskia. Lauantaisin Koh Makilla järjestetään organisoitu Trash Hero hyväntekeväisyystapahtuma, jossa vapaaehtoiset keräävät rannoilta roskia. Osallistuin tapahtumaan eräänä helmikuun lauantaina. Ajoin skootterilla ennalta ilmoitetulle rannalle, laitoin työrukkaset käteen, otin jätesäkin mukaani ja aloin keräämään rannalle huuhtoutuneita jätteitä muiden kanssa. Jätteeksi oli päätynyt mm. rantasandaaleja, sytyttimiä, lääkeruiskuja, muovipussien paloja, tupakan filttereitä, uistimia, muovikorkkeja, aurinkolaseja ja paljon pientä muovipalaa ja styroksia. Roskista eroteltiin vain muovipullot ja köydenpätkät, jotka toimitettiin mantereelle kierrätykseen. Kaikki muu meni sekajätteeseen, myös lasipullot. Sekajätteen määrä pisti vihaksi. Suomessa kierrätän lähes kaikki jätteeni, joten tuntui aivan hirveältä heittää esimerkiksi lasia kaatopaikalle menevään jätekuormaan. Mikä kumma ihmisiä vaivaa, kun mereen heitetään älyttömät määrät roskia?


Ympäristöasioiden huomioiminen ja kierrättäminen

Thaidaho kantaa kortensa kekoon ympäristöasioiden suhteen ja kierrättää esimerkillisesti jätteensä. Ulkona kahvion seinän vieressä oli eri keräysastiat eri jätteille. Kahviossa olevat astiat ovat oikeat ja myös juomapillit ovat kestopillejä, jotka pestään. Näin kertakäyttöistä muovijätettä ei synny astioista. Kahvila suosii lähiruokaa ja luomua, mikä osaltaan kuormittaa vähemmän ympäristöä.


Trash Hero-juomapullon täyttömahdollisuus

Meillä Suomessa tulee kraanasta ihanaa raikasta juomavettä, toisin kuin Koillis-Aasiassa. Kun saavuin Koh Makille tammikuussa, ostin ensimmäiseksi teräksisen Trash Hero-juomapullon. Pullo maksoi 250 bahtia eli noin 5,50 euroa. Näihin kestopulloihin saa maksutta hakea vettä paikoista, jotka ovat mukana Trash Herossa. Thaidahossa tiedotetaan Trash Heron rantojen siivoustapahtumista ja niinpä siellä sain maksutta täyttää juomavesipisteestä pulloni täyteen juomavettä. Tämä on aivan mielettömän hieno suuntaus vähentää juomavesipulloista koituvaa valtavaa muovijätettä. Koska oleskelin pidemmän aikaa Kaakkois-Aasiassa, tuli pullotettua vettä juotua paljoa. Jos vedentäyttöpaikkaa ei ollut lähettyvillä ja oli pakko ostaa pullotettua vettä, suosin aina mahdollisimman isoa pullokokoa minimoidakseni muovipullojen jätemäärää. Meistä jokainen voi tehdä kestävältä pohjalta pieniä valintoja. Kannattaako ostaa etelän lomalla muutaman euron arvoiset läpykkäät ja heittää ne menemään loman jälkeen? Vai olisiko sittenkin järkevämpää panostaa kunnon sandaaleihin, joita voi käyttää vuodesta toiseen ja ovat vieläpä jaloille ergonomiset? Reissussa kieltäydyin yhtenään kaupoissa ruoka-ostosten yhteydessä tarjottavista pienistä muovipusseista, koska kannoin aina omaa reppua tai Thaidahosta ostamaani kangaskassia mukana.


Mitä loistavin sijainti ja maisema henkeäsalpaavan upea

Turhaan ei sanota, että kahvila-ravintolan kolme menestystekijää ovat usein sijainti, sijainti ja sijainti. Näin oli myös Thaidahossa. Se sijaitsi keskeisellä paikalla Koh Makilla, lähellä rantakatua ja monia hotelleja. Skootterin sai näppärästi parkkiin kahvilan edustalle. Kahvilan terassilta aukesi aivan uskomattoman hieno näköala. Maisemaa merelle olisi voinut jäädä ihastelemaan vaikka koko päiväksi.


Tupakointi kielletty

Thaidaho on savuton kahvila ja niinpä tupruttelu oli kiellettyä myös terassilla. Tämä kruunasi ainakin oman kahvinautintoni, kun sain hengitellä raikasta ja puhdasta ilmaa, eikä haisevia tuhkakuppeja lojunut missään. Kokonaisuudessaan Thaidaho tarjosi minulle useamman kerran kaikkia aisteja kutkuttavan kahvilaelämyksen, joka ehdottomasti kannattaa kokea, jos matkustelee tuollapäin maailmaa.0 0
Feed